Războiul “reciclabilelor” din Gorj

Activitatea de reciclare a deșeurilor nepericuloase și periculoase este o activitate în jurul căreia se învârt mulți bani. Acolo unde sunt mulți bani, evident apar și interese.

Scandalul de la Bălești legat de cele două societăți care reciclează deșeuri este unul cu substrat financiar. În spațiul public, se vorbește despre dorința unor competitori din domeniul reciclării de a închide activitatea celor două societăți și preluarea afacerii de către aceștia. Sigur, dacă lucrurile se dovedesc adevărate, atunci cu siguranța aceste aspecte vor fi de competența organelor abilitate.

Observăm totuși că în miza războiului „reciclabilelor” din Gorj sunt prinse și instituții ale statului. Noi le-am trece la capitolul „victime colaterale”.

 

Curioși dacă aceste instituții și-au făcut treaba în această zonă, am înaintat Gărzii de Mediu Gorj câteva întrebări pe legea 544 și am încercat să lămurim câteva aspecte legate de acest subiect.

Cel mai important aspect este legat de autorizarea acestor depozite pe raza comunei Bălești. Astfel că, una dintre întrebări a fost legată de cine a autorizat aceste depozite din comuna Bălești și care sunt atribuțiile Gărzii de Mediu?

“Garda Națională Mediu este un corp specializat de inspecție și control, iar comisarii sunt funcționari publici cu statut specific care pot lua măsuri de sancționare, de suspendare/sistare a activității ca urmare a poluării și deteriorării mediului sau pentru nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare și a măsurilor stabilite în notele de constatare și în rapoartele de inspecție și control.

 Garda Nationala de Mediu  nu emite autorizatii de mediu , emitentul autorizatiilor de mediu este Agentia pentru Protectia Mediului .”

Legat de autorizațiile celor două societăți am aflat că ele sunt relativ tinere.

“În localitatea Băleşti, judeţul Gorj îşi desfăşoara în prezent activitatea două societăţi de reciclare deşeuri nepericuloase şi periculoase : NEW NCR RECICLARE  SRL si GLASS  RECICLARE  SRL

            NEW NCR RECICLARE SRL  (amplasament sat Balesti ) deţine  autorizaţia de mediu nr. 110/28.12.2016, revizuită la data de 29.03.2017, revizuită la data de 08.05.2017, revizuită la data de26.06.2017, revizuită la data de 12.02.2018, revizuită la data de28.09.2018, revizuită la data de10.05.2019, revizuită la data de26.08.2019, revizuită la data de 01.10.2019; 

         GLASS RECICLARE  SRL (amplasament sat Cornesti) deţine autorizaţia de mediu nr.54/11.09.2018, revizuită la data de 26.08.2019”

Se pare că cele două societăți ce funcționează în comuna Bălești, deși tinere, au avut parte în cei doi, trei ani de funcționare de șapte controale din partea Gărzii de Mediu Gorj.

“Constatările GNM-CJ Gorj efectuate în anul 2018  la SC NEW NCR RECICLARE SRL au scos în evidenţă nerespectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de mediu, cu referire la: depozitarea selectivă şi temporară a stocului de deşeuri, existenţa unor stocuri mari de deşeuri, înregistarea eronată a formularelor de transport deşeuri, încălcarea prevederilor  OUG 196/2005 privind fondul de mediu. Pentru aceste fapte societatea a fost sancţionată cu amendă în valoare de 100 000 lei.

S-a notificat şi APM Gorj cu privire la acest aspect şi s-a solicitat suspendarea actului de reglementare. S-au stabilit programe de măsuri pentru eliminarea neconformităţilor

În anul 2019 , în urma verificărilor efectuate, GNM-CJ Gorj  s-a constatat din nou existenţa stocurilor mari de deşeuri pe amplasamentul societaţii, fapt pentru care a fost aplicată o nouă sancţiune contravenţională în valoare de 40 000 lei. Au fost stabilite de asemenea noi programe de măsuri pentru conformarea societăţii faţă de prevederile legale. (2 sanctiuni -140.000)

În anul 2020 s-a efectuat până în prezent un singur control în urma căruia s-a constatat ca stocurile de deseuri sunt in limita valorilor reglementate prin autorizatia de mediu, respectiv mai mici de 220 000 mc.

– SC GLASS RECICLARE SRL  au fost sanctionata in anul 2020 cu 4 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 150 000 lei pentru : abandonări de deşeuri în afara perimetrului autorizat, scurgerii de ulei uzat; mărirea capacităţii de stocare deşeuri fără notificarea emitentului autorizaţiei de mediu,  lipsa formularelor de transport. S-au stabilit programe de măsuri pentru eliminarea neconformităţilor.”

Rămâne totuși întrebarea, cine dorește scoaterea de pe piață a celor două societăți comerciale și care sunt companiile ce doresc să le ia locul?

Lasa un comentariu