Modificarea legii ANI îi scapă de probleme pe aproximativ 700 de aleși și foști aleși. Printre ei, Ion Călinoiu, fostul președinte al Consiliului Județean Gorj, în prezent, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj.
Dacă proiectele depuse de către deputatul PSD Florin Iordache vor fi puse în aplicare, toate cazurile Agenției Naționale de Integritate, acolo unde nu s-a ajuns deja la sentințe definitive sau la aplicarea de sancțiuni, ar putea fi anulate. E vorba, în total, de 675 de cazuri de parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri.
De ce a fost condamnat
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a fost condamnat, în octombrie, anul trecut, de Judecătoria Târgu Jiu, la patru luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. Sentința a rămas definitivă la Curtea de Apel din Craiova. Ion Călinoiu a fost condamnat pentru fals în declaraţii în formă continuată. Acesta a omis să noteze în declarațiile de avere aproximativ 1.400 de lei, venituri obţinute în calitate de expert. Călinoiu a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, pentru că a fost simultan preşedinte de Consiliul Judeţean şi expert în cadrul unui proiect derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj.
Doi ani, sub supraveghere
Până în martie 2019, Călinoiu se află sub supraveghere. „Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Gorj, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă”, se arată în sentința magistraților.