Analize gratuite pentru hepatita C

În premieră în România, analizele pentru hepatita C vor putea fi gratuite cu trimitere de la medicul de familie, de la 1 aprilie.

Este un pas important în depistarea celor care suferă de această boală, în condițiile în care în România nu există nicio măsură concretă de prevenție. Cei infectați vor avea gratuitate la celelalte investigații, prin internare de zi, inclusiv pentru hepatita D.

Revoltător este faptul că, deși statul decontează tratamentul, nu toți pacienții pot beneficia de el. În anumite cazuri, autoritățile spun că suferinzii nu sunt suficient de bolnavi pentru a fi tratați. Dar cifrele sunt mai mult decât dramatice: un român moare în fiecare oră din cauza hepatitei C, spun cu îngrijorare medicii. În România sunt peste 650 de mii de bolnavi diagnosticați cu virusul hepatitic C. În campaniile stradale de anul trecut au fost testate peste 11 mii de persoane. La 240 dintre acestea, testele au ieșit pozitiv. Netratată la timp, hepatită C poate duce la ciroza sau cancer hepatic. Tocmai de aceea boala trebuie să fie depistată cât mai devreme, iar bolnavii, tratați corespunzător. Până acum, bolnavii erau nevoiți să facă mai multe drumuri pentru analize specifice. Mai întâi, treceau pe la medicul de familie, care le dădea trimitere la specialist. Doar acesta le putea elibera o fișă pentru markerii hepatici. De la 1 aprilie însă doctorii de familie vor putea trimite bolnavul direct la analize.

Lasa un comentariu