Reguli stricte la Alegerile Locale

Situația epidemiologică în care se află România a impus și luarea unor măsuri de siguranță în ziua alegerilor. Duminică, votul se va desfășura în condiții speciale, în contextul pandemiei Covid-19.

Cel mult cinci alegători vor putea intra în același timp în secția de vot, iar contactul fizic între persoane va fi redus la minim. Dacă numărul alegătorilor va fi mai mare, vor exista săli de așteptare unde persoanele își vor aștepta rândul la urne.

Ștampila  nu va mai fi înmânată de către membrii secției de votare, cetățenii luându-și singuri ștampila din tușieră și tot ei o vor pune la loc. Pixul cu care va semna alegătorul va fi atins doar de el, nu și de comisie, iar autocolantul va fi lipit pe buletin tot de către votant. La intrarea în secția de votare, oamenii își vor trece singuri cartea de identitate prin aparatul de identificare.

„Se încearcă pe cât posibil să nu fie foarte mulți cetățeni în același timp în secțiile de votare, tocmai pentru a evita răspândirea virusului, dacă într-adevăr printre cetățeni sunt oameni care nu au simptome și au virusul respectiv” – a precizat Corina Belteu, Purtător de cuvânt Prefectura Gorj

Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare, dar și la ieșirea din acesta. Persoanele care prezintă risc crescut de a dezvolta o formă gravă de Covid-19 pot solicita acces prioritar în localul de vot. De asemenea, cetățenii care prezintă simptome evidente de infectare (de exemplu: tuse seacă ori febră) vor avea acces prioritizat, păstrând distanța față de celelalte persoane și evitând cât mai mult atingerea suprafețelor.

Pentru identificare, alegătorul va trebui să își îndepărteze pentru scurt timp masca de protecție, aflându-se la o distanță de minim 1,5 metri de operator.

Dacă cetățeanul prezent la vot își va dezinfecta mâinile atât la intrarea cât și la ieșirea din Secție și va purta masca de protecție pe tot parcursul votului, ștampila, pixurile, buletinele de vot și documentele atinse vor fi considerate necontaminate.  

Lasa un comentariu