PARADISUL GĂINARILOR

Timp de 27 ani, Primăria municipiului Târgu Jiu a fost o instituție condusă de social – democrați. Cu o singură excepție: mandatul democratului Petrică Nanu, 1996-2000.

Florin Cârciumaru rămâne însă de departe omul care și-a pus amprenta asupra acestei instituții, având cele mai multe mandate în fruntea Primăriei municipiului reședință de județ.  Cinci la număr.

CINE ARE PRIMĂRIA, ARE JUDEȚUL…

…spun politicienii momentului.  Și nu sunt departe de adevăr, căci odată câștigată Primăria Târgu Jiu, îți poți îndrepta atenția și pretențiile către Consiliul Județean. În teorie, totul pare clar și simplu, transpunerea lucrurilor în practică însă dă mai multe bătăi de cap.

După un nou mandat câștigat de Florin Cârciumaru la începutul anului 2016, toată lumea își făcea calculele pentru a intra în grațiile noului și, în același timp, vechiului primar. Ei bine, anul 2016 aduce schimbări în plan politic la nivel național, așa că acolo unde era numai lapte și miere începe să curgă venin. Așadar, la sfârșitul anului 2016 îl găsim pe Florin Cârciumaru primul pe lista candidaților la Senatul României, funcție pe care și-o adjudecă așa cum niciodată PSD-ul nu o mai făcuse: cu o majoritate covârșitoare.

Primăria Municipiului Târgu JiuAceastă schimbare de situație dă ocazia lui Aurel Popescu să se afirme în prim-planul politic local. Acesta însă, după o perioadă de interimat ca edil al municipiului, pierde „bătălia” din cursa pentru Primărie („ajutat” în mare măsură de o bună parte a colegilor săi de partid), ceea ce face ca Târgu Jiul să aibă pentru prima dată un primar liberal.

Pe 11 iunie 2017 se întâmplă minunea. Surlele și trâmbițele sună și mulți sunt cei care își dau coate și își freacă fericiți palmele.

Sigur, ar fi interesant de discutat cine, ce și mai ales, cum s-a câștigat această ”bătălie” cu PSD, dar cu siguranță acesta este un subiect amplu, ce nu merită să fie tratat pe genunchi, așa cum în momentul acesta tind să o facă unii sau altii.

Venirea la Primărie a lui Marcel Romanescu dă un nou suflu. Un suflu nou populației, care își dorea o schimbare în bine, un suflu nou grupurilor de interese, care fremătau de bucurie, un suflu nou PNL-ului, care se gândea deja la preluarea județului în 2020.

Marcel Romanescu însă, a dat o palmă tuturor.

Vreme de aproximativ 3 luni și-a proptit capul între maini și s-a gândit cum va putea gestiona ditamai Primăria, în condițiile în care, să fim sinceri, domnia sa nu a gestionat până atunci decât salariul său de profesor universitar. Și a început nebunia, cum era de așteptat!

Grupurile de interese, bune cunoscătoare ale jocului politic încă din perioada Florin Cârciumaru, au început prin a-și desemna oameni în diferite posturi-cheie. Unele din media, altele din primărie. Așa se face că Marcel Romanescu devine omul care „gestionează” un trust de presă – deși nu știm dacă și-a dorit acest lucru, omul care „face” interesele lui Nicolae Sarcină – un potent om de afaceri al județului, sau omul care își adună lângă el oameni de joasă speță. Cu alte cuvinte, voluntar sau involuntar, prezența lui Marcel Romanescu creează în jurul său, așa cum îmi place mie să spun, un PARADIS AL GĂINARILOR.

Sigur, pentru această senzație (sau poate nu!!! ) nu-i vinovat decât Marcel Romanescu, prin simplul fapt că a permis ca în jurul său să se creeze tot felul de scenarii, sabotaje….. Marcel Romanescu, omul care stă cap în cap cu tot felul de crescători de galinacee și fac strategii mărunte, ce cu siguranță nu-i fac cinste. Totul a culminat însă cu o ședință de Consiliu Local, acolo unde denigrarea și nivelul jos al discuțiilor a generat un scandal care aparent nu prevestea nimic bun. O înșiruire de acuzații grave, documente oficiale ale instituției și înregistrări inimaginabile au fost devoalate în acea ședință.

PRIMĂRIE SAU COTEȚ???

Întrebarea mea este cum mai poți avea încredere într-o instituție coborâtă atât de jos? Cum poți avea încredere că mergem spre bine cu un om care permite în jurul său comportamente de acest gen? Nu participăm cumva la o discreditare premeditată a instituției, implicit la o discreditare a lui Marcel Romanescu ?

Nu… Acolo nu ai ce să cauți în funcția de Primar dacă nu îndeplinești minim 3 condiții: ATITUDINE, ȚINUTĂ, COMUNICARE EXCELENTA.

Licențiat în economie

Prof. dr. univ. la Universitatea „ Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, licențiat în ECONOMIE, cu planuri frumoase și strategii de dezvoltare pentru Municipiul Târgu Jiu, se pare că Marcel Romanescu a pierdut cumva startul acestei guvernări locale. Se pare că Marcel Romanescu este prins între jocurile politice de bistro și mizele financiare care se conturează în jurul său. Întrebarea este: pana cand și care va fi mutarea menită să-l scoată din acest haos?

Alba Iulia luat ca oraș exemplu de candidatul Marcel RomanescuAm avut plăcerea să discut cu Marcel Romanescu în cadrul unor emisiuni tv și radio: eu, în calitate de moderator, el, în calitate de invitat. Fiecare întâlnire mi-a făcut plăcere, pentru că discutam despre strategii de dezvoltare, despre planuri mărețe, despre soluții pentru diversele probleme cu care municipiul se confrunta, toate aparent realiste și realizabile. Imi spunea pe atunci candidatul la Primărie că-și dorește un oraș cu un plan de dezvoltare ca al Municipiului Alba Iulia. Unde sunt aceste discuții domnule Romanescu? Unde sunt acele promisiuni?

Promisiuni

În cazul în care v-ați rătăcit în haita de oameni de calitate îndoielnică cu care de bunăvoie v-ați înconjurat, aș vrea să vă reamintesc eu câteva dintre ele:

  • “Vreau un oraș modern, în care oamenii să-și trăiască viețile în tihnă”.

  • “ Vreau un oraș al viitorului, în care copiii de azi să se bucure de zilele care vor veni”.

  • “Vreau să devenim un oraș cu adevărat european, de care să fim mândri în fața întregii lumi”.

  • „Traficul rutier prezintă tot mai multe probleme care se acutizează la Târgu Jiu”

  • Interviu cu candidatul Marcel Romanescu„ Piața Mare și târgul de păsări! Mă voi abține în a reproduce nemulțumirile oamenilor și voi comprima într-un singur cuvânt. Dispreț! Dispreț față de promisiunile neonorate ce le-au fost furnizate de-a lungul timpului mai exact. Așteptările au rămas doar la nivel de așteptări. Nimic altceva”.

  • “Ne-am dori cât mai mulți tineri cu aptitudini să fie promovați și susținuți în ceea ce întreprind! Prin urmare, sper să înțeleagă toată lumea că fără a investi în generațiile tinere, începând de la gimnaziu și până la terminarea facultății, România riscă să devină o țară fără viitor!”

Acestea sunt doar câteva dintre promisiunile lui Marcel Romanescu, înainte de a deveni Primar. Cea care mi-a mers cel mai mult la suflet este:

“Vreau să revenim iar la cuvântul magic, adică, #normalitate!!! Este obligatoriu”.

Teoretic, sună excelent. Practic, încep să am îndoieli că veți reuși. Mai ales dacă veți continua în ritmul în care ați început mandatul. Cum am putea reveni la normalitate când în jurul dumneavoastră se țes cele mai diabolice planuri de preluare a noii baze sportive, de înființare a unui nou club de fotbal, de finanțare a unor trusturi media, etc ? Sunt zvonuri afirmate cu tărie și în mod răspicat, așa cum se obișnuia și în vechea guvernare.

Cum aș putea să cred, că vom ajunge la normalitate cât timp vă culegeți sfaturile în interiorul biroului de PRIMAR, de la persoanele cele mai îndoielnice? Sfaturi pe care, mai mult, le preluați și le implementați ad-literam. Dumneavoastră, LICENTIATUL IN ECONOMIE Marcel Romanescu. Ce încredere aș putea avea în consilierii dumneavoastră, atâta timp cât aceștia fac front comun cu cei mai ieftini indivizi?

Cum să mai cred eu, ca simplu cetățean, că vom reveni la normalitate atâta timp cât ședințele de consiliu local au devenit un adevărat circ? Lucrurile cu adevarat importante sunt tratate neglijent, în favoarea actului de proastă calitate jucat de unii și de alții.

Poate veți găsi răgaz să îmi răspundeți la toate aceste întrebări. Căci, în acest moment sunt trist să constat la ce nivel a coborât instituția Primăriei Târgu Jiu.

ȘI TOTUȘI, RĂMÂN OPTIMIST

Sunt convins că aveți capacitatea să cerneți lucrurile, să vă treziți din letargie, să nu luați calea trecutului și să începeți ceva nou. Ceva ce toata lumea își dorește cu ardoare și patimă și mai ales ceva ce toată lumea așteaptă. Ați putea reanima acest oraș și locuitorii lui, doar arătându-ne că vreți să faceți ceva diferit. Puteți face asta! Cu oameni adevărați lângă dumneavoastră, cu specialiști pe domenii de interes, cu ATITUDINE, cu seriozitate. Nivelul discuțiilor și al faptelor în Primăria municipiului Târgu Jiu trebuie să fie unul ridicat…demn de un prof. dr. univ și mai ales de un licențiat în economie.

PS-uri

PS.1  L-am urmărit cu mare atenție, într-o emisiune tv,  pe George Romanescu, fratele edilului, om cu care am interacționat de câteva ori prin prisma meseriei. Ca să vezi ! ATITUDINE, ȚINUTĂ IMPECABILĂ, COMUNICARE SCURTĂ și LA OBIECT. Ca un profesionist. Marcel Romanescu, poate fratele dumneavoastră vă poate oferi câteva sfaturi în această privință.

PS.2  Adresez speranța că nu veți folosi ca și argument, atunci când veți încerca să găsiți scuze, faptul că nu vă ajută Consiliul Local, căci v-ar fi potrivnic. Sunt convins că atunci când ați candidat, ați înțeles că nu va fi simplu și cu siguranță nu v-ați imaginat că veți merge în vacanță la IBIZA.

Ps.3  Un Primar are putere mare. Și multe pârghii de care să se folosească. Sunt acțiuni pe care le poate face și fără acordul unui Consiliu Local. Demarați-le. Nu uitați că ați fost ales pentru a administra acest oraș cu un potențial imens, nu pentru a purta războaie politice. Nu vă concentrați pe a descoperi mizerii din trecut (sunt organe abilitate să o facă). Iar idilele și războaiele politice lăsați-le oamenilor politici. Dumneavoastră acum sunteți PRIMAR. Ați fost ales să faceți lucruri mărețe. În stilul propriu.

AȘA CĂ, APUCAȚI-VĂ DE TREABĂ, DOMNULE PRIMAR MARCEL ROMANESCU!!!

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.