Cheile Sohodolului sau Canionul Gorjului

Cea mai impresionantă rezervație naturală din județul Gorj este cu siguranță, rezervația Cheile Sohodolului. Aceasta este localizată în grupa munților Retezat-Godeanu, la limita dintre județele Gorj și Hunedoara, întinzându-se pe 350 de hectare. Accesul spre chei se face prin comuna Arcani (satul Runcu), pe DN 67, la circa 15 km de Târgu – Jiu și la 35 km de Motru Sec. Tot aici au fost făcute și filmările pentru celebrul film Trandafirul Galben, avându-l în centrul acțiunii pe ineditul personaj Mărgelatu, interpretat de celebrul Florin Piersic.

Râul Sohodol șerpuiește de-a lungul drumului când pe o parte, când pe cealaltă, dar își face loc și printre roci, creând forme ciudate și peisaje deosebite. Datorită reliefului carstic din zonă, care cuprinde valori de patrimoniu și specii rare de plante, Cheile au primit statutul de arie protejată. La mai puțin de 3 km de centrul satului Runcu, Cheile Sohodolului te obligă să lași la intrare grijile și viața agitată de la oraș. Odată ajunși aici, peisajul este parcă desprins dintr-o poveste, greu de descris în cuvinte. La o primă impresie totul pare arid și stâncos dar, treptat, începi sa-i observi varietatea de chei, peșteri și avene. Mai mult decât atât, zona este chiar rezervație floristică, aici fiind identificate peste 300 de specii de plante precum ruginita, sămânța soarelui, garofițe de stâncă, etc. Aceste minunății ale naturii se întind pe aproximativ 10 km în interiorul Munților Vâlcan. Pe creste, turiștii sunt întâmpinați de formațiuni de roci modelate de forța vântului. Aria naturală protejată, din nordul județului Gorj, atrage anual mii de turiști din țară și străinătate.

Nările, Fusteica, Inelul, Peștera Popii, Peștera Gârla Vacii sunt doar câteva dintre reperele impresionante ale acestei zone.

Peștera Nările are două galerii, fiecare cu o lungime de 70 metri, și reprezintă de asemenea, un fenomen natural foarte rar. Este una dintre formațiunile spectaculoase pe care râul Sohodol le-a format aici. Seamănă cu niște nări gigantice, care miros și trag în piept apa, care le trece dedesubt.

 

Inelul de Piatră sau Inelul Doamnei este o formațiune calcaroasă înaltă de 700 de metri, care a fost denumită astfel datorită asemănării ei cu un inel. Acest loc reprezintă atracția principală a tinerilor căsătoriți. O legendă populară spune că acolo se întâlneau tinerii care se iubeau pe ascuns, fără voia părinților.

 

 

Peștera Popii se află la intrarea în Chei și este cel mai vizitat obiectiv, pentru că aici au fost descoperite picturi rupestre, unice în Europa.

Pentru cei care vor sa practice alpinismul, Cheile Sohodolului sunt locul ideal datorita existenței a numeroase trasee speciale pentru aceștia. Astfel, anual în perioada 21-23 septembrie, se desfășoară Festivalul de Escalada „Sohodol Climb”. Vara, dar şi toamna, zeci de căţărători iau în piept muntele pe cele mai dificile trasee de căţărat din zonă.

Amatorii de pescuit sau pescarii înrăiți, trebuie să știe că apele Sohodolului mustesc de păstrăvi, însă pentru a-i pescui, este nevoie de o autorizație ce poate fi obținută de la Ocolul Silvic. Cascada păstrăvilor este locul cel mai frecventat de pescari.

Cei care vor să trăiască o experiență inedită în inima naturii, au posibilități de cazare în zona Cheile Sohodolului, apelând la numeroasele pensiuni din zonă sau pot solicita amplasarea corturilor.

Fiind atât de aproape de Târgu-Jiu, dar și de locul natal al lui Brâncuși (satul Hobița), Cheile Sohodolului trebuie să figureze în itinerarul oricărui iubitor de aventură, al tuturor oamenilor dornici de relaxare.

Sunteți iubitori de natură, de frumos? Haideți în Cheile Sohodolului! Aceste chei nu sunt de povestit, cuvintele sunt puține și mici, ele sunt de admirat și de trăit! Veniți să trăiți, și voi, povestea frumoasă din Canionul Gorjului!

 

” Găsește bucurie în călătorie! ”        Thomas S. Monson

 

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.