Interviu. Tomasz Rogala, președintele EURACOAL, despre viitorul cărbunelui și explozia prețurilor la certificatele de CO2

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL, a vorbit, într-un interviu pentru BizMagazin, despre importanța cărbunelui în Europa. Rogala susține că Uniunea Europeană ar trebui să aloce fonduri suficiente pentru implementarea sa durabilă, fără efecte dăunătoare pentru economiile și societățile din țările în tranziție.

Rogala a vorbit și despre întâlnirea reprezentanților producătorilor de energie pe bază de cărbune din Europa, întrunire la care au fost prezenți și președintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza ( vicepreședinte executiv EURACOAL ),       împreună cu consilierul său Daniel Antonie.

 

BizMagazin: Ce ne puteți spune, pentru început, despre întâlnirea din Atena, Grecia, a reprezentanților companiilor producătoare de energie pe bază de cărbune din Europa?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: Reuniunea de la Atena a oferit un rezumat al operațiunilor EURACOAL în 2017, dar a fost și o oportunitate de a prezenta activitățile pe care EURACOAL le-a desfășurat în prima jumătate a acestui an și pe cele pe care intenționează să le îndeplinească până la sfârșitul anului 2018. 2018 este un an deosebit de important pentru sectoarele energetic și minier din Europa. În decembrie, Katowice, în Polonia, va găzdui Conferința ONU privind clima COP24, în care se pot lua decizii-cheie privind politica climatică la nivel mondial. Acestea vor avea un impact asupra politicii UE care se concentrează în prezent pe eliminarea cărbunelui ca sursă de energie. Prin urmare, când am fost ales Președinte al EURACOAL (în luna martie a acestui an), am întreprins acțiuni intense pentru a arăta consecințele economice și sociale negative ale unei astfel de politici, dar și pentru a arunca o privire asupra cărbunelui ca element al unui lanț valoric pentru economia Uniunii Europene, constituind o sursă de locuri de muncă valoroase, sursă de gânduri și avans tehnic și o sursă de dezvoltare a competențelor. În acest scop, m-am întâlnit cu reprezentanții Comisiei Europene și ai Parlamentului European, iar EURACOAL a fost, de asemenea, reprezentat la Congresul Economic European de la Katowice. În curând va fi organizată o dezbatere de cină de către EURACOAL în Parlamentul European, de asemenea planificăm o expoziție la Strasbourg privind utilizarea modernă a cărbunelui.”

BizMagazin: Care au fost principalele probleme ridicate în cadrul acestei întâlniri?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: La reuniunea membrilor EURACOAL din Atena a fost creat un mesaj uniform – tranziția energetică în UE și abordarea privind protecția climei ar trebui să se desfășoare într-un mod durabil și adaptate la posibilitățile economiilor din anumite țări și disponibilitatea surselor de energie. Pentru a susține acest punct de vedere, participanții la întâlnire au subliniat o serie întreagă de fenomene nefavorabile care însoțesc executarea unei astfel de politici restrictive a UE. Este vorba, în primul rând, de importanța importurilor de cărbune de către statele membre ale UE, care se ridică la 173 milioane de tone în 2017. Este același lucru ca și cum am transfera până la 700 mii de locuri de muncă în afara Uniunii Europene, fără a obține niciun efect global asupra protecției climei. Lumea urmărește această cale – până în 2040 cererea de energie electrică va crește semnificativ, iar 85% din această creștere va avea loc în economiile în curs de dezvoltare. Cărbunele va rămâne cel mai ieftin, cel mai stabil și cel mai disponibil combustibil pentru generarea de energie.”

BizMagazin: Cum vedeți faptul că a explodat prețul certificatelor de dioxid de carbon?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: În ultimul an, prețul cotelor de CO2 a crescut de la 5 la 15 euro. Acest lucru are un impact direct asupra creșterii costurilor generării de energie electrică, ceea ce se traduce printr-o creștere a prețurilor la energie. Dacă această tendință persistă o perioadă mai lungă, va avea un impact negativ asupra rezultatelor companiilor energetice bazate pe cărbune și va conduce la reducerea profitabilității și competitivității acestora. Acest lucru se poate întâmpla și datorită implementării modificărilor introduse în acest an în sistemul de alocare a emisiilor de CO2 (EU ETS) și a reducerii suplimentare a numărului de cote pentru sectorul energetic. Rezultatul unei creșteri a prețurilor la energie va fi din ce în ce mai mult resimțit de gospodăriile populației. În sectorul producției de căldură se poate aștepta ca persoanele care caută opțiuni să se bazeze pe alte surse (de exemplu, gaze). Sistemul ETS al UE este în prezent unul dintre principalele instrumente pentru atingerea obiectivelor politicii UE în domeniul climei.”

BizMagazin: Ce sfaturi aveți pentru România în privința energiei pe bază de cărbune?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: Nu aș vrea să dau sfaturi nimănui, deoarece fiecare guvern are dreptul de a-și crea propria politică energetică. Cu toate acestea, în opinia mea, nu trebuie să uităm de importanța sectorului cărbunelui pentru economie într-un sens larg. Aceasta nu numai că generează locuri de muncă care nu pot fi înlocuite cu ușurință, ci și un motor al dezvoltării tehnologice, construirea de competențe manageriale și stimulează sectorul serviciilor, al industriei de mașini și al serviciilor miniere. Extracția cărbunelui creează locuri de muncă bine plătite, care nu depind de subvenții „verzi”, iar reconstrucția lor ar costa miliarde de euro. Împreună cu oamenii de știință, vrem să estimăm aceste costuri pentru a avea argumente pentru a discuta cu reprezentanții UE. De asemenea, trebuie să ne amintim că în Europa ne-am bazat mult timp pe cărbune: 89% din rezervele convenționale de energie ale UE se găsesc în paturi de cărbune și nu putem schimba rapid și ușor. Chiar mai mult, pentru că avem motive să presupunem că energia pe bază de gaze, cărbune și solare va fi din ce în ce mai costisitoare și subvenționarea acesteia din ce în ce mai costisitoare. În această situație merită să investim în energia pe bază de cărbune.”

BizMagazin: Ar trebui să fie energia pe bază de cărbune o prioritate pentru Europa?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: „Cărbunele este ieftin și stabil și, prin urmare, este încă preferat față de sursele alternative de energie. Aceasta se datorează doar taxelor de CO2 pe de o parte și subvențiilor pentru energia ecologică, pe de altă parte, că rentabilitatea producției de energie din cărbune este mai mică. De asemenea, generează fluxuri uriașe de numerar care, în PolskaGrupaGórnicza, se ridică la aproape 3 miliarde de euro pe an. Trebuie, de asemenea, să ne amintim că, cărbunele, cu excepția gazelor și a petrolului, au un impact important asupra producției de energie în UE, în timp ce sursele regenerabile de energie doar completează acest amestec. Energia și căldura produse de cărbune sunt în continuare cele mai ieftine și nu există nimic care să sugereze că s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Cu toate acestea, există o convingere că, cărbunele, poate fi ușor înlocuit cu surse alternative. Aceasta, însă, nu este adevărat. Recent, am observat o creștere a cererii de energie care este satisfăcută de sursele de cărbune – este foarte vizibilă în Polonia, dar și în UE. Acesta este motivul pentru care cred că plecarea din cărbune într-un timp scurt va fi imposibilă și că sursele de cărbune vor fi responsabile pentru aprovizionarea cu energie stabilă a clienților. Vom avea nevoie de noi, mai eficiente și mai eficiente instalații de cărbune.”

BizMagazin: Cum vedeți viitorul cărbunelui?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: Tranziția cărbunelui este un fapt și nimeni nu pune la îndoială acest lucru. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că generarea de energie pe bază de cărbune a înregistrat un progres enorm în ceea ce privește eficiența și protecția mediului în ultimele două decenii. De asemenea, trebuie să ne amintim că acest cărbune este o sursă de multe valori pentru economie, cum ar fi locurile de muncă, competențele tehnice și cercetarea științifică care pot fi utilizate în alte domenii. Procesul de tranziție nu poate fi răsturnat pentru a lăsa intens numai gaz, energie nucleară și surse regenerabile în sistemul energetic. De asemenea, ar trebui să existe un spațiu pentru cărbune, iar tranziția cărbunelui este un proces continuu. În opinia mea, Europa nu își poate permite să se bazeze prea mult pe gaze importate de la doi furnizori dominanți: Gazprom și Statoil. O alternativă aici este diversitatea energetică, inclusiv cărbunele. Cărbunele reprezintă energie mai ieftină și mai sigură. Costul de producție de 1 GJ de căldură din cărbune este de aproape două ori mai mic decât cel mai ieftin sursă – cel mai ieftin – și de patru ori mai mic decât căldura pe bază de energie electrică sau GPL. Vântul și soarele vin și pleacă, în timp ce centralele termice convenționale vor fi necesare pentru încă câteva decenii. Sursele regenerabile nu pot oferi această securitate.”

BizMagazin: În România, a fost înființat recent Fondul Suveran de Investiții, în care a fost inclus și Complexul Energetic Oltenia. Este o idee bună și o oportunitate prin care să fie sprijinită compania energetică din România?

Tomasz Rogala, președintele EURACOAL: „Fiecare stat UE încearcă să pună în aplicare propriile programe de sprijin și dezvoltare pentru sectoarele lor cheie. În timp ce facem acest lucru, trebuie să luăm în considerare anumite limitări, de exemplu, cele privind ajutorul de stat. Cu toate acestea, cel mai important lucru este că, în perioada de tranziție, Uniunea Europeană ar trebui să aloce fonduri suficiente pentru implementarea sa durabilă, fără efecte dăunătoare pentru economiile și societățile din țările în tranziție.”

Lasa un comentariu