CE Oltenia, în Fondul Suveran de Investiții

Fondul Suveran de Investiții, aproape de votul final în Parlament; Deputații au introdus și Poșta Română, Complexul Oltenia și CFR SA în Fond. S-a dat un raport favorabil în comisia economică din Camera Deputaților, unde a fost prezent și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovoci. Au existat și tensiuni în timpul dezbaterii, după ce deputatul Cosete Chichirău nu a fost lăsată să vorbească, pentru că nu face parte din membrii comisiei. În comisie s-a stabilit că acest Fond va avea 9 miliarde de lei capital și va deveni operațional în luna iulie. 

Opoziția a criticat dur proiectul Guvernului de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. „România nu este o țară rentieră, acest proiect se potrivește unor țări care au niște rezerve mari, miniere„, a spus deputatul Daniel Gheorghe (PNL).  Colegul său Dan Vîlceanu a precizat că prin proiectul de lege se schimbă structura Guvernului, pentru că ministerele energiei sau economiei nu mai au obiect de activitate: „Acest Fond se potrivește pentru țări precum Norvegia, unde principalul motiv pentru care s-a înființat Fondul este pentru plata pensiilor„, a mai spus deputatul PNL.

Nu văd niciun fel de apocalipsă, aceste companii rămân tot în proprietatea statului, este un proiect care va fi de succes pentru economia României”, au replicat cei de la PSD.

Cei de la PSD speră ca până la sfârșitul acestui an, instituția să devină operațională. Proiectul a suferit mai multe modificări, în urma discuțiilor pe care Guvernul le-a avut cu cei de la Eurostat, care au cerut criterii clare privind Consiliul de Administrație, dar și interdicția ca în acest Fond să fie introduse companii care nu sunt profitabile. Eurostat a cerut și garanții că acest fond nu va avea implicare politică.

Lasa un comentariu