Da, domnule Prim Ministru Mihai Tudose, și noi, românii, vrem drapele românești în toată țara, inclusiv în așa-zisul ținut secuiesc.
Noi vrem să fluturăm lângă ele chiar și în Covasna, Harghita, Târgu-Mureș. Noi suntem milenari aici, noi suntem CENTENARI acum, în 2018, dar vom fi tot milenari și în 2918. Urmașii noștri vor fi tot lângă drapel, și poate în România Dodoloață, uniți în cuget și simțiri.
Mihai Tudose: „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.
Am preferat introducerea aceasta însușindu-mi metafora premierului României. Eu așa o consider. Românii își doresc să le tresalte inima, a se înțelege ,,fluture”, lângă drapelul României pe tot teritoriul țării. Consecința clară este expresia neaoșă a premierului României, prin care evidențiază dreptul și obligația românilor, indiferent de etnie, de a onora și respecta drapelul țării în care trăiesc.
Observ în spațiul public o mulțime de interpretări ale enunțului făcut de premier, unele pline de apreciere, altele, provenind inclusiv de la pseudojurnaliști și editorialiști, stârnind reacții negative, unele grobiene. Să nu mai vorbim despre părerile politicienilor din statul vecin, afectați de vorbe românești cu înțelesuri multiple.
Dar declarația publică făcută de cetățeanul român Kelemen Hunor privind manifestările festive prilejuite de centenar nu cumva sunt ofensatoare la adresa unui întreg popor, a istoriei și instituțiilor sale? Citez: ,,Accept şi respect faptul că prietenii noştri români sărbătoresc, dar și ei trebuie să înţeleagă și să accepte că, pentru noi, nu este un motiv de aniversare. De la acceptare până la sărbătoare, drumul este lung.” Cum este?
Dar dumneata cine ești domnule Hunor, ce ești?
,,Noi” cine sunteți și ce vreți de la noi, adică ,,voi”? Cine pe cine acceptă? Sunteți bineveniți pe teritoriul României, dar respectați-i istoria și poporul. Noi v-am primit cu drag în casa noastră, v-am oferit tot ce vă este necesar pentru o viață liniștită și în pace. Am acceptat poate să vă oferim negociind mai mult decât și-ar fi putut permite să ceara propriul popor. Deci, dacă „voi” nu sunteți „noi”, înseamnă că sunteți „ei”. Cine sunt „ei”, domnule Hunor? Ori dacă ei reprezintă reper pentru dumneavoastră, de ce nu mergeți în casa lor? Europa este deschisă liberei circulații. Nimeni nu vă obligă pe ,,NOI” – a se înțelege VOI – să ne suportați mânjindu-ne sărbătoarea națională. Nimeni nu vă obligă domnule să ocupați un loc în Parlamentul României și să mai fiți și plătit pentru a aduce deservicii țării.
Apropos, ce ați făcut să meritați ce v-a oferit țara pe care o blamați?
V-a oferit educație, sănătate, hrană, o carieră. Ce caracter poate avea un om când mușcă mâna care l-a hrănit? Ori să înțeleg că ați uitat cine v-a dat aripi în viață plătit fiind de altcineva? Aș vrea să cred că nu. Nu ar fi normal să primiți două simbri pentru aceeași muncă de negociere cu istoria și instituțiile neamului românesc.
Și dacă tot vorbiți de NOI, voi aduce în atenție cine încercați să fiți, domnule. NOI vreți să negociați ziua de 15 martie în favoarea voastră? Cunoașteți ce reprezintă pentru români această dată în contextul istoric apreciat de dumneavoastră? Sunt sigur că aveți aceste minime cunoștințe de istorie, dar vreți să ne jigniți pe VOI, adică pe românii milenari și centenari totodată.
Tot NOI cereți autonomie de toate felurile, acum culturală, teritorială și locală. La ce vă folosește? Ce pas mai urmează? Poate vă gândiți și la o autonomie politică. De ce nu independență, dar a cui independență. O aveți deja la nivel singular. Sunteți liber să mergeți unde vă simțiți bine în sărbători centenare. Cum adică, VOI – a se întelege românii – vă primim în istorie în casa noastră iar NOI, adică cei cărora le spui dumneata așa, se fac stăpâni și împroșcă cu jigniri familia ce-l găzduiește?
Stiți ce mă face să fiu totuși blând, domnule Kelemen Hunor? Faptul că NOI sunteți câțiva. Cei cărora îndrăznești tu să le spui tot NOi, probabil referindu-te la maghiarii din România, sunt oamenii acestei țări, își doresc doar pace și liniște. Dacă se poate și un pic de prosperitate e și mai bine, atât cât să împartă cu frații lor, românii o pâine mai bună, mai albă.
Un român, Kelemen Hunor s-a simțit jignit de premierul Mihai Tudose prin declarația de mai sus, și cere scuze publice din partea acestuia. Kelemen Hunor, istoria românilor și patria noastră a tuturor, inclusiv a ta, așteapta scuzele tale. Despre ale premierului putem vorbi doar dupa aceea.
Până la urmă, tu ce rol ai în Parlamentul României?
Tehnic, un parlamentar reprezintă populația unei entități teritoriale, moral, orice parlamentar reprezintă interesul poporului român, adică al tuturor, indiferent de etnie. Sunt convins că aveți buletin românesc și, poate din străbuni, porți și vreo picătură de sânge românesc. Reprezintă-ne interesele tuturor!
Poate că propunerea deputatului Răzvan Rotaru în sensul organizării unui referendum pe tema autonomiei nu este rea. Eu sunt de acord. De acord chiar și cu întrebările propuse. Citez: „Sunteți de acord cu autonomia teritorială, locală și culturală a etnicilor maghiari din România?” și ”Sunteți de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel național pentru accesul fiecărui partid politic în Parlamentul României şi introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic în fiecare județ din țară pentru accesul în Parlamentul României?”.
De aici putem negocia, domnule Kelemen Hunor. Sunteți de acord? Nu e normal să hotărască românii prin referendum asupra legislației care mereu a fost subiectul ,,șantajului” legislativ în Parlamentul României astfel încât să nu mai existe condiționări etnice pentru un cvorum statutar? Într-o astfel de situație, normală pentru o țară europeană, mandatul dumneavoastră de parlamentar pot presupune că nu mai există. Atunci veți putea spune EU în loc de NOI și nu ne deranjează pe noi, românii de orice etnie ar fi ei.
Dacă referendumul s-ar întâmpla, domnule parlamentar Hunor, vă invit să candidați la mine în județ.
Vă voi vota și eu poate, cine știe? Încercați cu un slogan legat de autonomia comunităților de români, indiferent de etnie, în Spania, Italia, Anglia sau în alte părți unde au fost ei primiți cu toleranță și pâine pe masă. V-ați descurca?
Pe final, vă întreb din curiozitate, domnule Hunor. Ați depus vreun jurământ în țara noastră comună, România? Vă iubiți țara și ați fi dispus să o apărați chiar cu prețul vieții? Vă rog, să nu îmi răspundeți cu un simplu și sec DA. Faceți-mă să trăiesc emoția răspunsului complet al sacrificiului la care ați fi dispus pentru România.
Vă mulțumesc, domnule parlamentar al României, Kelemen Hunor!
În justa valoare a realității actuale, românii indiferent de etnie se confruntă cu aceleași probleme de viață, au aceleași nevoi și aspirații pentru ei și țara lor. Toți au nevoie de obiective care să îi unească, care să îi facă mai puternici prin unitate. Cu toții își reprezintă cu mândrie drapelul național în confruntări sportive și nu numai, indiferent de etnie, indiferent de rasă. Toți au fost uniți acum 100 de ani în jurul aceluiași obiectiv istoric, indiferent de etnie, indiferent de rasă, indiferent de regiunea în care trăiau. Toți și-au strâns mâinile în hora unirii, toți și-au spus din nou ,,Deșteaptă-te române” și ,,Dreptate și frăție”.
Dacă în România există minorități etnice, și sunt destule, le mulțumim pentru respectul acordat poporului român și pentru diversitatea culturală ca o componentă a progresului și toleranței creștine.
Exceptând lideri, mai mult de opinie decât coagulanți în jurul unei idei mărețe, nu există argumente solide pentru dezbinare în fața unui CENTENAR așteptat de generații și repetabil până la infinitul existențial.
Subiectul CENTENARULUI este activ în acest an, dar nația română are obligația să îl sărbătorească prin festivități și cu suflet românesc în fiecare an.
Vorba versurilor ,,Hai să dăm mână cu mână, cei cu inima română”. Repet: CEI CU INIMA ROMÂNĂ”. Acei CEI suntem noi, toți românii indiferent de etnie, chiar în lipsa dumnneavoastră, domnule Hunor.
NA: scandalul diplomatic invocat de administrația statului maghiar are doar un sens? Aștept reacția lor și cu privire la gestul simbolic care a jignit istoria și poporul roman, gest reliefat de spânzurarea unei păpuși pe teritoriul României.