Ion, Popescu Ion, prin fibra optică la Consiliul Județean Gorj

 

Așa cum precizasem în finalul articolului precedent cu referire la întreținerea/utilitatea site-ului Primăriei municipiului Târgu Jiu, în rândurile ce urmează, mă voi referi la aspecte ce țin de transparența și deschiderea Consiliului Județean Gorj în relația cu cetățeanul Popescu Ion, în realitatea și actualitatea lumii virtuale.

Dar, înainte de a intra în subiect, trebuie să fac precizarea că am avut curiozitatea de a reveni la site-ul Primăriei municipiului Târgu Jiu. Doar din pură curiozitate am făcut acest demers dat fiind faptul că, am specificat că voi reveni peste câteva luni atât cât am considerat că ar fi necesar pentru aducerea în actualitate a informațiilor postate și adaptarea unei hărți a site-ului, care să fie intuitivă și benefică fiecărui cetățean.

Nu am găsit motivații pentru a schimba ceva din abordarea precedentă. Există doar o concluzie simplă. Instituția are o viziune autistă în relația cu cetățeanul. Înțeleg doar faptul că există un dezinteres general pentru transparență și simplificarea relaționării cu cetățeanul.

Cum peștele de la cap de împute, devine evident că amorțeala funcționarilor este slăbiciunea șefului. Ori nu se întâmplă nimic în oraș, și atunci nu există necesitate pentru informarea comunității, ori se întâmplă, dar nu tocmai lucruri cu care să se mândrească edilii șefi, și atunci preferă muțenia virtuală. De surzenie m-am convins. Segmentul comunicare este la pământ. Nu există interes pentru informare în zona mediatică din partea lor. Presupun că, dacă nu sunt în actualitatea digitalizată a instituțiilor, au rămas la nivelul soluționării petițiilor depuse fizic ori online.

Dar să revin la subiectul de bază, site-ul Consiliului Județean Gorj.

La o privire de ansamblu, actualizările din harta site-ului se situează în mare parte la nivelul anului 2009. Presupun că atunci erau de actualitate pentru concetățenii aleșilor.
Dar ce curiozitate să mai manifest atât timp cât acest site dă senzația unui domeniu specific anunțurilor, mai mult ori mai puțin interesante pentru comunitate? Această zonă este singura adusă aproape de actualitate. Mă refer la rubrica ANUNȚURI, actualizată la data de 10.08.2017, precum și la rubrica CARIERE, a cărei actualizare nu mai este nevoie să fie specificată deoarece reprezintă o condiție obligatorie pentru organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante.

 

În rest, ar fi prea mult să încep să tratez fiecare secțiune cu subsecțiunile aferente, unde actualitatea se rezumă la programul de audiențe și rubrica CONTACT unde s-a reușit, probabil cu eforturi susținute, să fie făcut update cu privire la persoanele care conduc în prezent instituția. Fără acest update, deși suntem la sfârșitul anului 2017, cetățeanul Popescu Ion, sătean și consătean, ar fi solicitat audiență tot la ex-președintele Ion Călinoiu.
Ce sens ar mai avea documentarea mea pe site dacă la secțiunea ORGANIZARE, actualizată în luna septembrie 2009, nu aș fi citit documentul prin care se organizează și funcționează Consiliul Județean Gorj? Din păcate am fost nevoit să mă limitez la primele două pagini. De ce? Păi, documentul menționat este depășit cu mult de legislația în vigoare. Legea 115 din 2015 nu și-a făcut simțită prezența în Consiliul Județean Gorj, deși reglementează activitatea administrației publice locale. Eu m-am oprit la articolul care specifica faptul că președintele instituției este ales prin vot direct, ori legislația actuală prevede alegerea sa prin vot indirect, respectiv prin votul majoritar al consilierilor județeni aleși.

Nuditatea secțiunii SERVICII ONLINE confirmată de inutilitatea subsecțiunilor fie neactualizate, cu referire la FORMULARE, ultimul update făcut în 2012, fie inactive, cam toate celelalte, mai puțin subsecțiunea PETIȚII, SESIZĂRI, RECLAMAȚII. Constatăm din nou, că rubrica pețiții este punct central în universul instituțiilor publice din județul Gorj.
.
O surpriză neplăcută vederii mi-a dat-o secțiunea CHESTIONAR. Îi pot înțelege utilitatea, pot întelege că este nevoie de un cont pentru a beneficia de credențiale necesare accesului, dar nu am găsit un buton LOG IN, cu altul asociat, NEW USER. Așadar am rămas nelogat pe acest site deși, ca un simplu cetățean, necunoscător al lumii informatice decât la nivel de utilizator, mi-aș fi dorit.

Răspunsul la întrebări legate de INFORMAȚII UTILE, așa cum este denumită o secțiune din harta site-ului, sunt departe în timp raportat la anul 2017. Problema nu o reprezintă datele specificate drept ultimă actualizare, ci informațiile care în mare măsură, ori în părți importante, nu mai au relevanță actuală. Ghidurile sunt pierdute în timp. Cel mai elocvent exemplu, dar cel care are relevanță pentru prosperitatea gorjeanului de rând, este Ghidul investitorului. În viziunea și accepțiunea decidenților din Consiliul Județean Gorj, informațiile ce privesc societăți comerciale aflate în insolvență ori deja în faliment, încă pot fi parteneri pentru potențiali investitori interesați.

Nu dezvolt mai mult această rubrică. Doar întreb dacă un potențial investitor, după ce se informează de pe site-ul Consiliului Județean Gorj despre oportunitatea unor colaborări cu parteneri locali, constată că aceștia sunt în procedură de insolvență ori faliment, mai consideră oportună deplasarea până în Gorj?

Până și dacă se informează din media locală cu privire la implicarea autorității județene în dezvoltarea infrastructurii rutiere, va constata că marea mândrie a decidenților actuali este asfaltarea drumurilor comunale. E adevărat că fac un titlu de glorie din această asfaltare prin argumentația că leagă drumuri județene.

Ca un novice în materie, dar la nivel conceptual discutând, opinez că dezvoltarea infrastructurii presupune drumuri noi, drumuri largi care să lege principalele orașe din județ de căi rutiere cu relevanță economică. Oare cum ar fi să se poată ajunge în municipiile învecinate în mai puțin de o oră? Oare cum ar fi să străbați puțin mai mult de o oră până în autostradă pe un drum expres? Toate aceste destinații în timpii specificați, ar putea să aibă punct de pornire municipiul Târgu Jiu?

Pentru deziderate mari e nevoie de lideri care gândesc și acționează strategic.

Altfel, vom constata că asfaltăm drumuri ce vor rămâne netranzitate pentru că ne pleacă tinerii din țară, iar viața pensionarului este mai statică cu fiecare an ce trece.

Am vrut să închei vizualizarea acestui site într-o notă pozitivă și am lăsat pentru final rubrica ACTIVITĂȚI cu subsecțiunile ei, unde într-o mare parte subsecțiunile sunt actualizate la date recente, conțin informații utile pentru comunitate și sunt structurate astfel încât să îi fie simplu cetățeanului interesat să aibă acces. Deci, se poate.
Dacă nu ar fi existat această secțiune, probabil aș fi pus întrebarea în sensul motivației pentru care Consiliul Județean Gorj plătește NEÎNTREȚINEREA SITE-ULUI.

Încerc să concluzionez și nu găsesc o idee relevantă. Probabil că totul ține de om, de liderii comunităților, de deschiderea spre nou și simplificarea vieții fiecăruia dintre noi într-o lume în care timpul e mai valoros decât banii, o lume în care libertatea de mișcare și viteza de tranzit sunt baza dezvoltării și progresului.
Oare instrumentul SITE nu ar putea fi folosit de cetățean pentru a reduce vizitele la ghișeele instituțiilor? Nu ar fi normal ca decidenții instituționali să facă o prioritate din simplificarea procedurilor instituționale? Ce bine ar fi să poată cetățeanul cu un minim de taste și click-uri să își achite debite, să plăteasca taxe, sa obțina avize/autorizații în baza unor documente scanate și depuse electronic. Pentru investitori ar fi sinonim transparenței și supleței instituționale.

Nu pot concluziona decât în simplul mod al unei urări decente: ați candidat, ați fost aleși, guvernați și administrați strategic în interesul comunității din care proveniți.

Asumarea guvernării/administrației prin candidatură presupune responsabilitate.
Fiți responsabili!

Lasa un comentariu