Ne-am propus ca în această perioadă destul de agitată pentru Complexul Energetic Oltenia, să realizăm un interviu cu Președintele Directoratului, Sorin Boza. Am gândit acest lucru datorită diverselor informații care au aparut în spațiul public de la persoane mai mult sau mai puțin autorizate. Un interviu realizat în data de 11 Iulie, după o zi grea de muncă.
BizMagazin: Care este situația financiară a Complexului Energetic Oltenia în acest moment?
Sorin Boza: Momentan suntem în proces de auditare, auditorul este prezent aici la Complexul Energetic Oltenia. După ce vom avea ședința de validare a rezultatelor financiare împreună cu auditorul, noi, Complexul Energetic Oltenia, avem obligativitatea legală, ca până pe data de 30 August, să afișăm toate rezultatele financiare. Înainte însă de a face publice rezultatele, avem obligativitatea ca până la sfârșitul lunii August să prezentăm acționarilor toate rezultatele financiare.
Repet. În cel mult două săptămâni, noi vom avea situația de la auditorul nostru, iar din acel moment trebuie să pregătim avizarea în Directorat, avizarea în Consiliul de Supraveghere, informarea AGA și după aceea prezentarea pe site-ul societății a rezultatelor financiare.
Atunci ele devenin publice.
Este foarte clar că vom fi afectați, însă mi se pare cel puțin deplasat să facem afirmații de genul 500, 600, să ne hazardăm să dăm sume. Dacă va fi un rezultat negativ sau pozitiv va fi mai puțin important. Pentru mine, rezultatul operational va fi cel mai important pentru că iată, astăzi, certificatul de CO2 este 28 de euro, vă dați seama că orice euro în plus înmulțit cu 13 milioane de certificate înseamnă 13 milioane de euro pierdere. Asta înseamnă aproximativ 70 milioane de ron pierdere la o creștere de doar 1 euro/certificat.
Este obligatoriu să găsim soluția la care lucrăm, schema de ajutor, pentru că această soluție este singura care va salva Complexul Energetic Oltenia. Vă mai spun că această schemă de ajutor este realistică și sperăm să fie un model de schemă de ajutor pentru pentru toate companiile care se confruntă cu problema certificatelor de carbon.
BizMagazin: În această perioadă, au fost câțiva “specialiști” care au aruncat în spațiul public varianta restructurării tehnologice, restrângerii de perimetru, restructurării de personal, ca soluții de salvare a companie. Luați în calcul asemenea variante?
Sorin Boza: Nici gând. Pentru perioada următoare NU. Și o să vă spun pe ce mă bazez când spun asta. În primul rând, procesul de restructurare este un proces care se face controlat și mai ales, se face printr-o decizie AGA. Noi anul acesta avem o decizie a acționarilor, în care avem aprobat numărul de 200 de persoane pentru programul de plecări voluntare, program care se desfășoară în acest moment. Deci, din punctul meu de vedere, decizia de restructurare pe care unele persoane o leagă de decizia de salvare a companiei, este venită din partea unor oameni care nu știu cifrele, nu știu valorile și nu știu ce înseamnă să disponibilizezi 1000 sau 2000 de persoane. Ca să fie și mai clar, astăzi, fondul total de salariu, din estimările pe care le avem în acest moment, reprezintă jumătate din totalul cheltuielilor cu certificatele de carbon. Adică, dacă astăzi am lua hotărârea să disponibilizăm nu 1000 de oameni ci 13 000 de oameni, deci toți, ne-ar mai rămâne bani să achiziționăm doar jumătate din certificate. Nu este aceeași situație ca în urmă cu patru, cinci ani de zile, în mandatul lui Laurențiu Ciurel când valoarea certificatului a fost 4 sau 5 euro și s-a recurs la acest artificiu de restructurare, în detrimentul acoperirii cheltuielilor cu certificatele de CO2. Atunci a fost cumva mai simplu, din 19 000 de oameni s-au dat afară 4 000 și a fost o soluție salvatoare de moment, dar astăzi când costul cu salariații companiei reprezintă jumătate din total cheltuieli cu certificatele de carbon, nu mai reprezintă nici măcar o salvare de moment. Alt exemplu. Să disponibilizăm 2 000 de oameni, asta înseamnă 1/5 din fondul de salarii adică aproximativ 1/10 din total cheltuieli cu certificatele de carbon.
Nu aceasta este soluția salvatoare pentru Complexul Energetic Oltenia, soluția salvatoare este schema de sprijin, pe care împreună cu colegii din Comisia Interministerială încercăm să o identificăm, să o creionăm astfel încât să fie o schema de sprijin pentru următorii ani.
BizMagazin: Restrângerea de perimetru, restructurarea tehnologică?
Sorin Boza: Dacă se citea proiectul de Strategie Energetică Națională în care studiile Primes indică clar că producătorii de energie pe cărbune, până în anul 2030 vor funcționa la aceeași putere la care funcționează astăzi, ne-am da seama că nu putem opri mâine o termocentrală, două sau cinci cariere.
Astăzi, România, Sistemul Energetic Național, nu-și permite să renunțe la o capacitate de 300,400, 500 MW pe care unii pot să o considere ineficientă. Dacă până anul trecut se vorbea de ineficiența centralelor din Dolj, pentru că aici se punea problema costului cu transportul cărbunelui, anul acesta, Craiova are al doilea cost de producție după Rovinari. Va întrebați de ce? Pentru că are marele atu al bonusului de cogenerare pe care îl primim. Noi primim pentru termia pe care o dăm, bonuri de cogenerare care înseamnă o sumă importantă. La Ișalnița, la grupul 7 anul trecut s-a terminat o investiție foarte importantă care a făcut un saving de 20 % reducere a consumului de cărbune/zi. Deci, dacă consumam 5 navete de cărbune, după terminarea investiției consumăm patru navete. Acest saving situează grupul 7 Ișalnița pe un loc de frunte. Nu vorbim de Rovinari care este “perla coroanei”, nu vorbim de Turceni care este într-un proces ridicat de mentenanță, de alocare de resurse financiare. Eu aș pune întrebarea, care ar fi grupul, centrala care ar trebui oprite? Este dificil de răspuns.
BizMagazin: Cum se face achiziția certificatelor de CO2? Există proceduri clare?
Sorin Boza: Toți cei care își închipuie că noi, Complexul Energetic Oltenia, achiziționăm aceste certificate așa după ureche, sunt oameni care nu știu, care nu cunosc fenomenul. Există o strategie de achiziție a certificatelor, aprobată de Directorat și prezentată Consiliului de Supraveghere. Există acest document. Recomand celor care nu știu, nu cunosc fenomenul să nu mai vorbească deoarece se descalifică ca „specialiști”.
Am aflat și eu din presă că sunt persoane care vorbesc despre matricea de vânzări. În ultimii doi ani am schimbat matricea de vânzări, mergând de la vânzările punctuale pe PZU la creșterea numărului contractelor bilaterale. Această strategie de vânzare și de marketing este aprobată de Directoratul companiei a fost prezentată lunar fostului Consiliu de Supraveghere și este soluția care nouă ne-a dat și ne dă în continuare o predictibilitate a cashului pentru următoarea perioadă. Am auzit ideea că avem prea multe contracte bilaterale și că ar trebui să mergem mai mult pe PZU. Vreau să vă spun că de acolo am plecat acum trei ani. Această variantă de vânzări a fost folosită în trecut și s-a văzut că nu a fost o soluție bună. Noi am girat creditele noastre cu aceste contracte bilaterale. Noi nu putem gira la bănci cu vorbe, cu ce se întâmplă mâine. Noi, astăzi putem să facem o estimare de cash care ne intră în companie pe următorul an. Dacă am merge pe politica de vînzare pe PZU, ne-am trezi că poate astăzi câștigăm 290 ron, prețul pe PZU și prindem un weekend ca acum o lună cred, în care de vineri seara până luni dimineața, prețul la energie pe PZU era 1 ban. Nu avem astăzi cazane pe care să le pornim și să le oprim la “cheremul” PZU. Ca să avem randament ridicat, noi trebuie să mergem cu grupurile cât mai mult posibil, să mergem liniar. Nu ne putem permite opriri și porniri în funcție de PZU pentru că vom ajunge în situația de acum câțiva ani.
BizMagazin: S-a vorbit despre faptul că nu ați știut să vă argumentați proiectele în fața Comisiei Europene precum și despre faptul că ați avut o comunicare defectuasă în interiorul companiei.
Sorin Boza: Acestea sunt răutăți, eu sunt un om educat și nu le voi comenta.
Complexul Energetic Oltenia a fost în ultimii doi ani singura companie din energie care a spart bariera obținerii de fonduri din A.F.M. Nu a mai fost nicio companie cu noi. Noi am modificat legislație, noi am modificat regulamentul de primire al banilor din A.F.M. pe eficiență energetică.
S-a vorbit despre faptul că noi nu am accesat niciun proiect pe 10c, pe planul de modernizare. Da, este decizia noastră. De ce nu am mers pe 10c? Am dat un comunicat de presă în care am răspuns. Pe scurt, 10c înseamnă proiecte la care susținerea financiară reprezintă 70 % din partea Uniunii Europene și 30 % din partea noastră. Am preferat ca toate proiectele noastre să fie pe 10d deoarece finanțarea din parte Uniunii Europene este de 100 %.
BizMagazin: De aproximativ un an, Raportul Corpului de Control al Ministrului Energiei este subiectul preferat al celor ce atacă Complexul Energetic Oltenia. Cum comentați acest lucru?
Sorin Boza: Raportul, este contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție de către noi. Noi am contestat interiorul acestui raport cât și modul de efectuare a controlului respectiv. Așteptăm rezultatele justiției pentru că doar ei pot stabili dacă este corect ceea ce am solicitat sau nu. Toți cei care astăzi se folosesc de acest raport îi invit să citească, pentru că există o speță asemănătoare în anul 2013, când un astfel de raport NU a fost declarat act administrativ, deci a fost un act care nu a produs efecte.
Pentru mine este un subiect încheiat.
BizMagazin: Există o Strategie a Complexului Energetic Oltenia?
Anul trecut, strategia Complexului Energetic Oltenia, a primit girul Directoratului, Consiliului de Supraveghere și al acționarilor. Am mers cu strategia în AGA. Există ca și document. Conține cinci capitole importante, capitolul financiar, capitolul de vânzare de energie, capitolul de investiții pentru următorii ani ( inclusiv accesarea fondurilor pe 10d, din AFM ), capitolul de dezvoltare a carierelor și cel mai important, capitolul de resurse umane.
Fiind un document care conține date cu caracter secret, strategia nu poate fi afișată pe site-ul companiei însă persoanele care îndeplinesc toate condițiile, adică dețin ORNISS și doresc să parcurgă acest document pot face o cerere și pot intra în posesia strategiei. Documentul conține informații legate de rezervele de cărbune, de strategia noastră de dezvoltare, informații legate de strategia de vânzare, tocmai de aceea doar persoanele autorizate în acest sens pot să-l parcurgă.
Pe scurt, Complexul Energetic Oltenia are o strategie aprobată de către acționari.
BizMagazin: S-a pus vreodată problema să abandonați Complexul Energetic Oltenia? Se pune această problemă acum?
Sorin Boza: Niciodată! Noi luptăm!
Poate voi fi acuzat că țin de scaun, dar vă spun sincer că nu acesta este scopul meu. Le spun tuturor, că sunt o persoană care a sacrificat mulți ani din viață să ajung unde am ajuns. Am parcurs fiecare pas la modul corect, nu am făcut salturi ca mulți alții și nu am ajuns aici numit peste noapte. Ceea ce cred eu că este mai important, este faptul că în această perioadă avem nevoie de liniște și stabilitate. Avem de tras pentru a obține această schemă de sprijin. Îmi este greu să cred că o echipă nouă, mâine venită aici, ar înțelege mecanismul și ceea ce am făcut noi. Ar avea nevoie cu siguranță de câteva luni bune pentru a înțelege toate mecanismele. Până ar înțelege, există pericolul ca termenul de 31 Decembrie să fie depășit.
Mai este un lucru important. Stabilitatea în fața partenerilor noștri și în fața băncilor o dă actualul Directorat.
Vreau să le spun tuturor, că nu voi sta în companie toată viața, dar vreau ca în momentul în care voi încheia mandatul meu, Complexul Energetic Oltenia să aibă viitor. Vreau ca atunci când se încheie mandatul, acestă companie să aibă cel puțin tot 13 000 de oameni, 13 000 de oameni care să fie respectați. Vreau ca C.E.Oltenia să fie apreciat la nivel national. Iată, suntem invitați la consfătuiri și conferințe pe energie unde suntem speakeri, nu suntem invitați să luăm loc în sală. Asta înseamnă că suntem apreciați prin ceea ce facem și suntem invitați acolo să împărtășim din experiența noastră acumulată din muncă grea, din activitatea noastră.
Noi toți cei care suntem aici, știm că răspundem de viața a 13 000 de colegi, de familiile lor, de viața celor 10 000 de subcontractanți. Dacă vom crede toți în acest lucru, eu vă asigur că această companie va avea mulți ani de lucru în Sistemul Național.
BizMagazin: Atribuțiile pe minerit au revenit astăzi Secretarului de Stat Doru Vișan. Cum comentați acest lucru?
Sorin Boza: Este cea mai mare bucurie din ultima lună. Doru Vișan este pentru mine, omul prin fața căruia îmi este greu să trec. Unul din specialiștii de mare nivel al acestei țări. Un om care a muncit enorm pentru acest complex. Un om, care ne-a ajutat în orice problemă întâmpinată de noi. Pentru mine este o bucurie foarte mare, pentru că este omul cu care avem ce să vorbim. Un om căruia doar i-am spus problema și am primit de la dumnealui una, două, trei, patru soluții. Repet, pentru mine este o bucurie și îl aștept alături de noi, pentru că așa cum a demonstrat în această perioadă, a fost nu alături de mine, alături de noi, de Complexul Energetic Oltenia.
BizMagazin: Care este miza “bătăliei” pe Complexul Energetic Oltenia??
Sorin Boza: 99 % din oameni acestui județ și-au dat seama. Nu vreau să comentez. Trebuie doar să fim uniți și să tragem împreună în aceeași direcție. Am fost acuzat că nu sunt gorjean. Așa este. Dar, vă asigur, că sunt mai gorjean decât mulți gorjeni care sunt astăzi în jurul Complexului și care-și doresc să ajungă la cârma Complexului Energetic Oltenia.
Îmi doresc ca această companie, să fie pe locul pe care a fost în ultimii trei ani de zile. În anul 2017, prin vocea ministrului Toma Petcu, compania a fost desemnată compania campioană a energiei, în anul 2018, prestigioasa revistă The Diplomat, situează Complexul Energetic Oltenia pe locul doi în rândul producătorilor de energie din România. Sperăm, să rămânem mult timp în topul producătorilor de energie și să fim acolo unde ne este locul, pentru că în această companie muncește toată lumea din greu, toți cei 13 000 muncim prea mult, ca să nu ne menținem acolo unde ne este locul.
One thought on “Sorin Boza: “Caracterul este ceea ce faci când nu te vede nimeni. Restul este marketing!””
Comments are closed.