Singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care își vor epuiza resursele

A început campania electorală și din acest motiv unul dintre subiectele de dezbatere este Complexul Energetic Oltenia. În această perioadă au apărut discuții legate de închiderea companiei, de restructurare de resurse umane și mai ales de restructurare tehnologică, acest lucru implicând și o restructurare de perimetru.

Datorită acestor discuții, compania a venit cu un comunicat de presă pentru a lămuri oarecum lucrurile și discuțiile din spațiul public.

„Singurele cariere care se vor închide până în anul 2025 sunt acelea care își vor epuiza resursele în această perioadă sau cele a căror operare va deveni ineficientă din cauza costurilor foarte mari. În această situație se regăsesc carierele Peșteana, Husnicioara și Lupoaia. Personalul existent în aceste cariere în 2025 rămas după ieșirea la pensie a unui număr considerabil de angajați, va fi redistribuit în celelalte cariere pentru functionarea acestora la capacitate, in vederea asigurarii necesarului de carbune pentru termocentralele Rovinari și Turceni.”

Un subiect exploatat de oamenii politici a fost și unirea carierelor Jilț Sud cu Jilț Nord.

„Avand in vedere evolutia tehnologica a perimetrelor miniere ramase in exploatre incepand cu anul 2026, carierele Jilț Sud și Jilț Nord se vor reorganiza într-o singura cariera, precum și carierele Tismana și Pinoasa.”

Cum va fi asigurat cărbunele și ce investiții se vor face ne spun reprezentanții companiei. Astfel, vor fi investiții de 7 miliarde de lei în perioada 2021-2026 pentru diversificarea resurselor iar investițiile în minerit și centralele pe bază de cărbune se vor ridica la aproximativ 2 miliarde lei.

“Necesarul de lignit pentru asigurarea funcționării grupurilor energetice pe cărbune (3 grupuri în Rovinari și 2 în Turceni), va fi asigurat din perimetrele Roșia si Tismana-Pinoasa pentru Rovinari, iar pentru Turceni va fi asigurat din perimetrele Jilț si Roșiuța.

Amintim că Planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, singura soluție viabilă pentru menținerea în activitate a unuia dintre cei mai importanți producatori de energie electrică ai țării, va fi înaintat spre analiză Comisiei Europene. Planul prevede investiții noi de 7 miliarde de lei în perioada 2021 – 2026 pentru diversificarea resurselor, având în vedere că cele pe bază de lignit sunt epuizabile, iar investitiile in activitatea de minerit si in centralele pe baza de carbune se vor ridica la cca 2 miliarde lei.
Astfel, în portofoliul CEO vor intra parcuri fotovoltaice și blocuri pe gaze naturale – surse de energie mai puțin poluante.”, se arată în comunicatul Complexului Energetic Oltenia.

Lasa un comentariu