Complexul Energetic Oltenia la mâna combinatorilor ALDE.

Partidul, care face și desface în Ministerul Energiei este conform protocolului de guvernare, ALDE. Reprezentantul ALDE în Ministerul Energiei este ministrul Anton Anton, un om neobișnuit cu lucrăturile pe la spate ale partidelor politice.

De aceea, ALDE a umplut direcțiile ministerului cu executanți de succes, cunoscuți ca oameni care fac jocuri și dau tunuri.

Un exemplu, este Directorul Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie, Mihalache Mihai-Liviu  , cel care a pus în mișcare mecanismul schimbării Consiliului de Supraveghere, ținta fiind membrii Directoratului, doar unii, cei agreați urmând să rămână pe poziții. Sigur, acesta are un trecut glorios în combinații politice de succes.

„Combinațiile” și „Combinatorii” ALDE

Iată ce relata presa vremii, despre Mihalache Mihai-Liviu și apropiații săi:

  • ” Daniel Chițoiu (ALDE) și-a primit, se pare, din nou cașcavalul de la un om de afaceri vâlcean! Chițoiu împreună cu Cristian Buican (președintele PNL Vâlcea) l-au impus pe Mihai Mihalache – administrator special la CET Govora, într-o ședință de Consiliu Județean ținută cu două zile înainte de constituirea noului CJ. Mihalache este fost membru al PNL Vâlcea, avocatul personal al lui Buican, plecat la ALDE prin intermediul lui Daniel Chițoiu. Pionul Mihalache ocupă funcția de director adjunct – Direcția Societăți Comerciale – Ministerul Energiei. Omul este un excelent EXECUTANT, iar cei care ÎNCASEAZĂ sunt șefii săi politici. Cel care a plătit este un om de afaceri vâlcean – disperat că i s-au reziliat mai multe contracte de către administratorul judiciar, Remus Borza. Așadar, MAFIA se regrupează, căpușele dau cu banul în politicieni! Rămâne de văzut cum va reacționa Remus Borza!” (sursa http://ziaruldevalcea.ro/2016/06/23/pionul-mihalache-numit-administrator-special-de-mafie-la-cet-govora/)
  • „În urmă cu mulţi ani a fost lansată sintagma “băieţii deştepţi”, care se referea la cei care profită dintr-un anumit domeniu, iar de multe ori modul în care o făceau era şi ilegal. Există „băieţi deştepţi” şi în sistemul de stat, membri în 7-8 consilii de administraţie, de unde câştigă până la 50.000 de euro pe an.

 Liviu Mihai Mihalache (declaraţie de avere, interese, februarie 2015):

– Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizări în Industrie, 54.804 lei

– Şantierul Naval Mangalia, membru în Consiliul de Administraţie, 15.840 lei

– Fabrica de Arme Cugir, membru în Consiliul de Administraţie, 282 lei

– Uzina Mecanică Plopeni, Administrator Special, 56.808 lei

– Nuclearelectrica, membru Secretariat tehnic Comisie de negociere, 2700 lei/lună

– Hidro Tarniţa, membru supleant în Comisia de negociere, 2000 lei/lună

TOTAL: 127.734 lei”

 ( sursa: https://www.obiectiv.info/exclusiv-cum-sa-castigi-50-000-de-euro-pe-an-de-la-stat-baietii-destepti-din-sectorul-bugetar_68394.html#n)

  • Mihai Mihalache, administrator special al CET Govora desemnat de CJ Vâlcea.

Fostul ucenic al liderului PNL Cristian Buican a obţinut şi sprijinul ALDE pentru noua funcţie în care va fi supravegheat de un alt personaj controversat, administratorul judiciar Remus Borza.

Promovat profesional cu sprijin politic şi susţinut de prieteni.

Avocat de profesie, fost secretar al PNL Vâlcea şi apropiat al liderului vâlcean Cristian Buican, Mihai Mihalache a plecat în Bucureşti, alături de vechiul său prieten Bogdan Badea, pentru a ocupa, cu sprijinul grupării Tăriceanu – Ruşanu – Chiţoiu – Harnagea, care tocmai părăsise barca liberalilor, funcţia de director interimar al O.P.S.P.I. (fostul AVAS) timp de aproape doi ani. Ulterior, el a fost numit director adjunct la Direcţia Societăţi Comerciale în cadrul Ministerului Energiei. Deşi are puţină şi irelevantă experienţă în management la acest nivel, Mihalache a beneficiat de o conjunctură fericită, fiind agreat de gruparea Buican din PNL şi sprijinit şi de ALDE pentru funcţia de administrator special al CET Govora SA.
Cu acest prilej, ALDE Vâlcea nu a ratat ocazia de a pune presiune pe PSD Vâlcea, cu care se află în toiul negocierilor pentru formarea noii majorităţi din legislativul vâlcean.

( sursa: http://saptamana.net/articol/10110-mihai-mihalache-administrator-special-al-cet-govora-desemnat-de-cj-valcea)

Ministerul Energiei condus de linia II???

Analizând materialele vremii, constatăm de fapt că cel care face jocurile în ministerul Energiei nu este Anton Anton, ci mâna dreaptă a celebrului Daniel Chițoiu, mai exact acest Liviu Mihai Mihalache.

Găsindu-și jucăria în persoana lui Mihalache Mihai-Liviu și a lui Ion Daniel Popescu șeful Corpului de Control al Ministrului Energiei( https://www.gorj-domino.ro/ancheta-a-procurorilor-anticoruptie-in-urma-raportului-ceo-seful-corpului-de-control-al-ministerului-energiei-acuzat-de-savarsirea-unor-fapte-penale/ ), liderii ALDE de la Gorj și Dolj, nu se dau în spate de la a face zile negre conducerii Complexului Energetic Oltenia.

La CEOltenia, ziua și suspendarea!!

Se vorbește zilele acestea despre schimbarea Consiliului de Supraveghere prin metoda votului cumulativ, o metodă adoptată și pentru demiterea lui Laurențiu Ciurel, o metodă golănească am putea spune.

ALDE este partidul care la nivel național a obținut un scor sub 5 %, mai exact 4,0 %, la alegerile pentru Parlamentul European. NELEGITIMI la vot, legitimi la golăneli. Aceasta este concluzia acestor zile.

Sigur, schimbarea Directoratului ar fi greu de realizat în condiții normale, ținând cont că  raportul CS-ului pentru anul 2018 este favorabil Directoratului. ( acesta și-a realizat indicatorii de performanță în proporție de 95,05 % ).

Atașăm câteva concluzii ale raportului de evaluare depus în data de 06.05.2019:

Nrcrt Tipul și numele criteriului Descrierea criteriului U.M. Pondere
%
Grad de îndeplinire criterii

%

  INDICATORI FINANCIARI
1 EBITDA Profitul înainte de plata dobânzilor, impozitului şi amortizărilor mii lei 10% 7,66%
2 Cost de producție MWh Reducerea costului cu MWh lei/MWh 10% 10,03%
3 Cost producție tona de cărbune Reducerea costului cu tona de cărbune lei/tonă 10% 10,50%
4 Realizarea programului de investiții Atingerea parametrilor tehnico-economici în termenele programate (PIF, Stadii fizice) mii lei 10% 13,05%
  TOTAL INDICATORI FINANCIARI 40% 41,24%
  INDICATORI OPERAȚIONALI
1 Consum specific brut de combustibil Reducerea consumului specific  brut de combustibil gcc/KWh 5% 4,97%
2 Consum propriu electric Reducerea consumului propriu electric % 5% 5,08%
3 Productivitatea muncii Creşterea productivităţii muncii în unităţi valorice mii lei/ pers. 5% 5,07%
4 Cheltuieli de exploatare la 1000 lei venituri din exploatare Reducerea cheltuielilor de exploatare la 1000 lei venituri din exploatare 5% 4,89%
5 Implementarea cu succes a Planului de restructurare și eficientizare, revizia 2 Realizarea măsurilor propuse prin Plan 10% 3,81%
  TOTAL INDICATORI OPERAȚIONALI 30% 23,81%
  INDICATORI GUVERNANȚĂ CORPORATIVĂ
1 Grad de realizare a obiectivului derivat „Guvernanață corporativă – Transparență și integritate”  – Funcționarea Avertizor de Integritate      – Implementarea până la sfârșitul trimestrului II, a unei baze de date pentru monitorizarea încălcărilor prevederilor Codului de Etică                                                   -Reducerea încălcării prevederilor Codului de Etică 15% 15,00%
2 Negocierea Contractului Colectiv de Muncă Semnarea cu federațiile sindicale a Contractului Colectiv de Muncă 15% 15,00%
TOTAL INDICATORI GUVERNANȚĂ CORPORATIVĂ 30% 30,00%
     
TOTAL GRAD ÎNDEPLINIRE INDICATORI DE PERFORMANȚĂ 100% 95,05%

De altfel, intenții de preluare a Complexului Energetic Oltenia de către Daniel Chițoiu și acoliții lui au mai existat și în trecut (http://www.gorjeanul.ro/caracatita-alde-a-acaparat-ceo-cine-i-vrea-capul-lui-boza/ ). Sigur, acum miza este mult mai mare: o miză financiară și una politică ( prin prisma apropierii alegerilor prezidențiale la sfârșitul lui 2019, parlamentare și locale în 2020 ).

Cine se sesizează atunci când vorbești de subminarea Sistemului Energetic Național? Poate S.R.I….

Interesant este însă faptul că în mai toate unitățile Ministerului Energiei au avut sau au loc astfel de manevre,venite de la eșalonul unu sau doi. Miza este evident una financiară.

Și ca o încheiere, mă gândeam că nu este rău să fi chiar și în eșalonul doi în Ministerul Energiei. Din declarația de avere postată pe sit-ul ministerului, a celebrului Mihalache Mihai-Liviu, iată ce avem (http://energie.gov.ro/wp-content/uploads/2018/09/MIHALACHE-A.-MIHAI-LIVIU-AN-FISCAL-2017-.pdf):

  • Mihalache Mihai-Liviu Ministerul Energiei, București            56 800 ron

VENITURI DIN ALTE SURSE:

  • Mihalache Mihai-Liviu Rompetrol Rafinărie, Năvodari          108 000 ron

( indemnizație membru CA)

  • Mihalache Mihai-Liviu SC Nuclearelectrica, București           36 000 ron

( membru comisie negociere )

  • Mihalache Mihai-Liviu Hidroelectrica, București,                   36 000 ron

( membru comisie pregătire privatizare )

Una din întrebările adresate de redacția Bizmagazin Ministerului Energiei, cu recomandarea că dacă aceste numiri sunt adevărate, să se ceară un punct de vedere de la ANI pentru a afla dacă este sau nu conflict de interese este legată de:

  1. Daniel Popescu face parte din AGA la Complexul Energetic Hunedoara și este și Șef al Corpului de Control al Ministerului Energiei.
  2. Liviu Mihalache este membru în Consiliul de Supraveghere la Hidro și Directorul Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie.
  3. Sinan Mustafa este Director General Electrocentrale Galați și Director General Electrica Transilvania. Adică, Director General și la producător și la furnizor.

Încă nu am primit un răspuns din partea Ministerului Energiei.

Având atâtea informații legate de combinațiile din Ministerul Energiei, de combinațiile ce se pun la cale în Complexul Energetic Oltenia, combinații ce au doar un punct comun, banii, întrebăm și noi Serviciul Român de Informații ( S.R.I. )dacă nu observă cumva vreun atentat la Siguranța Energetică a României ?

Cam așa se întâmplă cu fiecare pion important pentru combinațiile de partid din fiecare minister.

În loc de concluzie….în aceste ministere ( Ministerul Energiei căci, despre el vorbim acum ) actul managerial este deasupra politicului sau invers?

D-le ministru, vă faceți timp să conduceți, să faceți acest sistem energetic unul stabil sau nu puteți datorită mașinațiunilor politice din spate, datorită faptului că cei înregimentați politic stau și calculează doar cum să-și aducă apropiații în funcții cheie. Oameni, precum cei enumerați în acest material, ar trebui să fie lăsați să-și facă jocurile politice la ei în partid, iar cei care conduc, să nu stea cu teama că dacă nu sunt înregimentați politic ( sau nu percutează politic ), viitorul lor în companie este unul nesigur.

Vegheați și creați cadrul unei munci corecte și performante, nu bazate pe interese financiare sau de partid !

În aceste zile, se vorbește în rândul minerilor și energeticienilor de o mobilizare masivă, despre un protest masiv al acestora și chiar despre un marș la București dacă combinațiile ALDE vor fi puse în aplicare.

Personal, nu cred că este o soluție, dar este un semnal pe care cei ce conduc Ministerul Energiei trebuie să-l ia în calcul, cei ce conduc destinul acestei țări trebuie să-l ia în calcul.

Subiectul este unul fierbinte și cu siguranță, va mai fi abordat în aceste zile de vară.

Lasa un comentariu

One thought on “Complexul Energetic Oltenia la mâna combinatorilor ALDE.

Comments are closed.