Despre politică și oameni! Interviu cu Costi Crețu.

Pe Costi Crețu, îl cunosc de prin anul 1996. Era jurnalist în acel moment și excela prin faptul că articolele lui dădeau fiori politicienilor și nu numai. Sigur, chiar dacă el a făcut un pas și spre zona de business am ținut legătura și am continuat să ne mai povestim câte una, câte alta în măsura în care timpul ne-a permis acest lucru.

Zilele acestea am observat o oarecare “agitație” în jurul numelui Costi Crețu, ba chiar am aflat că este consilierul, șeful de campanie al unui candidat la Primăria Municipiului Târgu Jiu. La cum îl cunosc eu sunt convins că asocierea numelui cu candidatul la Primăria Municipiului Târgu Jiu, nu este întâmplătoare, Costi Crețu fiind un tip asumat.

Am hotărât să stăm puțin de vorbă, explicându-i că vreau să fac un scurt interviu cu el și a fost de acord.

 

Reporter: Costi Crețu, numele tău apare pe buzele multor oameni în aceste zile. Interviul este despre noi, despre oameni, despre prezent și despre viitor. Deci, o să încep prin a te întreba ce ne lipsește nouă, gorjenilor, târgujienilor, să fim și noi precum Cluj, Oradea, Timișoara, etc?

Costi Crețu: ….Offff, evident că în întrebarea ta se găsește și răspunsul. Un om dedicat acestui oraș, care să aibă o viziune mare, curajoasă și să fie suficient de priceput astfel încât să vină cu un proiect major. Ce-i lipsește? Pot să spun ce am avut până acum și de ce am ajuns în situația asta…. Orașul nostru a fost condus de o clasă politică, mă rog de politicieni care s-au succedat frecvent. Ori politicienii au demonstrat de-a lungul timpului, atât la nivel național cât și la nivel local că ei sunt guvernați de interese personale sau de grup, interese care diferă de interesele omului de rând. Noi nu ne aflăm în situația în care să ne întrebăm ce-i lipsește orașului pentru a se dezvolta, noi ne aflăm în situația în care trebuie să identificăm o soluție de salvare pentru a putea supraviețui. Dacă nu vrem să ajungem la proverbul „dacă ai un câine și vrei să moară de foame trebuie să-l duci în Gorj”, atunci noi trebuie să găsim un erou, un om care vrea să ajungă în fruntea orașului cu scopul exclusiv, de a se sacrifica pe sine și a ne salva pe noi.

Rep: Ce obiective trebuie să aibă viitorul primar?

C.C.: Păi înainte de obiective cred că trebuie să existe omul ăla capabil și determinat, cu multă știință de carte.

Rep: Există acel om?

C.C.: După părerea mea, avem o șansă. După 30 ani, de administrare politică este o șansă uriașă, poate singura. De ce spun singura? Dacă în următorii patru ani nu se vor identifica soluții majore, macroeconomice, prin care județul nostru și în mod special municipiul Târgu Jiu să-și schimbe paradigma după care trăiește și anume să treacă de la zona monoindustrială la zona de turism, noi vom „muri”. Să revenim, da, există un astfel de om, poate că cineva ni l-a scos în cale, este vorba de d-na profesor Luminița Popescu. De ce cred că ea este potrivită? Păi este un om care nu a mai făcut politică iar tu știi că politica este mecanismul, sistemul care alterează, mergând până acolo încât poate distruge chiar și un om onest. Dacă ai făcut pasul și ai intrat în acest laborator numit politică, chiar dacă ai fost un om moral, sfârșești prin a fi la fel ca ceilalți politicieni. Ori Luminița Popescu, până acum nu a făcut politică. Acesta este primul element care mie îmi dă o speranță. Al doilea element ar fi că este femeie. Chiar dacă suntem sau nu ușor într-o zonă misogină, ar trebui să acceptăm că femeia este esența vieții și dincolo de ea, femeia, în orice familie este echilibrul și elementul prin care o familie rămâne împreună în momentele de cumpănă.

Rep: Ai pornit pe un drum în această perioadă, un drum de campanie electorală să-i spunem așa, alături de candidatul Luminița Popescu. Nici nu a început bine acest drum și deja se vorbește despre o „ruptură” între Costi Crețu și Luminița Popescu.

C.C.: Nu are cum să apară o „ruptură” pentru că nu a fost o legătură în prealabil. Eu nu am un motiv personal pentru care sunt alături de Luminița Popescu. Motivul meu este probabil ca motivul multora, să avem șansa să vină la primărie un om care să salveze acest oraș. Indiferent de ce se va întâmpla, eu voi rămâne alături de Luminița Popescu, chiar o voi vota. Sigur, discuții au fost, probabil o să mai fie.

Rep: Discuții legate de ce?

C.C.: Consider că nu este suficient de prezentă în piață și încă nu este suficient de îndrăzneță, pe măsura capacității ei intelectuale și morale. Este încă prea delicată. Ori ea se află într-un „război”, într-o bătălie politică, unde se folosesc tot felul de arme, de cele mai multe ori, mizerabile. Este adevărat, aici avem nu un conflict, o neînțelegere fiindcă percepem lucrurile diferit.

Rep: Cum simți partidul? Este apropiat 100 % sau mai este de lucrat în acest sens?

C.C.: Un element cu adevărat surprinzător pentru mine este președintele partidului Alin Văcaru. Îi acordă tot sprijinul și tot suportul, ba mai mult, a mers atât de departe încât i-a oferit mână liberă să-și construiască singură echipa, să-și aleagă echipa cu care va merge la primărie. Ei bine, astfel de abordări sunt rare sau chiar lipsesc cu desăvârșire în politica noastră. Astfel că, din moment ce președintele partidului Alin Văcaru a dat acest semnal, nu am nicio urmă de îndoială că partidul este 100 % alături de Luminița Popescu, mai ales că este un om care le face cinste.

Lasa un comentariu