Sorin Boza: “Singura șansă să avem viitor îndelungat este mixul energetic.”

Interviu cu Sorin Boza, Președintele Consiliului Director al Complexului Energetic Oltenia

Reporter: Problema certificatelor de carbon este una grea pentru Complexul Energetic Oltenia?

Sorin Boza: Eu cred că problema certificatelor de carbon nu este o problemă grea, este cea mai grea problemă a Complexului Energetic Oltenia și nu este numai a noastră ci este o problemă cu care toți producătorii de energie pe cărbune ne confruntăm astăzi. De la an la an, de la lună la lună, această problemă a certificatelor de carbon începe să fie resimțită de toată lumea.

Pentru noi, pentru Complexul Energetic Oltenia a fost piatră de încercare, este și va fi singura piatră de încercare pentru următoarea perioadă, pentru următorii ani.

Rep: Cum au decurs negocierile pentru creditul de 500 mil ron ?

S.B.: Negocierile au început pe data de 15 August 2018, când o delegație a Complexului Energetic Oltenia condusă de mine s-a deplasat la Eximbank unde am avut o întâlnire cu vicepreședintele Eximbank, precum și cu directori din Eximbank cărora  le-am spus despre intenția noastră. Din acel moment, până în momentul semnării contractului, 12 Aprilie 2019, au trecut 8 luni, o perioadă incredibil de grea, pentru că după întâlnirea cu Eximbank și după explicațiile pe care le-am înaintat acestora și după dorințele noastre, aceștia ne-au creionat o idee despre cum am putea să desfășurăm acest credit. Erau două posibilități. Să vină o singură bancă să susțină întreg creditul de 500 milioane de ron, o posibilitate foarte scăzută, plus că mai era varianta în care să vină cineva să te acuze că de ce nu ai creat posibilitatea să vină și alte bănci, de ce nu ai creat șanse egale și pentru alte bănci și posibilitatea în care să creezi competiție, ceea ce am și făcut. Și aici erau două variante. Una în care venea o singură bancă coordonatoare  și lua sub ea alte bănci, aceea să-i spunem sindicalizare a băncilor. O bancă coordonatoare, care prin comitetele sale de risc, prin avocații săi, definește un contract pe care și-l negociază intern cu celelalte bănci independente. Cea de-a doua variantă în care veneau șase bănci – cazul nostru, unde au venit șase comitete de risc, șase echipe de avocați, șase tipuri de  contracte, șase tipuri de management, totul câte șase. Acest lucru a fost să spunem așa, atipic și din această cauză am promis Ministrului Anton Anton, că atunci când ne vom liniști cu acest subiect, împreună cu colegii mei care s-au ocupat de partea tehnică a acestui proiect, vom crea o procedură standard care să rămână la nivel de companii de stat pentru astfel de situații. În momentul semnării contractelor am mulțumit tuturor celor șase bănci pentru că au avut încredere în Complexul Energetic Oltenia și din punctul meu de vedere este cel mai bun exemplu, când șase comitete de risc diferite îți dau ok-ul să poți merge într-un proiect, înseamnă că toate șase băncile au avut încredere în tine, în soluțiile prezentate, în planurile de viitor prezentate de Complexul Energetic Oltenia, în strategia noastră pentru următorii ani.

Rep: S-a mediatizat foarte mult acest credit, au fost multe declarații ale oamenilor politici. Care au fost consecintele?

S.B.: Pe noi ne-au afectat foarte mult aceste declarații. Sigur, aceste declarații le vedeam nu numai în presa din Gorj, uneori și în presa centrală, afirmații făcute de anumiți domni care spuneau “Complexul Energetic Oltenia nu va lua niciodată creditul” sau “Complexul Energetic Oltenia se pregătește de insolvență”. Au fost declarații care s-au referit strict la credit “nu vor lua acest credit”. Aceste declarații, venind din partea unor oameni foarte importanți, au fost preluate imediat în media nu numai locală ci și națională. Cred că cel mai mult au contat documentele prezentate de către C.E.Oltenia băncilor iar prin analizele lor de risc și-au dat seama că realitatea este alta, nu a celor ce fac doar declarații nesusținute.

Rep: În ziua semnării contractelor a fost forfotă mare. Se vorbea peste tot, că gata s-a semnat contractul….

S.B.: Eu o să vă spun că 95 % din populația acestui județ a auzit cel puțin o dată fraza “C.E.O. are nevoie de credit”. După semnare n-am văzut nicio reacție pozitivă din partea oamenilor din acest județ, care cu câteva luni în urmă ne acuzau că nu vom reuși să luăm creditul. Am încercat să ținem intern toate aceste lucruri, să fie în bucătăria noastră și ele ar fi trebuit să ne privească doar pe noi. Eu aș întreba, dacă d-voastră știți câte certificate de CO2 trebuie să mai cumpere ELCEN sau Govora sau OMV? Este altceva, este bucătăria lor internă și îi preocupă pe ei. Poate la OMV sunt niște reguli mai stricte dar la celălalte??? Dar noi trăim în Gorj, unde toată lumea se pricepe la politică, fotbal și energie și nu vreau să supăr pe nimeni, dar sunt multe proiecte care ar trebui să fie interne, ale noastre și ar trebui ca lumea să înțeleagă că dacă în anumite momente nu ieșim public să facem declarații este doar pentru binele acestei companii. Vă dați seama, că în aceea zi au și explodat prețurile la certificate, toată presa titra că gata s-au luat banii, C.E.O. merge la piață, cumpară certificate. Am mai văzut și reacția unor jurnaliști, care au spus că Sorin Boza este vinovat de creșterea prețului la certificate de la 25 la 27 euro în aceea zi.

Rep: În acest moment mai există impedimente în achiziționarea certificatelor de CO2?

S.B.: Noi am cumpărat majoritatea certificatelor, mai avem un hop, eu sper să nu apară, dar oamenii din C.E.Oltenia trebuie să fie conectați până-n ultima clipă, deoarece pe lângă cumpărarea de certificate începe etapa numărul doi, foarte importantă, de înregistrare a lor, de alocare în registrul unic al certificatelor. Până nu ne conformăm 100 % nu ne vom relaxa.

Rep: Se încheie o etapă, un ciclu, urmează achiziționarea certificatelor aferente anului 2019 până în aprilie 2020. Cum va decurge acest lucru, ținând cont că acum aveți de rambursat și un credit?

S.B.: De acum încolo începe greul. Va fi un an în care trebuie să avem atenția mărită pentru a gestiona procesul energetic din toate punctele de vedere, financiar dar și din punctul de vedere al realizării valorilor din buget. Principala condiție a acestui an o reprezintă realizarea celor 15 TW și a celor 22 milioane de tone de cărbune. De aici pornim toate discuțiile. După mișcarea din Ianuarie am pierdut 260 mii tone, acestea trebuie recuperate, mai avem de recuperat.

La anul nu va mai fi un alt credit. Vor urma câteva acțiuni pe care le vom demara imediat după 1 Mai, acțiuni ce vor avea nevoie de sprijinul Ministerului Energiei pentru o serie de proiecte comune. Am demarat acțiuni pentru documentația ce trebuie depusă la AFM, foarte importantă pentru investiții și cel mai important internalizarea costului cu certificate în prețul de vânzare.

Rep: Memorandumul….ce se mai întâmplă cu acesta?

S.B.: În cadrul memorandumului, o primă etapă era acest credit. Deci funcționează, tocmai am încheiat o primă etapă a memorandumului. Urmează etapa a doua.

Rep: Care este soluția rezolvării acestui cost enorm cu certificatele de carbon? Cum vă poate sprijini politicul în acest sens?

S.B.: Dacă ar fi să băgăm în ecuație politicul, cel mai important lucru pe care l-ar putea face este…mixul energetic. Acesta este proiectul în care politicul poate juca un rol important. Politicul nu ne va putea ajuta ca noi să nu mai plătim certificatele de carbon. Ceea ce mai poate face politicul este să ne susțină proiectele pe care noi le-am prins în memorandum, finalizarea documentației din piața de capacitate, proces aflat în derulare cu trei actori importanți A.N.R.E., Transelectrica, Ministerul Energiei. Trebuie definită piața de capacitate și metodologia de aplicare a acestui mecanism. Al doilea lucru pe care-l văd eu este mixul energetic. Aici se poate lucra la elaborarea unei strategii, ca acest mix energetic să fie de viitor. Nimeni nu poate realiza acest mix într-un an, dar se poate începe de acum prin stabilirea unei strategii, se poate stabili o echipă care să pună pe masă avantajele și dezavantajele creării acestui mix energetic.

Rep: Când spuneți mix energetic, vă referiți la hidro și cărbune…?

S.B.: Hidro și cărbune pentru că nu mai merge altceva. În acest moment este o mare diferență față de anul 2007, momentul propunerii ELECTRA, pentru că în momentul acela nuclearul nu era un grup listat. Astăzi, Nuclearelectica este o companie listată la bursă și nu mai poate face pasul într-un mix energetic atât de ușor. Eu văd mixul între o parte din hidro și cărbune. Ar mai fi totuși un element pe care l-aș adăuga. Să nu uităm că astăzi, colegii noștri de la Hunedoara au o centrală conformă, centrala de la Paroșeni, care este din punct de vedere al mediului conformă, au desulfurare, au tot. Deci ar trebui și centrala de la Paroșeni introdusă în această ecuație, pentru că Paroșeni rămasă singură va ajunge în situația noastră de astăzi. Deci, ar fi un mix energetic format din 3 elemente: Complexul Energetic Oltenia, o parte din hidro și centrala de la Paroșeni.

Este singura șansă să avem viitor îndelungat.

Celelalte soluții, piață de capacități, Planul Național de Investiții în care putem beneficia de bani pentru diverse investiții sunt elemente prinse în Memorandum, dar acestea sunt elemente care rezolvă punctual problemele, nu vor rezolva problema generală a Complexului Energetic Oltenia, problema costului ridicat și a evoluției imprevizibile a costului certificatului de CO2.

Rep: Ianuarie 2019 a fost o lună foarte grea pentru Complexul Energetic Oltenia?

S.B.: A fost o lună grea pentru mine personal și pentru toți colegii mei dar nu a fost o lună grea pentru Sistemul Energetic Național pentru că noi ne-am făcut datoria de a livra în sistem energia contractată chiar dacă în perioada de cinci, șase zile, perioada de mișcări de protest, Complexul Energetic Oltenia nu a mai produs cărbune și nu a mai transportat către termocentrale, asumându-ne preluarea cărbunelui din stocurile noastre, care au scăzut după aceste zile.

Rep: Ce ați învățat din Ianuarie 2019, ce concluzii ați tras…?

S.B.: Două lucruri am învățat. Că poate trece ziua ta de naștere fără să te gândești la ea și al doilea lucru este faptul că uneori viața, poate fi destul de parșivă și trebuie să fim suficient de abili în viață, să putem gestiona situații grele, situații de criză și situații care, câteodată, nu le înțelegi de la început. Eu cred că a fost o lecție importantă pentru noi. Ianuarie 2019 mi-a demonstrat încă o dată că cea mai bună soluție pentru rezolvarea oricărei probleme este comunicarea bună cu oamenii. Și soluția unui succes o reprezintă modul în care știi să comunici cu oameni de toate nivelele. Este un lucru pe care îl știam, l-am aplicat de multe ori dar iată că sunt momente când te trezești într-o astfel de situație.

Rep: Cum va decurge pregătirea pentru stocurile de cărbune?

S.B.: În acest moment suntem în situația în care mai avem nevoie de aproximativ de două luni de zile în care să putem spune că am recuperat în totalitate cantitatea pierdută în cele cinci, șase zile. Putem spune că merge bine, astăzi avem aproape 800 mii tone. Noi nu ne pregătim numai de iarnă, ne pregătim și pentru vârf de vară, pentru că noi facem bani din vârf de iarnă și vârf de vară.

Sunt ceva probleme pentru că avem o situație atipică. Avem o solicitare primită de la CFR Infrastructură privind proiectul de reabilitare a două poduri pe relația Motru – Strehaia, acest lucru însemnând oprirea transportului pe această rută către Ișalnița și către Craiova La întâlnirile avute cu Ministrul Transporturilor Răzvan Cuc și la întâlnirile cu responsabilii de zonă de la CFR, le-am transmis că este un lucru ce nu poate fi negociat. Noi nu putem să ne permitem să oprim transportul către Ișalnița și Craiova din trei motive importante:

  1. Avem contracte de energie în derulare semnate pe care nu putem să nu le onorăm,
  2. Avem contractul cu Ford care este foarte important,
  3. Avem orașul Craiova căruia trebuie să-i livrăm agentul termic pentru apa caldă.

Am informat Ministrul Energiei de această situație și am propus amânarea acestor proiecte pentru perioada următoare. Documentele vor ajunge și la Ministerul Transporturilor și sperăm într-o decizie înțeleaptă, care să rezolve ambele probleme.

Rep: Investiții în minerit și energie?

S.B.: Pentru prima dată în istoria Complexului Energetic Oltenia, anul acesta investițiile în minerit sunt mai mari decât în energie. Avem la sfârșitul anului o prognoză de 630,640 milioane de ron. Ceea ce este însă foarte important este că toți acești bani sunt din fonduri proprii. Avem proiecte importante de realizat, depozitul de la Roșia cu termen de finalizare 1-15 August, avem de pregătit pentru reparații curente și raparații capitale o mulțime de excavatoare și benzi transportoare din cariere, avem grupul 5 cu o sumă bună alocată, pentru continuarea lucrărilor în vedera finalizării în termenul pe care-l avem.

Rep: Sindicatele din C.E.O. sunt în acest moment un factor de echilibru? Care este relația cu ele?

S.B.: Este o relație bună cu toți partenerii sociali, pornind de la partenerii cu 30, 40, 50 oameni până la partenerii sociali cu cel mai mare număr de oameni, 2500. Cu toții colaborăm, discutăm, analizăm problemele de zi cu zi ale Complexului. Eu consider că astăzi, partenerii noștri sociali reprezintă un factor de stabilitate pentru Complex. Trebuie să înțelegem însă un lucru important, că și noi chiar dacă suntem de cealaltă parte a mesei, ca și ei nu ne dorim decât binele acestui Complex. Trebuie doar să avem maturitate în gândire să putem ajunge la un punct comun, cât mai rapid. Aceasta este o relație de succes.

Rep: Care este locul și rolul în acest moment al Complexului Energetic Oltenia?

S.B.: Locul este același, nimeni nu-i va lua locul, un loc bine definit. Am pierdut din păcate un procent important în Ianuarie 2019. Dacă înainte de Ianuarie 2019 aveam locul 100 % bine definit în Sistemul Energetic Național, prin acțiunea de proteste am pierdut câteva procente din acest loc. Acesta este concluzia cea mai importantă a acelui eveniment.

Este greu să spui că poți înlocui 25 % din energia sistemului, însă, să nu uităm că poți înlocui 10 % sau 8 % sau 15 % din energia produsă pe cărbune și acest lucru cred că l-am pierdut în Ianuarie 2019.

Rep: Putem vorbi de siguranță națională când vorbim de C.E.Oltenia?

S.B.: Întotdeauna vom vorbi de Siguranță Națională când vorbim de Complexul Energetic Oltenia. Atât timp, cât piața de interconectare cu cele patru state din care noi suntem membri nu va putea să asigure pentru o perioadă de timp o cantitate suficient de mare care să poată permite înlocuirea totală a Complexului Energetic Oltenia, vorbim de rolul strategic al Complexului Energetic Oltenia în independența energetică a României și în stabilitatea energetică a României.

Rep: Putem vorbi de independență energetică când vorbim de România?

S.B.: Da, este cel mai mare atu al nostru ca țară. Eu sunt sigur că viitoarele proiecte și mă refer aici la proiectul nou de la Mintia, grupurile 3,4 care sunt în derulare, vorbim de grupul de la Rovinari cu chinezii, vorbim de Tarnița, grupul de la Craiova pe gaz sunt acțiuni și proiecte care vor stabiliza Sistemul Energetic Național și vor conferi în continuare poziția de independență din punct de vedere energetic.

 

Lasa un comentariu