Sorin Boza: „Toate elementele cumulate, ne arată că această companie, C.E.Oltenia, are viitor! „

Interviu cu Sorin Boza, Președintele Directoratului C.E.Oltenia.

Reporter: Domnule Boza, ați avut o întâlnire cu ministrul Economiei. Care au fost temele discutate?

Sorin Boza: Am avut nu doar o întâlnire, am avut mai multe întâlniri, ba chiar am solicitat aceste întâlniri pentru că am dorit să clarific cu domnul ministru toate punctele care blocau și afectau activitatea C.E.Oltenia. Prima întâlnire a fost la Ministerul Energiei, unde am participat împreună cu directorul Bălășoiu și secretarul de stat Vișan. Am făcut o prezentare a C.E.Oltenia la 10 luni, am discutat statusul memorandumului, partea de exproprieri și scoaterea din fond forestier. Al IV-lea punct pe ordinea de zi a fost statusul lucrărilor de investiții la C.E Oltenia și am făcut o prezentare a planului de investiții 2017-2020. Un subiect important a fost legat de programul de decarbonare, care este un capitol separat în memorandumul nostru și în strânsă legătură cu strategia energetică națională, cea pe care România trebuie să o adopte cât mai curând. Un alt subiect important a fost legat de data de 31 octombrie, ultima zi în care se putea face rectificarea bugetară. Sunt multe companii în situația noastră și avem promisiunea d-lui ministru că, în curând, în una, două, trei săptămâni vom face această rectificare bugetară.

A doua întâlnire a fost una în care am discutat în detaliu cele două subiecte urgente: memorandumul, scoaterea din fondul forestier și partea de exproprieri. La această a doua întâlnire a fost prezent și președintele Dan Vîlceanu, care a preluat, să spunem, prima parte a memorandumului, partea de acordare a împrumutului, având deja o primă discuție cu d-l Cîțu, urmând ca săptămâna viitoare, împreună cu d-l ministru Virgil Popescu să discutăm soluția legală și corectă pentru acordarea împrumutului necesar achiziționării certificatelor de CO2 până la 31 aprilie 2020.

Împrumutul este soluția pe termen scurt, memorandumul are soluții pe termen scurt și soluții pe termen lung. Soluția pe termen scurt este împrumutul, soluția pe termen lung este partea de discuții cu comisia. Noi am pregătit materialul care este strâns legat de programul de decarbonare, pe care ca și țară membră a U.E. trebuie să-l respectăm. În această perioadă este important să definim si perioada de tranziție, adică perioada de azi până atunci când va dispărea cărbunele.

Aceste întâlniri au fost de bun augur și eu sper să se găsească rapid, soluția pentru că noi am cumpărat certificate în această perioadă , am finalizat achiziția de certificate din PNI faza I, până la sfârșitul anului vom finaliza pe cele din faza II, am achiziționat și pe piețele libere, însă nu vom avea niciodată suma necesară achiziționării tuturor certificatelor.

Rep: Energia devine departament în cadrul Ministerului Economiei cu un secretar de stat, în persoana d-lui Havrileț ( acestea sunt zvonurile ). Credeți că acest lucru va afecta siguranța energetică națională, va afecta C.E.Oltenia ?

S.B.: Că va fi departament sau nu, important este că rolul și acțiunile pe care acest departament le va avea, să fie aceleași pe care le avea și făcea ministerul înainte. Important este ca d-l Havrileț sau oricine va fi cu atribuții pe acest domeniu sa intre în funcție repede, pentru că a început iarna, avem comandamentele de iarnă, trebuie să fim pregătiți pentru iarnă deoarece se anunță o iarnă grea, iar C.E.Oltenia este un actor important pentru Sistemul Energetic Național. Ne-am încadrat cu stocurile de cărbune pentru iarnă, așa cum le avem în hotărârea de guvern. Pentru noi este important să ne menținem stocurile la nivel ridicat, să avem un management al stocurilor și să ne asigurăm că în momentul în care iarna va veni în adevăratul sens al cuvântului, C.E.Oltenia va fi baza Sistemului Energetic Național și vom fi pregătiți atunci când dispecerul ne va cere să intrăm în sistem. Este important să fim pregătiți, pentru că de la 1 ianuarie se liberalizează piața de energie și își vor face simțită prezența și actorii străini care activează în acestă piață. Se vorbește în acest moment de un dispecer regional, care atunci când va avea nevoie de energie nu se va uita doar spre România, se va uita la nivel regional și va decide să pornească un grup în Cehia, în Germania, în România. Pe noi nu ne afectează acest lucru, dar cu siguranță va fi o competiție foarte dură iar noi va trebui să ne menținem un management al costurilor destul de bun.

Rep: Odată cu schimbările la nivel de minister, odată cu apariția lui Havrileț ca secretar de stat au apărut zvonuri conform cărora cărbunele nu va mai ocupa o poziție importantă în Strategia Energetică Națională. Cum comentați acest lucru?

S.B.: D-l Havrileț este un om cu o vastă experiență în domeniu și să nu uităm că a fost timp de cinci ani de zile, reglementator șef la nivel național. Deci știe foarte bine ce înseamnă cărbune, ce înseamnă gaz, ce înseamnă hidro, eolian și nuclear. Ne cunoaștem de pe vremea când era președinte la ANRE și am colaborat foarte bine. Eu spun că este prea devreme să aruncăm în piață această schimbare totală de strategie, dar vin cu niște completări importante. Politica de decarbonare este viitorul energiei. Este un subiect care nu se poate negocia la nivel european. Suntem membrii ai U.E. și respectăm regulile U.E. Pentru C.E.Oltenia, reducerea emisiilor de CO2 este principalul target. Din estimările și studiile făcute de noi (vorbim de grupul pe gaze de la Craiova care va înlocui cele două grupuri pe cărbune, un grup de înaltă performanță și randament, vorbim de un grup pe gaz la Ișalnița, vorbim de un grup pe gaz la Turceni) emisiile de CO2 la nivelul C.E.Oltenia de la 0,92 cât sunt în prezent vor ajunge la 0,61-0,60. Atât va fi emisia de CO2 la C.E.Oltenia după ce vom avea aceste 3 grupuri pe gaz. Ce înseamnă în bani această scădere? 5 milioane de certificate mai puțin. La o valoare de, să spunem 40 euro/ certificat, salvăm aproape 200 milioane de euro.

În momentul în care C.E.Oltenia va ajunge la o valoare a emisiilor de 0,61 și își va menține costurile de producție scăzute pe care le avem în termocentralele noastre, cum este Rovinari, Craiova, Ișalnița, în patru, cinci  ani compania nu va mai avea nevoie de nicio schemă de sprijin, de niciun ajutor, va deveni din toate punctele de vedere profitabilă. Toate afirmațiile mele sunt bazate pe cifre și bugete creionate pentru zece ani de acum înainte.

Rep: Se discută tot mai mult de blocarea finanțărilor la nivel de U.E. pentru combustibilul fosil și deblocarea pentru regenerabile. Cum comentați?

S.B.: România este în grafic ca și procent de energie regenerabilă. Acest lucru nu va afecta planul de investiții pentru că acesta este în strânsă legătură cu P.N.I.E.S.C.U., planul național de investiții 2. Este bine de spus că va menține gazul pe o perioadă de 5-6 ani pe programul de investiții, ceea ce înseamnă pentru noi că pe 10d crește posibilitatea de a accesa fondurile necesare.

Rep: Vorbim de disponibilizări la C.E.Oltenia în perioada următoare?

S.B.: Noi nu vorbim de disponibilizări, noi ne gândim la efectul aplicării legii legată de reducerea vîrstei de pensionare, un subiect discutat cu partenerii sociali în această săptămână, avem o estimare de aproximativ 1500 de oameni care vor îndeplini condițiile pensionării, deci noi în perioada următoare vom angaja, vom încerca să întinerim echipa și nu uitați că se termină prima promoție a învățământului dual, vine învățământul profesional de unde vom avea anul acesta o primă promoție și în plus acum două săptămâni am semnat cu primarul Pigui o nouă clasă de profesională la liceul din Peștișani, o clasă de sudori. Vom continua acest plan și anul acesta ne-am propus ca 220 de copii să-i susținem în învățământul dual. Deci nici vorbă de disponibilizări. Vom fi afectați clar de pensionarea celo 1500 de oameni dar vom merge pe întinerirea echipei de la C.E.Oltenia.

Rep: Cariera de la Seciuri este din nou subiect de discuție. Se redeschide?

S.B.: Se fac evaluări și ne uităm foarte atenți la costuri. Costul este cel care va decide dacă se redeschide sau nu. Este în atenția noastra cariera de la Seciuri.

Rep: Din nou discuții legate de schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere. Ce știți legat de acest lucru?

S.B.: Ceea ce știu este că pe data de 14 decembrie este ședința AGA, care va fi condusă de mine în calitate de Președinte al Directoratului, în care cei 2 acționari mari, Ministerul Economiei și Fondul Proprietatea vor numi echipa de supraveghetori. Ei vor avea un mandat de patru luni, pentru că în această perioadă, această echipă va trebui să demareze procedura de selecție pe patru ani, pe 109, a noii echipe de supraveghetori. Din păcate va fi o echipă tranzitorie.

Rep: CEO. Trading?

S.B.: CEO Trading este o companie care nu a facut nici cheltuieli nici profit, o companie care face aceleași activități ca C.E.Oltenia. Aceată companie a fost creată acum câțiva ani pentru a încerca să penetreze piața exportului, nu s-a reușit și din aceste motive am decis închiderea companiei. Pentru noi este un subiect închis.

Rep: Mixul energetic mai este de actualitate?

S.B.: Mixul energetic este o „fata morgana” astăzi, însă atâta timp cât în programul nostru de decarbonare noi am venit cu mixul nostru propriu, acest lucru va dispărea cu totul.

În încheiere o să vă spun că am primit oficial de la Eximbank un mesaj îmbucurător pentru C.E.Oltenia, un mesaj care ne dă o gură de oxigen. Începând cu 30 iunie, bazându-se pe raportările contabile și audituri, Eximbank a revizuit categoria de performanță a C.E.Oltenia de la nivelul C la nivelu B. Pentru noi este un lucru care arată tuturor că suntem pe un trend ascendent, iar situația în care ne aflăm este datorată exploziei prețului la certificatele de CO2. Iată, avem la 10 luni, un profit din exploatare, operațional, de peste 400 milioane de ron, cu o estimare la sfârșitul anului de aproximativ 500 milioane de ron, profit din exploatare. Toate aceste lucruri cumulate, indică tuturor că această companie are viitor. Dacă nu aveam acest pietroi, prețul certificatelor de CO2, aveam astăzi o altă direcție de dezvoltare.

Lasa un comentariu