Memorandumul C.E.Oltenia adoptat de Guvern !

În ședința de guvern de astăzi, s-a aprobat memorandumul înaintat de Ministerul Energiei și Complexul Energetic Oltenia, memorandum ce definește primul pas pentru rezolvarea costurilor legate de certificatele de CO2.

„ MEMORANDUMUL cu tema: Mecanisme financiare necesare acoperirii costurilor cu certificatele de CO2 ale S. Complexul Energetic Oltenia S.A, în vederea asigurării securităţii alimentării cu energie electrică şi menţinerii capacităţilor energetice pe termen scurt şi mediu, în procesul de tranziţie către decarbonarea sectorului energetic.”

Reacție Doru Vișan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei:

“ Memorandumul a fost elaborat în baza solicitării Complexului Energetic Oltenia, este pentru Complexul Energetic Oltenia și el arată situația actuală a evoluției prețului la certificatele de CO2, impactul asupra bugetului, impactul asupra siguranței securității energetice a României , Complexul Energetic Oltenia fiind un jucător important cu o pondere mare în piața de energie și arată riscurile la care se expune sistemul energetic. Acesta are două componente:

  1. Măsuri pe termen lung: guvernul să mandateze Ministerul Energiei pentru începerea negocierilor cu Comisia Europeană, privind această securitate energetică care este afectată și ce măsuri se pot lua în contextul aprobat de Comisia Europeană. Problema este generală și pentru alte state,
  2. Măsuri pe termen scurt: începerea negocierilor între C.E.Oltenia și Eximbank, pentru un împrumut care să acopere costul certificatelor de CO2 pentru a nu intra în zona penalităților.”

Reacție Sorin Boza, Președintele Consiliului Director al Complexului Energetic Oltenia:

“Memorandumul depus la Guvern reprezinta documentul prin care:

– Guvernul ia act de problema creșterii preturilor certificatelor de CO2 si de impactul acestora în activitatea Complexului Energetic Oltenia dar și asupra securității energetice naționale.

– Guvernul susține si este de acord cu instituirea unor mecanisme financiare pentru compensarea deficitului de certificate de CO2 al C.E.Oltenia.

– În acest moment sunt identificate cateva mecanisme financiare dar înainte de a fi aprobate și aplicate, acestea trebuie agreate cu Comisia Europeana, memorandumul fiind documentul formal prin care aceste discuții și negocieri vor demara.

– Discuțiile cu Comisia Europeană se vor realiza conform uzanțelor comunitare, la nivel de reprezentanți ai Guvernului.

– La discuțiile cu Comisia Europeană vor participa și reprezentanți ai C.E.Oltenia”

Lasa un comentariu