Legislația românească și normele Uniunii Europene sunt obligatorii pentru C. E. Oltenia

Acuzațiile aduse în spațiul public de ceva timp, au necesitat un răspuns din partea Complexului Energetic Oltenia. Astfel, în cursul zilei de astăzi pe sit-ul C.E.O. a apărut un comunicat de presă, care răspunde următoarelor întrebări:

  1. Cantitatea certificatelor de carbon ce trebuie achiziționată de Complexul Energetic Oltenia ?
  2. Cum și când se achiziționează certificatele de carbon ?
  3. Cum se provizionează certificatele de CO2 ?
  4. Cum se face raportarea financiară aferentă anului în curs ?
  5. Care sunt cauzele ce au determinat scăderea profitului pe primul semestru al anului 2018 ?

Comunicatul de presă al Complexului Energetic Oltenia:

” Pentru anul 2018, CE Oltenia estimeaza un necesar de cca 13 milioane de certificate de CO2. Validarea numarului de certificate de emisii de dioxid de carbon se face de catre un auditor autorizat, in conformitate cu prevederile legislative, dupa expirarea anului calendaristic.

HG nr.780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera nu impune conformarea lunara/trimestriala/semestriala a operatorului economic privind achizitionarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon.

Art. 18.(2) mentioneaza : „Operatorul fiecarei instalatii are obligatia de a restitui, pana cel tarziu la data de 30 aprilie a fiecarui an, un numar de certificate de emisii de gaze cu efect de sera egal cu cantitatea totala de emisii de gaze cu efect de sera provenite de la instalatia respectiva in anul calendaristic anterior.”

Conform noilor Reglementari contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara – IFRS, aprobate prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr.2844/2016, cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2018,societatea are obligatia, la inchiderea exercitiului financiar al anului, sa constituie provizioane pentru cantitatea de certificate de CO2 neachizitionate in cursul anului, la pretul de achizitie valabil la 31 decembrie.

Astfel, politica contabila a societatii a fost adaptata in mod obligatoriu la noile reglementari IFRS care modifica modalitatea de prezentare a informatiilor aferente situatiilor financiare, pentru a putea fi comparabile la nivel international.

Conform prevederilor IFRS, “un provizion este recunoscut numai in momentul in care : o entitate are o obligatie curenta generata de un eveniment anterior, este probabil ca o iesire suplimentara de resurse sa fie necesara pentru a onora obligatia respectiva si se poate realiza o estimare credibila a valorii obligatiei” (pe baza datelor din ultima zi a anului bugetar).

Raportarea contabila a primului semestru 2018 a fost postata pe site-ul companiei, la sectiunea INVESTITORI/GUVERNANTA CORPORATIVA/RAPOARTE FINANCIARE, in conformitate cu prevederile legale de transparenta si raportare, dupa depunerea acesteia la Ministerul Finantelor.

Cresterea pretului certificatelor de CO2 este una dintre cauzele care au determinat diminuarea profitului CE Oltenia in primul semestru 2018 fata de primul semestru 2017, alte cauze fiind:

– scaderea productiei de energie electrica in conformitate cu solicitarile Dispeceratului Energetic National pentru intrarea in sistem a energiei produse pe baza de carbune;

–  scaderea preturilor medii pe piata de energie electrica;

– inregistrarea de pierdere financiara din diferentele de curs valutar (la creditele accesate pentru proiectele de mediu implementate pentru conformarea cu prevederile directivelor europene);

– cresterea amortizarii mijloacelor fixe, ca urmare a aplicarii noilor reglementari contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara – IFRS incepand cu 01 ianuarie 2018.

Cresterea accelerata a preturilor certificatelor de CO2 va genera pierderi pentru orice producator de energie pe baza de carbune, in special in actuala structura (monosursa) a sistemului energetic din Romania, unde cota energiei pe baza de carbune este de cca 25% si nu influenteaza pretul pietei, spre deosebire de Polonia, de exemplu, unde energia pe baza de carbune acopera cca 70% din piata si poate dicta pretul pietei.

Mentionam ca pierderile vor putea fi recuperate incepand din trimestrul I 2019, pentru care CE Oltenia are deja incheiate contracte la preturi care vor echilibra lichiditatile companiei.”

 

 

Lasa un comentariu