Peste 120 de medicamente sunt pe cale să dispară din România

Se anunță o nouă criză a medicamentelor, care ar putea afecta aproape 3 milioane de români. Ministerul Sănătății vrea să modifice din nou politica de tarifare, iar producătorii susțin că asta ar putea duce la dispariția de peste piață a peste 120 de medicamente.

 În ultimii ani, milioane de români au schimbat deja schema de tratament, în urma dispariției de pe piață a aproape 2000 de medicamente.28 de medicamente pentru boli cardiace și 19 pentru afecțiuni neurologice ar putea dispărea de pe piață și în acest an. Așa preconizează producătorii, dacă prețul inovativelor va scădea la 35% sub minimul european. Ar fi prea ieftine pentru a le mai aduce în România.
Efectele ar fi devastatoare pentru pacienți. De pildă, cei bolnavi de epilepsie. Banalele medicamente care-i țin în viață ar putea fi imposibil de găsit. Printre acestea și cele necesare bolnavilor de cancer. Proiectul privind scăderea prețului a fost pus în dezbatere publică. Prima întâlnire dintre producători, pacienți și reprezentanți ai Ministerului Sănătății n-a adus nicio speranță.
Lasa un comentariu