Primar din Gorj, trimis în judecată de DNA după ilegalități cu… vaci

 

 

 

Primarul din Bumbești Pițic, Michy Nioață, fiica acestuia și doi funcționari au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție. Aceștia sunt acuzați de fals în declarații, fals intelectual, fals în declarații și complicitate la aceste infracțiuni. Mai exact, primarul s-ar fi folosit de documente false prin care atesta că deține mai multe vaci pentru a putea obține fonduri europene pentru fiica sa. În realitate, animalele ar fi existat doar pe hârtie, acestea fiind împrumutate de la câțiva localnici pentru a le fi prezentate reprezentanțiilor instituțiilor de control.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) i-a trimis deja în judecată și au pus sechestru pe un cont al fiicei primarului. Aproximativ 40 de mii de euro a primit de la Uniunea Europeană tânăra, iar acum trebuie să-i restituie statului.

Care sunt acuzațiile din dosar

Primarul susține, în continuare, că nu este vinovat și va încerca să dovedească acest lucru în instanța de judecată.

Iată faptele pentru care sunt acuzați inculpații din acest dosar:

“DOBOȘ (fostă NIOAȚĂ) ALINA ADNANA MARIANA, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– fals în declarații, (2 infracțiuni),

NIOAȚĂ MICHY, tatăl primei inculpate, în prezent primar al comunei Bumbești Pițic, județul Gorj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

GOGELESCU VALERIU, la data faptelor funcționar Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

– fals intelectual, în formă continuată,

ZDRĂILĂ MONICA, la data faptelor funcționar Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– complicitate la folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

– fals intelectual”.

Cum au încercat să păcălească statul

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada 2012-2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false în care a atestat aspecte nereale, pentru a îndeplini condițiile minime necesare primirii sprijinului financiar, printre care și aceea de a fi membru al unei familii de fermieri, precum și condiția de a fi lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării ei pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.

O parte din acele documente au fost furnizate de către inculpatul Nioață Michy.

În același context, inculpata a mai beneficiat și de sprijinul inculpaților Gogelescu Valeriu și Zdrăilă Monica care îndeplineau atribuții de verificare a documentelor și a locațiilor unde erau implementate investițiile, în sensul că aceștia, în calitate de experți în cadrul A.P.D.R.P. – Oficiul Județean Gorj – Serviciul Verificare Cereri Finanțare, au atestat în mod nereal situația constatată pe teren, diferită față de cea prezentată în cererea de finanțare și în alte documente justificative, printre care și Planul de afaceri al solicitantului de fonduri europene Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana”, mai transmit anchetatorii.

Sechestru pe avere

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit deja parte civilă în proces și vrea să recupereze prejudiciul. Primarul a  înregistrat dosarul în urmă cu șase ani. „Ca urmare a acestor demersuri infracționale, inculpata Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 177.780 lei (106.668 lei aferenți tranșei I și 71.112 lei afereți tranșei a II-a), sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatei Doboș (fostă Nioață) Alina Adnana Mariana. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra sumei de 73.998,20 lei, depusă de inculpată la o unitate bancară, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, au mai notat procurorii în rechizitoriu.

Lasa un comentariu