Părerea mea…despre ATITUDINE, PRIMĂRIA TÂRGU JIU și PARCAREA RODNA.

De ceva vreme am tot urmărit ieșirile aleșilor noștri și nu numai și poziționările lor pe diferite teme.

Mi-aș dori să abordez câteva teme dezbătute aprig în spațiul public ( nu am mai făcut-o de mult ).

Respectați instituțiile…

I. Ședințele de consiliu local/județean se țin obligatoriu în sălile de consiliu local/județean. Spun obligatoriu în ideea că atunci când te respecți pe tine ca om politic sau de administrație, respecți și instituția pe care o reprezinți. Nu am văzut nicio dată ședințele din Parlamentul României ținute în Piața Revoluției, în nicio guvernare. Sigur, există variante ca la momentele festive, solemne, acestea să se țină într-o altă locație decât cea obișnuită.

Acestea sunt ședințe publice, transmise în direct de două televiziuni locale și de sistemul propriu de transmisie live al primăriei iar la aceste ședințe pot participa și alți oameni în funcție de locurile disponibile ( fiind publice ).

Orice participare trebuie să se facă cu respectarea condițiilor impuse de un regulament. Orice luare de cuvânt trebuie să se facă cu respectarea condițiilor impuse de regulament.

Vedeți domnilor, democrația înseamnă respectarea legilor, respectarea instituțiilor nu punerea acestora la cheremul unor grupuri de interese, fie ele ONG-uri, asociații sau fundații. Deciziile trebuie luate în cunoștință de cauză și ASUMATE de consilierii locali/județeni, nu sub presiunea unor grupuri ( a căror intenție nu o cunosc și nu o contest, poate fi bună, poate fi rea ) sau sub presiunea străzii.

Sigur, sub masca asociațiilor, fundațiilor, organizațiilor, se pot ascunde uneori și alte interese sau manipulări grosolane pentru atingerea unor OBIECTIVE DE GRUP, altele decât ale cetățenilor.

Acestea NU REPREZINTĂ SOCIETATEA CIVILĂ.

În săli de teatru, săli de sport sau alte săli se pot ține ședințe de comisii ( foarte importante și care chiar necesită prezența oamenilor), întruniri, dezbateri, consultări etc. NU ședințe de consiliul local. Sper ca, consilierii locali să nu dea curs acestei idei și sper ca adevărata societate civilă să ia atitudine, așa cum sper într-o reacție dură a întregii clase politice la orice tentativă de discreditare maximă a oricărei instituții. Primăria Municipiului Târgu Jiu ar trebui să fie o instituție reprezentativă, o instituție serioasă care se respectă și este respectată. Nu o duceți în zona decredibilizării. Este un apel pe care-l fac tuturor oamenilor politici, tuturor celor care-și doresc să trăiască într-un oraș civilizat și responsabil.

Târgu Jiu, un oraș interesant doar în anumite zone?

II. Cea mai interesantă temă a fost cea legată de administrarea parcării Rodna. Sigur, nu o să intru în probleme de legalitate. Pentru acest lucru există organe competente ce pot face lumină într-un asemenea caz. Aș vrea totuși să punctez poziția Secretarului General al Primăriei, una pertinentă și aplicată pe lege. O puteți lectura aici:                   

Pleacă ai voștri, vin ai noștri……noi…….

Să trecem la treabă deci și să facem o scurtă introducere.

Fac presă de prin anul 1996. Prin anul 1997 s-a dorit cedarea insuliței ( pe atunci arăta altfel, nu era atractivă ca astăzi ) către oameni de afaceri. Nu s-a întâmplat acest lucru. Peste doar câțiva ani, omul de afaceri Călin Lemnaru a avut curajul să o ia și să se apuce de un proiect futurist spuneam noi atunci. Sigur, este de apreciat omul care s-a aruncat cu capul înainte neștiind dacă această afacere îi va aduce bani, făcând credite, girând cu casa punându-și la bătaie bruma de bani strânsă până în acel moment. A riscat. Se pare că a fost un loz câștigător. DAR A RISCAT. Acum pot să spun și eu că ceea ce a făcut el, puteam să fac și eu. Posibil, dar eu nu mi-am riscat casa, familia, munca mea de până atunci. Este de felicitat. Și eu felicit și susțin asemenea inițiative ale mediului privat.

Același lucru s-a întâmplat cu parcarea RODNA. Au luat-o în acel moment doi necunoscuți, care au avut curaj ( pe care eu personal i-am întâlnit doar o dată până acum ). Că acum vorbim despre mulți bani este normal, este firesc. Oamenii de afaceri, fac afaceri pentru bani. Acesta este scopul unei societăți comerciale.Să facă bani.

Acum, am apreciat tot timpul oamenii inteligenți, deciziile inteligente. Marile companii, în momentul de față, externalizează orice activitate care nu face obiectul lor de activitate principal. De ce? Pentru că este clar că ei se axează pe obiectul principal de activitate lăsând astfel obiectele de activitate secundare unor specialiști pe domeniile respective. Randamentul este maxim. Acest model a fost preluat și de marile primării ale României ( Arad, Timișoara, Oradea, etc…) externalizând foarte multe activități unor specialiști cu competențe pe domeniile respective. Au negociat însă bine, legal și în folosul comunității aducând la bugetele locale maximul din ce puteau aduce.

Să revenim la subiectul nostru. Parcarea RODNA. Au apărut zilele trecute pliante cu explicații despre cum administrează primăria parcarea și cum o administrează o societate privată. O să atașez pliantul aici.

Nu știu dacă sunt bune calculele sau nu, dar tind să cred că acolo este și o parte de adevăr. De-a lungul timpului, instituțiile statului au demonstrat că nu sunt în stare să administreze ( exemple pot fi multe…).

 

 

 

Primăria Municipiului Târgu Jiu, are în administrare, prin diferite direcții aproximativ ( spun aproximativ pentru că nu mi-am dorit calcule exacte ci aproximative ) 8400 locuri parcare de reședință și 240 locuri parcare cu plată, la care adăugăm cele 100 și ceva de locuri noi de la ” Super 2000 „.

În tot acest timp, Primăria Municipiului a ieșit în spațiul public cu încasări realizate în noua parcare de la ” Super 2000 „, cu venituri de peste 10 000 ron uitând însă să ne precizeze și cheltuielile. Dar acesta este un subiect pe care îl vom dezvolta cu altă ocazie.

Deci, pentru Primărie, constat că nu tot orașul este important ci doar o parte a lui, pentru că se urmărește cu mare interes doar o anumită zonă. Dacă la ” Super 2000 ” au fost aceste încasări de ce nu se fac publice încasările și celor 240 locuri din municipiu?

Pierderi sau profit????

Un calcul simplu pentru cele 240 locuri de parcare cu plată arată așa:

240 locuri X 2 lei/oră X 8 ore X 20 zile lucrătoare = 76 800 ron/lună

76 800 ron/lună x 12 luni = 921 600 ron/an

Sumă importantă, nu?

Din această sumă se puteau achiziționa multe, începând de la un soft pentru parcare cu SMS, amenajarea parcărilor, poate plata salariilor și altele.

După cum spuneam este un calcul aproximativ ținând cont că în aceste parcări este un flux continuu și probabil că intră mult mai mult decât 240 mașini/oră iar suma încasată de primărie evident trebuie să fie cu mult mai mare. Poate, într-o conferință de presă aflăm și noi mai multe detalii.

Ceea ce vreau să scot în evidență însă, este faptul că Primăria Municipiului Târgu Jiu nu are capacitatea de a administra aceste locuri de parcare ( nu știu a cui este vina ).

Pentru mine, acest lucru este evident dacă există și o altă părere o aștept cu interes, dar cu cifre.

Acum, să ajungem la parcarea Rodna cea care doare în acest moment.

Sigur, putem specula că există multe grupuri de interese ( cel puțin 2 ).

Mă uit la manipularea cu care se iese în spațiul public, cum că primăria vrea să administreze această parcare. Repet, în momentul de față nu are această capacitate. Tăria cu care actuala conducere își dorește această parcare, mă face să cred că și aici, ca și în cealaltă tabără există interese. Financiare, evident.

Propuneri există, dar cine le ia în seamă?

O soluție simplă, cred eu și este doar o părere, ar fi următoarea:

Realizarea unui proiect pentru o parcare cu două niveluri aproximativ 300 locuri parcare ( atenție trebuie respectat obiectul principal: parcare, nu magazine, nu gherete…nimic, doar parcare, ideea lui Nicolae Davițoiu cu parcare subterană pentru autocare mi se pare excelentă ) și scoaterea acestei parcări la licitație. Condiția obligatorie a câștigătorului este realizarea acestui proiect ( 300 locuri de parcare și construcția ) într-un interval de timp determinat, licitându-se doar suma pe care o primește administrația.

Soluție simplă, nu?

Poate prea simplă pentru anumite interese.

Închei printr-un angajament public. Oricine dorește să aibă puncte de vedere, chiar și altele decât ale mele, are la dispoziție această pagină și sunt dispus oricând dezbaterilor pe teme și subiecte importante. Spun acest lucru, pentru că eu personal o să fac acest lucru, o să-mi expun punctele de vedere cât mai des, zilnic dacă-mi permite timpul și mai ales tranșant și transparent. Sunt deschis oricărui dialog și discuții. Spun asta pentru că din ce în ce mai des, prieteni de-ai mei primesc tot felul de telefoane prin care să încerce să mă convingă să TAC.

Să vă reamintesc: interesele mele nu sunt financiare, nu sunt de poziționări politice ( nu fac politică și nu sunt înscris în niciun partid ), ci țin doar de spirit civic. Orice derapaj, indiferent al cui va fi, îl voi sancționa public, indiferent pe cine supărăm.

Lasa un comentariu

One thought on “Părerea mea…despre ATITUDINE, PRIMĂRIA TÂRGU JIU și PARCAREA RODNA.

Comments are closed.