3 decembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu dizabilități

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Gorj, prin Centrul de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu Jiu, organizează, la sediul din Municipiul Târgu-Jiu, str. A. I. Cuza, nr.
2 C, în data de 29.11.2017, începând cu orele 11:00, un eveniment de recreere şi socializare dedicat copiilor beneficiari ai centrului, cu ocazia zilei de 3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Acțiunea este intitulată sugestiv: „Creștem zi de zi”. În cadrul acestui eveniment se va inaugura înființarea Echipei mobile de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din Târgu – Jiu, ca structură funcțională din cadrul Complexului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu – Jiu.
Evenimentul va consta în prezentarea unui program cultural-artistic susținut atât de copiii beneficiari ai serviciilor acestui centru, cât și de copiii din sistemul rezidențial, beneficiari ai Complexului de Servicii Comunitare pentru Copilul în Dificultate Târgu – Jiu. La eveniment sunt invitați reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj, cât și ai Poliției Locale Târgu-Jiu, care vor prezenta o parte din tehnica din dotare și, în același timp, vor purta discuții interactive cu copiii pe tema prevenirii și stingerii incendiilor, și respectării regulilor de circulație.

Pentru toți cei 115 beneficiari ai Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Handicap Târgu-Jiu, au fost pregătite cadouri, iar bucuria acestora va fi mai mare dacă le veți fi alături în această zi.

 

Organizația Națiunilor Unite atrage atenția

Această zi are ca obiectiv promovarea și înțelegerea problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, precum și menținerea demnității, bunăstării și a tuturor drepturilor acestora. În țara noastră există peste 700 000 de persoane cu dizabilități. Organizația Națiunilor Unite a atras atenția că este foarte important să conștientizăm  faptul că dizabilitatea este parte a condiției umane și că toți ne naștem sau dobândim dizabilități mai mult sau mai puțin grave, în timpul vieții.

Potrivit estimărilor, Ia nivel mondial, un om din șapte trăiește cu o formă de dizabilitate, iar când vorbim de copii, aproximativ 100 de milioane se află în această condiție, ei fiind mult mai vulnerabili în fața actelor de violență, neglijare, exploatare, decât cei tipici.

La nivelul județului Gorj, 12.119 persoane sunt încadrate în grad de handicap, 1026 dintre aceștia fiind copii.
Statisticile spun că, deși 153 de țări au semnat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, jumătate dintre ele nu își pot permite o îngrijire adecvată pentru aceste persoane.

Evenimentul „Creștem zi de zi” este o ocazie pentru schimbarea de atitudine vizavi de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

În data de 3 decembrie, la nivel mondial, se celebrează Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Această dată este cunoscută la nivel internațional drept o zi plină de semnificație, un prilej de reafirmare a valorilor și drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilități, o zi care reunește sub același scop instituții, persoane cu dizabilități și organizații din domeniul dizabilității.

Lasa un comentariu