Nu sunt membru al vreunui partid politic, dar nu pot să nu văd că există oameni de calitate și profesioniști în fiecare
Valorizarea și promovarea acestora este carența tuturor structurilor politice din România.
Am convingerea că în PSD există oameni de valoare, cum dealtfel există în toate partidele. Fiind cel mai mare partid din România normalitatea ar fi ca PSD să aibă cel mai mare număr de oameni cu expertiză și cu trecut onorabil.
Membrii partidului majoritar din coaliția de guvernare are cu cine să facă performanță. E o certitudine. Incertitudinea este când și dacă se vrea acest lucru.
Nu intenționez să invoc nume cunoscute ori mai puțin cunoscute. Pot argumenta cu procente faptul că PSD ar putea fi altceva. PSD ar putea fi o putere constantă în România, deși nu mi-aș dori acest lucru. Într-o lume politică echilibrată, într-o țară aflată în plin avânt democratic, este imperios necesară o opoziție puternică. Avem nevoie de o opoziție care are capacitatea să alterneze la guvernare. O opoziție valorizată prin oameni capabili, a căror viață a fost în consens cu legea, este garanția evoluției democratice a unui stat modern.
Vorbeam de procente. În jurul lor îmi voi construi logica argumentației pe tema ce mi-am propus să o tratez în câteva rânduri.
Zeci de procente ale partidului sunt reprezentate de români din păturile sociale care populează în majoritate România. Aceste multe zeci de procente, 80-90 poate, nu au legătură cu tema justiției atât de mult vehiculată în campania electorală, dar agresiv aprofundată ulterior. Ei nu au dosare penale, nici nu ar exista motivația lor cu sau fără ,,probe false”, fiind oameni cu preocupări simple. Demarcația procentuală atestă evidența interesului manifestat de o minoritate procentuală, până în 10, pentru tema legilor justiției, a DNA, a lui Kovesi. Ori, nu pot fi legate de o persoană anumite evidențe numite ,,probe false”, dacă persoana nu a avut minime legături cu o faptă anume, dar care poate îmbrăca elementele constitutive ale unei infracțiuni. Până și ,,probele false” presupun existența unei jumătăți de adevăr.
Agresivitatea propagandistică prim mass media, promisiunile ori ofertele concretizate ale liderilor condamnați ori în curs de condamnare aduce în câmpul tactic al puterilor judecătorească și legislativă membri de partid ori simpatizanți care nu au avut probleme și nici nu se preconizează a avea în justiția penală. Ei se pot numi carne de tun. Funcționează simplu. ,,Vi se poate întâmpla și vouă” este lozinca celor interesați în a-i arunca într-o luptă care nu e a lor.
PSD-ul în ansamblu nu este format din oameni cu dosare penale, nici din oameni care au acumulat averi greu sau imposibil de justificat. Grosul membrilor PSD nu poate fi pus în relație cu jumătatea de adevăr care să fie suport pentru certificarea unei viitoare ,,probe false”. Falsitatea unei probe nu are legătură cu modul în care a fost obținută, vinovăția existând, ci cu alterarea acesteia prin intervenția directă. Motivați propagandistic, oamenii simpli din PSD, victime ale partidului paralel. Adică al acelui procent din partid care urlă vinovat că ,,procurorii fac guverne”. Un guvern de oameni simpli (a se înțelege cinstiți și performanți) nu va fi influențat de nicio structură de parchet, indiferent de cine o conduce.
PSD nu are sedii în închisori. Partidul are sedii în localități mici și mari din România. Acolo se găsește guvernul ,,popular” al PSD. Condamnările cu sau fără executare nu sunt recomandări pentru funcții înalte în stat.
Greșită opțiunea de a identifica un partid cu liderul său, așa cum greșit este să fie identificată o instituție printr-un șef efemer. ,,PSD, ciuma roșie” este sloganul care stigmatizează zecile de procente cinstite din partidul de guvernământ.
Singura vină a celor peste 90% din membri PSD este complacerea într-o luptă în care nici ei nu cred
O lozincă de aceasta natură, și nu e singura, are menirea de a-i uni și a-i motiva să se adune în jurul unor lideri de conjunctură. Nu stigmatizați un partid întreg pentru câțiva oameni cu trecut și prezent interpretabil cel puțin.
Soluția este definirea realității interesului unor oameni în zonele economică și judiciară pe înțelesul oamenilor, membrilor sau simpatizanților celui mai mare partid din România. Lupta politică presupune schimb de idei constructive, nu concurs de dosare penale sau de invective/minut.
Se apropie Congresul PSD întrunit în procedură extraordinară chiar de liderii partidului. Ar fi momentul în care zecile de procente pot avea un cuvânt de spus. Un cuvânt greu, foarte greu. Programul de guvernare poate fi justificarea negocierilor din interiorul PSD. Este evidentă discrepanța dintre programul promis în campanie și cel aplicat după modificări repetate în CEx și procedura de urgență în guvern..
Am convingerea că majoritatea zecilor de procente din membri PSD au capacitatea să înțeleagă rolul secundar din războiul cu justiția, precum și opozabilitatea legislației fiscale, salariale și a pensiilor la persoana și familia fiecăruia. Războiul cu justiția, care nu este al lor, nu îi exonerează de plata unor taxe și impozite mai mari, nu le crește valoarea reală a salariului și nu le garantează pensii îndestulătoare.
Esența a surprins-o filosoful Mihai Șora, imaginându-și un program național ,,Adoptă un PSD-ist”.
Nu îmi permit să combat un nume mare al filosofiei românești contemporane, dar o părere pot să am cu privire la ipoteticul program. Personal, opinez că este mult prea dură ideea, chiar dacă are valențe ipotetice și filozofice în egală măsură. Eu cred în oameni și în capacitatea lor de a se replia în lupte care nu le aparțin. Spuneam că zecile de procente, majoritatea lumii PSD-iste înțelege penibilul situației, dar se complace în ea.
Zecile de procente, majoritatea absolută funcționează și prin lideri informali, oameni capabili dar nepromovați de teamă că ar putea fi o amenințare și o alternativă pentru conducerea partidului. Prezența lor prin asumarea răspunderii derivate din propriile convingeri ar putea furniza schimbarea în PSD-ul actual. Prin calitate, profesionalism și număr mare în partid pot aduce liniște în organizație și în societate.
Există oameni în politica româneasca, cunoscuți ori mai puțin cunoscuți, care pot aduce schimbări majore în modul de a face politică. Nu mă refer la acele reforme și iar reforme atât de des folosite în alegeri interne, ci la atitudine, prestanță și interes general.
Activismul opoziției prin argumentare solidă este șansa unei politici echilibrate într-o perioadă lipsită de certitudini și predictibilitate.
One thought on “PSD, partidul lor sau al tuturor, în realitatea aplicării programului de guvernare”
Comments are closed.