Președintele filialei Cartel Alfa Gorj, Munteanu Alin atrage atenția oamenilor politici să ia atitudine fermă față de declarațiile și inițiativele ONG-urilor care atacă în mod constant Complexul Energetic Oltenia și le transmite acestora să abordeze viitorul acestei companii cu maximă seriozitate.

Complexul Energetic Oltenia este cel mai mare angajator al Olteniei și al patrulea angajator al României. Cu toate acestea, societatea energetică se pare că nu are liniște pentru a-și putea gestiona și pune în aplicare planurile pe care le are. Partidele politice, încearcă prin Ministerul Energiei să subjuge financiar compania, una din puținele companii care mai produc bani în această țară.

Mai nou, ONG-uri de mediu precum Greenpeace și Bankwatch, simțind momentul propice, atacă dur compania, cerând Agenției de Mediu să retragă autorizația de mediu pentru Termocentrala Rovinari ( cazul Greenpeace ).

Printr-un comunicat de presă, Complexul Energetic Oltenia răspunde acestora:
CE Oltenia a efectuat investitii pentru indeplinirea conditiilor de mediu impuse de legislatia europeana pentru emisiile de poluanti in aer, apa, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalatiilor pentru reducerea emisiilor de SO2, NOx si evacuare in slam dens a zgurii si cenusii), precum si reconstructii ecologice prin redarea in circuitul silvic si agricol a suprafetelor de teren afectate de exploatarile miniere.

Electrocentrala Rovinari este prezentata, de catre organizatiile de mediu care au ca scop declarat desfiintarea energiei produse pe baza de carbune, ca fiind una dintre cele mai mari emitatoare de CO2 din UE, desi, asa cum se poate observa in schema care ilustreaza situatia anului 2015 cu privire la impactul emisiilor de CO2 asupra conditiilor climatice, Romania nu figureaza in top 30 de termocentrale cu cel mai mare impact negativ in acest sens. (Sursa:https://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/schimbari-climatice-energie/publicatii/raport-dark-cloud/)

Autorizatia Integrata de Mediu a electrocentralei de la Rovinari a fost obtinuta in baza documentatiei disponibile pe site-ul APM Gorj, toti pasii parcursi respectand intru totul cerintele legale in vigoare. Autorizatia Integrata de Mediu este supusa evaluarii anuale a autoritatii de mediu emitente.

Sucursala Electrocentrale Rovinari monitorizeaza si raporteaza emisiile de noxe in aer, apa, sol, nivelul de zgomot si cantitatile de deseuri generate, catre autoritatile de mediu, conform cerinţelor legale impuse de:

  1. Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale, Decizia BAT nr. 1442/2017 pentru emisii in aer, sol;
  2. Legea nr.107/1996 – Legea apelor, cu completarile si modificarile ulterioare, Autorizatia de gospodarire a apelor pentru emisii in apa;
  3. STAS 10009/2017 – Acustica. Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  4. Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
  5. Alte prevederi legale aplicabile activitatii termocentralei.

Administratia Nationala Apele Romane Bucuresti – ANAR efectueaza lunar screening calitativ privind identificarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate, specifici tipului de activitate, conf. Ord.31/2006, rezultatele indicand valori ale substantelor periculoase sub limita de detectie. Apa returnata in emisar este imbunatatita calitativ fata de cea prelevata, fiind curatata si tratata pentru respectarea indicatorilor de calitate obligatorii pentru functionarea instalatiilor electrocentralei. 

In vederea respectarii angajamentelor, in conformitate cu prevederile Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana – Capitolul 22 “Mediu” care sunt in corelare cu limitele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii, unitatile energetice din componenta CE Oltenia au montate instalatii de desulfurare umeda a gazelor de ardere la toate blocurile energetice pentru reducerea concentratiei de SO2 sub 200 mg/Nmc. In cazul termocentralei Rovinari, acestea functioneaza incepand din anul 2011.

Cu privire la „apropierea de situl Natura 2000”, adusa in discutie in mod repetat de catre ONG-urile de mediu, revenim cu precizarea ca documentatia de solicitare a autorizatiei cuprinde si harta cu pozitionarea ariilor protejate fata de amplasamentul termocentralei, iar evaluarea calitatii aerului in zona inconjuratoare s-a realizat cuprinzand si zona ariei protejate. Conform hartii Natura 2000 (disponibila pe site-ul APM Gorj), SE Rovinari nu se afla in apropiere de siturile de importanta comunitara.

Evaluarea calitatii aerului inconjurator in zona Rovinari este realizata prin intermediul statiei de monitorizare GJ2 care nu a inregistrat in ultimii ani depasiri ale valorilor limita de dioxid de sulf stabilite pentru sanatatea umana si ecosisteme conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului inconjurator.

In conditiile in care misiunea ONG-urile de mediu este de a expune amenintarile la adresa mediului inconjurator, ar fi de asteptat ca pozitia lor sa fie impartiala si, in paralel cu invocarea repetata a unor situatii statistice despre energia produsa pe baza de carbune (intocmite in anul 2014), sa ia in considerare, deopotriva, impactul tuturor producatorilor de energie asupra habitatelor umane invecinate, precum si cantitatile uriase de CO2 emise in procesul de producere a unor instalatii specifice.


CE Oltenia a efectuat investitii pentru indeplinirea conditiilor de mediu impuse de legislatia europeana pentru emisiile de poluanti in aer, apa, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalatiilor pentru reducerea emisiilor de SO2, NOx si evacuare in slam dens a zgurii si cenusii), precum si reconstructii ecologice prin redarea in circuitul silvic si agricol a suprafetelor de teren afectate de exploatarile miniere.”

Președintele filialei Cartel Alfa Gorj, Munteanu Alin ia atitudine față de declarațiile și inițiativele celor două ONG-uri.

Munteanu Alin:

„Aceste declarații și inițiative ale celor de la Greenpeace și Bankwatch, nu sunt oportune în aceste momente, când Complexul Energetic Oltenia se confruntă cu probleme importante. Complexul Energetic Oltenia a investit mereu pentru a se conforma condițiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană.”

Munteanu Alin, atrage atenția politicienilor să ia atitudine față de declarațiile acestor ONG-uri, reamintindu-le acestora importanța Complexului Energetic Oltenia pentru zona Olteniei cât și pentru România.

„Oamenii politici vorbesc tot timpul despre C.E.Oltenia ca despre o societate de siguranță națională, dar faptic nu se face nimic în acest sens. Ei nu trebuie să uite de importanța cărbunelui pentru stabilitatea Sistemului Energetic Național, european, nu trebuie să uite importanța acestei companii din punct de vedere economic pentru zona Olteniei și nu numai și mai ales nu trebuie să uite impactul social pe care această societate îl are în rândul populației. Tocmai de aceea, atrag atenția partidelor politice, parlamentarilor, Ministerului Energiei și tuturor celor ce doresc ca acestă companie să mergă mai departe și să ocupe poziția pe care o merită, să trateze cu maximă responsabilitate situația Complexului Energetic Oltenia și începând de la președinți de partid până la mineri și energeticieni să facă front comun și să găsească soluțiile cele mai bune, pentru ca această companie să poată da energie țării și să rămână un pilon important în stabilitatea energetică a României.”

Lasa un comentariu