Iosif Keber – Pictorul din Târgu – Jiu

Iosif Keber a fost un renumit pictor de biserici,care și-a donat casa, plus o colecție impresionantă de tablouri și de cărți de artă, pentru a adăposti un Muzeu Memorial și Biblioteca de Artă a orașului Târgu Jiu

Iosif Keber s-a născut la Târgu-Jiu în 1897, într-o familie de evrei. Din cauza faptului că evreii erau considerați străini, Iosif Keber și familia sa au avut multe probleme de-a lungul vremii. Părinții săi, împreună cu el, s-au refugiat în Moldova, în timpul primului război mondial. A urmat gimnaziul „Tudor Vladimirescu” (astăzi colegiu național), unde i-a fost descoperit talentul pentru pictură de către profesorul său, Liviu Popa. În 1912, Iosif a obținut o medalie de aur într-un concurs organizat între licee. După terminarea liceului s-a înscris la cursurile Școlii de Arte Frumoase din București, unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea și Costin Petrescu. Încă de pe băncile Școlii de Arte Frumoase de la București, Iosif Keber s-a făcut remarcat prin diversitatea stilurilor adoptate și prin stilul propriu pe care îl impregna pe material. A făcut pictură monumentală, gravură, desen, peisaj, portret sau natură statică. Studiile și le-a desăvârșit, însă, în străinătate, acolo unde s-a specializat în pictura bisericească. Perioada de creație a artistului poate fi împărțită în două mari etape: prima, de tinerețe, în care realizează lucrări din domeniul picturii de șevalet și a doua, de maturitate, închinată picturii monumentale, îndeosebi religioase. 

Un maestru al iconografiei

Prietenia pe care a legat-o cu maestrul Costin Petrescu nu doar că i-a influențat stilul, dar de multe ori și viața. Ca pictor de frescă, Keber avea un remarcabil simț al decorativului și o temeinică pregătire. Brâncuși, care l-a cunoscut în anii 1937 – 1938, l-a socotit înnoitor al picturii murale românești, „un ­Puvis de Chevannes al nostru”. Descoperind secretul longevității zugrăvelilor pe tencuiala crudă, a făcut din arta frescei o preocupare inegalabilă, decorând, din 1923 și până la adânci bătrâneți, câteva zeci de biserici și monumente. A pictat în această manieră bisericile „Spirea Veche”, „Sfântul Ioan”, „Popa Chițu” și „Sf. Elefterie” din București, Biserica „Sf. Nicolae”, „Biserica Eroilor” și Catedrala din Târgu-Jiu „Biserica din Afumați – Ilfov”, „Biserica Radu Negru” din Brăila, Biserica din Vâlcele – Constanța, „Biserica Maica Precista” din Ploiești, Catedrala „Sf. Dumitru” din Craiova, catedralele din Sibiu și Rădăuți, bisericile din Șotânga și Răcari, Schitul Darvary. Desigur, a realizat pictura icoanelor din aceste monumente cultice, precum și icoanele din celelalte biserici din țară, pictate în ulei, în cei șaptezeci de ani de creație. În rânduri de o frumusețe deosebită, sculptorul ­Vasile Blendea afirma elogios: „De la pictorii lui Constantin Brâncoveanu până astăzi, nimeni nu a cucerit tehnica, podoaba și luxul artei picturii iconografice ca Iosif Keber din ­Târgu Jiu”

Iosif Keber a fost cunoscut atât în Târgu Jiu, cât și la bisericile unde a lucrat, ca un apropiat al bolnavilor și săracilor. De multe ori, din banii săi ajuta pe cei care aveau nevoie sau chiar îi ducea la spital. Gesturile sale, nu puține la număr, sunt și astăzi cunoscute și relatate cu deosebită emoție.

Iosif Keber s-a stins din viață, lucrând la șevalet, la 19 aprilie 1989, și a fost înmormântat în cripta familiei din cimitirul Bisericii din Vădeni, Târgu-Jiu.

Keber, un alt brand al Gorjului

A fost un nume mare al artei românești în a doua parte a secolului XX. Potrivit specialiștilor, toată opera sa artistică (pictură  bisericească, icoane și alte lucrări cu caracter religios) se încadrează în bizantin și neobizantin. Numele său a răzbătut și peste hotare, operele sale aflându-se în colecții particulare din Franța, Italia, Germania, Grecia și Turcia dar chiar și în SUA și Canada. Pentru gorjeni nu înseamnă doar Casa memorială și colecția de artă lăsată, ci și picturile religioase de la Târgu-Jiu, Polovragi, Novaci,Săcelu și exemplele ar putea continua.

Casa memorială Iosif Keber

Casa memorială Iosif Keber, proiectată de arhitectul Iulius Doppelreiter, este situată în Târgu Jiu, pe strada 11 Iunie nr. 67. În prezent, clădirea este monument istoric de importanță locală, și a devenit sediul secției de Artă a Bibliotecii Județene, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Gorj, astfel că în prezent adăpostește Biblioteca de Artă a municipiului Târgu Jiu, care deține sute de tratate și albume de pictură de mare valoare donate de Iosif Keber. După moartea sa, casa a rămas în patrimoniul orașului, cu tot ce se afla în ea. Picturile au fost duse la secția de artă a Muzeului Județean Gorj, în timp ce clădirea a devenit Biblioteca de Artă din cadrul Bibliotecii Județene „Christian Tell”. Cele peste șase mii de volume, în majoritate de artă, pe care le avea, au rămas în fondul bibliotecii. La acestea, de-a lungul timpului, s-au adăugat multe altele, acum Biblioteca de Artă „Iosif Keber” fiind una dintre cele mai importante și mai ample din țară. Din cauză că spațiul pe care îl are sala ce poartă numele “Iosif Keber” din cadrul Muzeului de Artă este prea mic, iar numărul lucrărilor prea mare, cei care se ocupă cu administrarea acestuia sunt nevoiți să expună prin rotație lucrările și obiectele personale ale pictorului, după al cărui nume a fost botezată sala respectivă. Pe lângă importanta colecție de documente de bibliotecă, imobilul dezvăluie vizitatorilor săi numeroase obiecte personale (șevalet, ustensile pentru pictură) și lucrări de artă plastică (tablouri în acuarelă, schițe și planuri ale proiectelor de pictură bisericească) ce au aparținut pictorului.

Casa memorială ”Iosif Keber” – Secția de Artă ”Iosif Keber” este deschisă vizitatorilor:

Luni: 10.30 – 17.30

Marți – joi: 8.30 – 16.00

Vineri: 8.30 – 14.00

Intrarea este gratuită

 

      „Pictura este doar un alt fel de a ține un jurnal”      Pablo Picasso

Lasa un comentariu