Senatul a adoptat split Tva. Urmează Camera Deputaților!

Românii, fie ei persoane fizice sau persoane juridice, trebuie să știe că mecanismul plății defalcate nu va schimba nicio regulă fiscală în domeniul taxei de valoară adăugată. Nu se vor modifica nici regulile de exigibilitate a TVA ( reprezintă data la care autoritatea fiscală devine îndreptățită, în baza legii, să solicite plata de către persoanele obligate la plata taxei, chiar daca plata acestei taxe poate fi amânată).

Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA  propune două etape: prima etapă este una opțională, de la 1 octombrie până la 31 decembrie, iar cea de-a doua de la 1 ianuarie 2018.

Potrivit actului normativ, în perioada premergătoare aplicării obligatorii a măsurii, 1 octombrie – 31 decembrie 2017, agenţii economici pot opta pentru aplicarea opţională a plăţii defalcate a TVA, aceştia beneficiind de unele facilităţi precum: anularea penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiţii şi acordarea unei bonificaţii de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, aferent trimestrului IV.

„Atât persoanele fizice cât și cele juridice, plătitoare de TVA care prestează servicii sau livrează
bunuri vor avea câte un cont TVA. Trezoreria va deschide gratuit și automat câte un cont de TVA pentru toți operatorii economici plătitori de TVA, fără a fi necesară o solicitare scrisă din partea acestora. Plata defalcată a TVA, se aplică pentru toate operațiunile taxabile din punct de vedere al TVA, pentru care  locul livrării de bunuri sau locul prestării de servicii, se consideră a fi din punct de vedere al TVA, în România. Nu se aplică mecanismul plății defalcate a TVA, pentru tranzacțiile pentru care beneficiarul este persoana obligată la plata TVA sau pentru operațiunile supuse regimurilor speciale de TVA: regimul bunurilor second-hand, regimul agentiilor de turism, regimul special pentru agricultori”, a declarat Teodora Vlaicu Popa, șef Serviciu de Asistență Contribuabili.

Pentru fiecare factură emisă de un furnizor, firma cumpărătoare va face face două plăți: una în contul curent, reprezentând valoarea produselor/serviciilor. Această plată se face din contul curent al beneficiarului, iar cea de-a doua în contul de TVA, reprezentând valoarea TVA pentru produsele/serviciile în cauză.

Din contul de TVA se pot efectua următoarele plăți:

  •  TVA achitată în contul de TVA al furnizorului;
  •  TVA platită la bugetul de stat;
  •  transferul în alt cont de TVA al titularului;
  •  corecții de TVA pentru care restituirea se efectuează în alt cont de TVA;
  •  corecții aferente ajustării bazei de TVA ca urmare a corectării facturilor, pentru care plata se   efectuează într-un alt cont de TVA;
  •  restituiri in contul curent al titularului, în limita alimentării inițiale;

Persoanele aflate în sfera de aplicare a sistemului de plată defalcată a TVA, când încasează numerar sau prin carduri bancare, au obligația să depună în contul de TVA al Trezoreriei, suma aferentă livrării bunurilor sau prestărilor de servicii. Termenul de depunere este de 7 zile lucrătoare. De la 1 ianuarie 2018, toate persoanele înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate să aplice mecanismul plății defalcate de TVA.

Este interzisă retragerea în numerar a unor sume din contul de TVA, precum și transferul către alte destinații și în alte condiții decât cele prevăzute de lege.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.