Strategia Energetică a României, inflamează spiritele între PNL și PSD!

Fostul Secretar de Stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, coordonatorul grupului de lucru care a elaborat „Strategia energetică a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050”, face unele referiri pe pagina sa de socializare legate de noua variantă a Strategiei Energetice a României elaborată de PNL.

„Liberalii au elaborat o nouă variantă a Strategiei Energetice a României. Așa se întâmplă la noi, fiecare partid politic vine cu propriul său bagaj de angajamente și, din păcate, aruncă la gunoi munca celor de dinainte. Poate că unele lucruri așa se fac, dar Strategia Energetică nu este și nu poate fi un instrument politic. Mai mult, liberalii nu ar trebui să se arunce să facă schimbări majore în domenii vitale cum este energia pentru că ei nu sunt la putere în urma unui vot popular. Până nu vor câștiga alegerile cu un program care să îi convingă pe români mai este cale lungă.”

În comentariul său de pe pagina de socializare, Andrei Maioreanu apreciază faptul că PNL-ul, a păstrat vechile obiective și viziuni, fapt ce denotă că echipa coordonată de el a făcut treabă bună.

Face totuși câteva comentarii acide legate de producătorii noștrii, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Complexul Energetic Oltenia care nu se mai regăsesc activi în noua strategie.

De asemenea mai menționează faptul că PNIESC-ul (Planului Național Integrat Energie-Schimbări Climatice) trebuie făcut după strategie, nu invers și acuză liberalii că sunt mai catolici decât Papa cu ținta lor pe regenerabil de 40 % în 2020 respectiv 49 % în 2030, cu toate că recomandarea Comisiei Europene este de 37,5 %.

“Viziunea și obiectivele (chiar dacă puse în altă ordine) au rămas aceleași. Înseamnă că am făcut treabă bună, nu-i așa? Viziunea și obiectivele sunt de dezvoltare a sectorului energetic. Dar obiectivele strategice de interes național, obiectivele de investiții, prognozele de participare la producția totală de energie a producătorilor noștri au dispărut. Nu se știe ce se va întâmpla Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau ComplexulEnergetic Oltenia, de exemplu.

Pe de altă parte, noul proiect este construit pe baza Planului Național Integrat Energie-Schimbări Climatice (PNIESC). Ceea ce nu știe (sau se preface că nu știe) guvernul acesta este că acest lucru este interzis de Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice. PNIESC se elaborează pe baza Strategiei Energetice și nu invers.

Faptul că guvernul liberal vrea să fie mai catolic decât Papa dăunează grav energeticii românești. 40% energie din surse regenerabile în 2020,respectiv 49% în 2030 cum vrea PNL în această strategie, este peste recomandarea Comisiei Europene de 37,5%. Ar fi frumos să bată vântul ca în Danemarca sau să fie soare mereu ca în Vietnam. Dar la noi nu este așa. Sistemul energetic are nevoie de stabilitate, iar noi avem resurse să fim stabili.

Față de țările din vest, suntem la un alt nivel de dezvoltare. Vom ajunge în 2050 acolo unde vor ajunge toți. Dar avem alt ritm și mai avem resurse care ne pot susține tranziția spre energie curată. A nu-ți folosi resursele (inclusiv CEO, care plătește pentru că poluează!) înseamnă să pui în pericol siguranța energetică a țării. Nu poți să îngropi ceea ce avem și pui în loc unități de producție care funcționează în funcție de vânt sau soare. Cu ce bani? Crește din nou factura cetățenilor? Sau românii nu contează?”

Lasa un comentariu