A apărut nu demult știrea conform căreia Codul Muncii românesc s-a îmbogățit, din 2016, cu o nouă zi nelucrătoare: 24 Ianuarie. România a ajuns astfel la un număr de 14 zile nelucrătoare, recunoscute legal, prin Art. 139 din Codul Muncii. Cu o durată minimă a zilelor de concediu de odihnă de 20 de zile și 14 zile libere legale, românul angajat beneficiază deci, în total, de aproximativ 34 de zile libere pe parcursul unui an.
Asta nu ne clasează în topul țărilor cu cele mai multe zile libere. Deloc. Dimpotrivă. Conform unui minitop al Jurnalul.ro (http://jurnalul.ro/fun/top-20-de-tari-cu-cei-mai-fericiti-angajati-vezi-in-ce-tara-salariatii-au-41-de-zile-libere-pe-an-587696.html), realizat pe baza informațiilor oferite de European Industrial Relations Observatory, România stă de fapt destul de prost: românul muncește un număr ridicat de ore pe săptămână, adică 40h (comparativ cu cele 35 la francezi sau cele 37,5 la englezi) și beneficiază doar de 20 de zile de concediu pe an, comparativ cu cele 30 în Franța, cele 25-28 în Marea Britanie, Austria, Grecia, Polonia sau Suedia.
Cu un total de 34 de zile libere pe an, România stă de fapt spre coada clasamentului zilelor libere în Europa, fiind întrecută doar de Irlanda (cu 33 zile libere), la egalitate cu Croația și Belgia și situată departe de țări precum Franța sau Malta cu 40 – 42 de zile libere pe an, Austria, Cehia, Lituania sau Slovacia cu 38 – 39, Grecia, Marea Britanie, Polonia, Slovenia, Letonia, Islanda sau Suedia cu 36 -37 zile libere într-un an. Franța și Danemarca, cu cele 5 săptămâni de concediu anual și cele 10, respectiv 11, zile nelucrătoare legale, precum și Spania, cu cele 30 de zile calendaristice de concediu anual și cele 14 zile nelucrătoare legale, domină totuși clasamentul țărilor care își recompensează angajații cu cele mai multe zile libere într-un an.
Este de menționat faptul că aceste zile se modifică continuu la nivelul țărilor europene și, după cum se pare, mai este drum lung până la o eventuală uniformizare a acestora la nivelul întregii Uniuni Europene.
Care sunt zilele libere legale?
Cele 14 zile libere legale în România sunt prevăzute în Articolul 139 din Codul Muncii, modificat în 2016 prin adoptarea celor două noi zile: cea de pe 1 Iunie, proclamată Ziua Copilului, și cea de pe 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române.
Astfel, românul beneficiază de următoarele zile libere, pentru a celebra fie o sărbătoare religioasă, fie una națională:
- 1 ianuarie, prima zi a anului civil și Sfântul Vasile;
- 2 ianuarie, a doua zi calendaristică a anului;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane;
- prima zi de Pasti, duminică;
- a doua zi de Paști, luni;
- 1 mai, Ziua Muncii;
- 1 iunie, Ziua Copilului;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- 15 august, Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 decembrie, Ziua Națională a României;
- 25 și 26 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun;
Dacă zilele de 1 Ianuarie, 25 și 26 Decembrie sunt declarate în toate țările europene ca zile nelucrătoare legale, ziua de 2 Ianuarie nu o întâlnim decât în România declarată ca zi nelucrătoare. Unele țări au decis, în schimb, să ofere angajaților lor zi liberă pe data de 6 Ianuarie.
Majoritatea țărilor au zile libere în duminica și lunea de Paști, și, cu doar 2 excepții (Olanda și Irlanda), Europa sărbătorește Ziua Muncii pe data de 1 Mai. Ziua Copilului, însă, declarată pe 1 Iunie, se sărbătorește prin zi liberă legală doar în România.
Sărbătoarea religioasă, Adormirea Maicii Domnului, este declarată zi liberă în mai bine de jumătate din țările europene, chiar dacă nu toate consideră necesară acordarea acesteia.
În unele țări, numărul zilelor libere legale diferă de la un canton sau regiune la alta, exemplu elocvent fiind Spania sau Regatul Unit. Demn de menționat este și faptul că Marea Britanie nu a declarat așa-zisele Bank Holiday drept zile libere prin lege, ele fiind opționale pentru angajatori, aceștia profitând pentru a le include în pachetul salarial.
Istoria zilelor libere legale
În franceză, zilele libere legale se numesc « jours fériés», cuvântul « férié » provenind din cuvântul latin „feriae”, care semnifică „zi de odihnă”. Din aceeași familie provin cuvintele „ferior”, semnificând „a fi în sărbătoare” și „feria”, semnificând „care nu exersează activitate”. (Sursa: http://www.coindusalarie.fr)
Zilele de „sărbătoare” sunt, în majoritate, de origine religioasă, iar câteva sunt sărbători naționale.
În România, istoria liberelor a început în anul 1867 când, la inițiativa primului ministru Lascăr Catargiu, se acorda pentru prima dată, prin lege, repausul duminical. Contestată încă de atunci de o serie de voci proeminente, printre care cea a lui I.L. Caragiale, această lege a suferit abia în 1925 modificarea ce acorda românilor dreptul la repaus de sărbătorile legale. În 1925 a apărut “Legea pentru reglementarea repausului duminical şi a sărbătorilor legale”, prin care patronii erau obligaţi să acorde 11 zile libere pentru sărbătorile legale.
În perioada comunistă, zilele libere ocazionate de sărbători religioase, au fost desființate, românii având dreptul de a se odihni doar cu ocazia sărbătorilor de stat, adică 1 și 2 mai, 23 și 24 august, norma zilelor libere legale fiind revizuită abia după Revoluția din 1989.
Astfel, prin decretul din 14 martie 1990 s-a stabilit săptămâna de lucru de 5 zile și, de asemenea, faptul că sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end.
Cele mai recente date declarate zile libere sunt cea dedicată Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, pe data de 30 Noiembrie, cea dedicată Zilei Internaționale a Copiilor declarată de către UNICEF ca fiind pe data de 1 Iunie (dar sărbătorită la această dată doar în anumite țări), precum și ziua de 24 Ianuarie, dedicată Unirii Principatelor Române și având implicații istorice însemnate pentru România.
Ca titlu de comparație, este de precizat faptul că ziua de 1 Ianuarie este declarată zi liberă națională în Franța încă din anul 1810, în timp ce Ziua Muncii devine zi de odihnă în aceeași țară în anul 1947, avându-și originile în mișcarea de grevă din Statele Unite de la 1 Mai 1886, când peste 200 000 de muncitori din diferite sindicate obțin ziua de muncă de 8 ore. În același spirit comparativ, de menționat faptul că ziua de 15 August este zi de sărbătoare în Franța încă din anul 1638, declarată de către regele Louis al XIII-lea.
Transformarea zilelor libere legale în minivacanțe benefice turismului
Diferitele agenții de turism din România s-au conformat trendului actual prin care se transformă aceste zile de sărbătoare în propuneri de mini-sejururi sau city-break-uri, în România sau alte destinații europene. Pornind de la premisa că odată cu vârsta adultă te vezi zăvorât într-un birou sau într-o altă cameră de „tortură„, uitându-te cu ochii în lacrimi pe calendar după zilele libere, prima variantă pe care o ai în minte este aceea de a aștepta cu stoicism vârsta pensionării. Sau…ar fi și a doua variantă, aceea a tranformării celor 14 zile libere legale în mini-vacanțe.
Astfel, ținând cont de faptul că în anul 2018, 11 dintre cele 14 zile libere sunt în timpul săptămânii, acestea pot fi transformate în concedii inteligente, legându-le de week enduri prin inserarea unor zile de concediu de odihnă. Lucru de altfel extrem de practicat în mai toate țările europene, benefice pentru stimularea turismului, căci ele permit „evadarea„ din rutina de zi cu zi pentru 3-4 zile în diferite destinații din țară sau din afara ei.
Doar ca exemplificare, putem sugera legarea zilei de 24 Ianuarie, zi de miercuri, prin intermediul a două zile de concediu de odihnă, de week end-ul următor (27 -28 Ianuarie), tranformând această sărbătoare într-o mini-vacanță de 5 zile. Sărbătoarea Paștelui, Rusaliile legate de 1 Iunie, Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului sau cea a Crăciunului sunt tot atâtea ocazii de mini-vacanțe.
Transformați 10 zile de concediu în 35 de zile de vacanță
Pe motorul de căutare www.momondo.ro se dedică o pagină importantă acestui capitol (https://www.momondo.ro/inspiratie/zile-libere-2018-calendarul-sarbatorilor-legale/), venind cu sugestii despre cum se pot preface 10 zile libere, dar mai degrabă îmbibate de stresul permanent că se termină prea repede, în 35 de zile de vacanță în care puteți cunoaște lumea, vă puteți bucura de viață și vă puteți încărca bateriile până la cer. Ei propun astfel mini-sejururi pentru perioadele 24 – 28 ianuarie, 6 – 9 aprilie, 28 aprilie – 1 mai, 26 mai – 3 iunie, 15 – 19 august, 30 noiembrie – 2 decembrie sau 22 – 26 decembrie, toate în 2018.
Prin urmare, fie că vă doriți să vedeți lumea, fie că România încă are zone necunoscute dumneavoastră, fie că aveți nevoie de pură odihnă sau lucrări de grădinărit și reparații la casă, cele 34 de zile libere legale oferite de stat pot fi utilizate la capacitate maximă atâta timp cât sunt planificate din timp și în mod inteligent. În beneficiul tuturor!