Virgil Popescu: „Complexul Energetic Oltenia poate deveni o companie viabilă.”

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este subiect important de dezbatere pentru toți factorii implicați în sistemul energetic. Într-un interviu acordat HotNews.ro, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu a declarat că, Complexul Energetic Oltenia poate deveni o companie viabilă care să aibă un mix de energie compus din cărbune, gaz și regenerabile.

„Chiar discutau să mărească cota de regenerabile, săptămâna trecută, de la 300 să o mărească la 600 MW solar. Eu cred că veți vedea un plan foarte interesant. Vor avea 5 ani de implementare”, a spus Virgil Popescu.

Cât privește planul de restructurare, Virgil Popescu este încrezător că acesta va fi prezentat Comisiei Europene la sfârșitul lunii august așa cum au fost discuțiile inițiale.

„Planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia ar putea fi trimis Comisiei Europene până la sfârșitul lunii august, termenul limită, a spus Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.  Deja a fost trimis un draft. În cazul în care Comisia Europeană nu aprobă planul de restructurare, compania va fi nevoită să returneze ajutorul de salvare de 251 milioane de euro, ceea ce ar fi foarte dificil.”

Comisia Europeană a aprobat, în februarie 2020, planul României de a acorda un împrumut temporar de 251 milioane de euro producătorului român de energie electrică pe bază de lignit.

Acordarea împrumutului de 251 milioane de euro a fost condiționată fie de rambursarea acestuia într-un termen de 6 luni, fie de realizarea și prezentarea până la sfârșitul lunii august a unui plan de restructurare, care pe termen mediu, cinci ani, reabilitează financiar compania. Dacă acest lucru nu va fi realizat, Complexul Energetic Oltenia va fi lichidată ca și companie.

Lasa un comentariu