Proiect unic. Un investitor chinez produce brichete din cărbune

Fabrica de brichete din Peștișani a început deja activitatea. Un om de afaceri din China a pus bazele investiției. Acum, în Peștișani se produc brichete combustibile din lignit.

În prezent, se produc 20 de tone pe oră, da rinvestitorul vrea să dezvolte capacităţile de producţie. Lignitul folosit este desulfurat şi mirosul specific cărbunelui dispare, iar brichetele fabricate în localitatea gorjeană Peştişani pot fi folosite în locul lemnului în centrale sau sobe de teracotă.

Brichetele sunt ecologice, pentru că se produce procesul de desulfurare. Materia primă este praful de cărbune rezultat în urma exploatării cărbunelui, care se concasează, după care se adaugă un liant combustibil natura şi un agent de desulfurare. Produsul în sine nu a mai fost fabricat dinainte de 1989. Diferenţa faţă de lemn este timpul de ardere şi puterea calorică sunt, în medie, de 2 – 2,5 ori mai mari. Brichete au o formă rotundă aplatizată, puterea calorică de 3.250 – 3.300 kilocalorii, conţinutul de sulf este de 0,3%”, a explicat, Liviu Arşanu, directorul fabricii de brichete.

Preţul de vânzare este de aproximativ 400 de lei pentru o tonă de brichete.

Lasa un comentariu