Profil de companie: MACOFIL S.A.

Scurt istoric

La începutul anilor ’90, pe piața românească a materialelor de construcții se făceau primii pași în realizarea marilor unități de producție. În 1991, anul în care firmele din România primeau un număr de la Registrul Comerțului, a luat ființă și societatea MACOFIL, specializată în producția de materiale de construcții și filtre. În 1998, FPS-ul, actualul AVAS, a scos la vânzare 51 % din acțiunile societății, astfel că odată cu achiziționarea pachetului majoritar MACOFIL SA a devenit societate cu capital privat. Așa se face că o fostă întreprindere de stat, IMC Târgu Jiu, s-a transformat în MACOFIL SA, societate pe acțiuni, punând astfel bazele pentru retehnologizarea întreprinderii şi a transformării ei într-un jucător important pe piaţa materialelor de construcții.

În prezent, conducerea societății este alcatuită din Adunarea Generală a Acționarilor (AGA), Consiliul de administrație și 3 directori de servicii sub conducerea unui director executiv, având un număr de aproximativ 240 de angajați, cu o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei.

„Trecerea de la o societate cu capital de stat la o societate privată a fost destul de ușoară, deoarece s-a păstrat aceeași structură a conducerii, aceeași structură în secții, nu cred că a fost o trecere grea”. Simona Zamfir, Directorul Executiv MACOFIL SA.

De 25 de ani, MACOFIL SA păstrează tradiția în producerea de materiale de construcții de calitate superioară, calitate confirmată și certificată prin ISO 9001. Un atu aflat de la început în portofoliul MACOFIL a fost reprezentat de resursele materiale specifice zonei Târgu Jiului : marna argiloasă şi argila refractară.

 

Produsele MACOFIL

Cele mai importante centre de profit ale societății sunt:

 • Ceramice

MACOFIL folosește în procesul de fabricație cele mai bune argile pentru a realiza produse ceramice de calitate superioară, dar și produse de balastieră, nisip și pietriș, acestea fiind foarte apreciate de către clienți.

 • Elemente prefabricate

MACOFIL este producător important de materiale pentru construcții, distribuție și montaj prefabricate, materiale de construcții, elemente de rezistență: stalei, grinzi principale, grinzi secundare, planșee, panouri, elemente de legătură, prefabricate din beton simplu sau armat, betoane în stare proaspătă precum și diverse prefabricate realizate la comanda clientului.

 • Agregate minerale (nisip, pietriș)

„Piața de desfacere este total diferită: într-un fel merg lucrurile pe piața de cărămidă, cu totul altfel pe piața de betoane. Sunt 2 lucruri total separate. Nu lucrăm cu clientul final, ci cu marile depozite de materiale de construcții pe piața de cărămidă, în general în partea de sud a țării. Se lucrează în momentul de față la capacitate maximă, adică pe 3 schimburi. Ne-am dori din suflet să mai avem 2 fabrici de cărămidă”. Simona Zamfir, Director Executiv MACOFIL SA

 

Pentru a veni în întâpinarea cerințelor pieței, MACOFIL SA a realizat în permanență noi investiții, cu scopul menținerii unor anumite avantaje concurențiale pe piață. În 1997 a fost pusă în funcțiune instalația automatizată de fabricare a pavelelor din beton vibropresat, iar în 2000 a fost finalizată instalația de fabricare a tuburilor din beton precomprimat. În ultimii ani s-au făcut investiții importante în dotarea cu aparatură de calcul şi verificare pentru laboratoare de testare, dar şi pentru producție, achiziționându-se, printre altele, o linie automatizată de producere a blocurilor ceramice, cu o capacitate de peste 400 tone/zi.

Concurența

În domeniul fabricării materialelor de construcții, concurența este acerbă, deoarece marii jucători impun întotdeauna condițiile de piață, adică tot ceea ce este legat de nivelul prețurilor și al modalităților de plată. Din fericire, conform datelor statistice, cererea este atât de mare încât în momentul de față acest lucru nici nu mai contează.

„Noi suntem un jucător de talie medie. Diferența dintre noi și alți jucători de pe piață este raportul preț/calitate și constanța în ceea ce oferim. Oferim un produs de calitate superioară. Pe producția de prefabricate, concurența este extraordinar de mare, pentru că suntem mulți producători, iar proiecte de infrastructură nu prea există în partea de sud a țării. Proiectele mici sunt și ele foarte bune. Avem un stadion, vom avea o sală de sport, e mai bine decât nimic… Însă sunt mulți producători de prefabricate în zonă, iar piață de desfacere nu prea este. Așa încât ne orientăm cu toții spre zona Ardealului, la 300 de kilometri distanță. Autoritățile ar trebui să se gândească…Căci până la urmă suntem o fabrică cu 300 de angajați, plătitori de taxe și impozite locale”. Simona ZAMFIR, Director Executiv MACOFIL SA

 

Portofoliu

SC MACOFIL SA lucrează cu absolut toate marile companii constructoare de infrastructură.

Obiective realizate de MACOFIL SA:

 • Centura ocolitoare a Municipiului Târgu Jiu
 • Stadionul Municipal din Târgu Jiu
 • Proiecte de infrastructură rutieră
 • Elemente prefabricate pentru autostrada Lugoj-Deva, Orăștie-Sibiu și alte drumuri județene

Printre beneficiarii și distribuitorii MACOFIL SA se numără nume cunoscute, precum Electrica Serv, Petrom, Arabesque, CEZ România, Trivoli Impex, Ambient, AZVI, ș.a.

 

Forța de muncă calificată

„Există o problemă cu forța de muncă. Ne confruntăm cu lipsă de personal calificat, chiar și a personalului cu studii superioare calificat. Avem o generație care în 6-7 ani se va pensiona și nu avem pe ce pune mâna. Nu există interes în rândul tinerilor pentru astfel de meserii”. Simona Zamfir, Director Executiv MACOFIL SA

Planuri de viitor

Obiectivele MACOFIL SA nu sunt legate de un plan de dezvoltare pe termen lung, vorbim despre un plan de dezvoltare pe termen scurt și mediu.

„Predictibilitate? Ce predictibilitate?? Dacă ar exista un mediu economic și politic stabil, n-am putea merge decât în sus”. Simona Zamfir, Director Executiv MACOFIL SA

MACOFIL SA vizează totuși noi investiții în retehnologizarea celei de-a doua linii de producție de cărămidă, produs care beneficiază de o cerere suficientă pe piață, dar pentru producția căruia consumurile energetice și consumurile cu manopera sunt foarte mari. „Ne dorim să achiziționam aparatură pentru o nouă linie de cărămidă. Acesta este primul nostru obiectiv. După aceea vrem să achiziționăm o instalație de tuburi pentru care încercăm să obținem o finanțare”, după cum precizează directorul executiv al societății.

Declarație finală

”În primul rând încercăm să câștigăm cât mai multă piață, dar NU CU ORICE PREȚ! Ne dorim ca un client, odată ce a lucrat cu noi, să bată și a doua oară la poarta noastră. Încercăm să fim flexibili, chiar suntem recunoscuți pe piață pentru flexibilitate, pentru că noi luăm foarte ușor deciziile”. Simona Zamfir, Director Executiv MACOFIL SA


Carte de vizită:

SC MACOFIL SA

Municipiul Târgu Jiu, Strada BÂRSEŞTI, nr. 217, Județ Gorj

Capital social subscris: 9.033.747,50 RON , integral vărsat

Telefon:

 • +40 744 558 897
 • +40 253 212 691;
 • +40 253 212 690;

Fax:  

 • +40 253 215 852
 • +40 253 212 167 (birou desfacere)

e-mail: macofil@gmail.com

web:    www.macofilsa.ro 


Contact pentru persoane juridice (elemente din argila arsă) :

Narcis Mazilu – Director național de vânzări 

0743027290

macofil.narcis@gmail.com 

Gheorghe Neculcea- Agent de vânzări 

0736800715

macofil.neculcea@gmail.com

Contact pentru persoane fizice și juridice (elemente prefabricate din beton si elemente  din argila arsă) :

Dincă Adrian 

0743019713

Antonie Codruț 

0743027684

macofil@gmail.com

 

Lasa un comentariu