Bugetul de Venituri și Cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia pentru anul 2018, motiv de campanie electorală pentru unii politicieni….
Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2018 a adus în spațiul public declarații peste declarații ale oamenilor politici și nu numai, avizate sau neavizate. Cea mai vehementă poziție a fost însă cea a deputatului PNL de Gorj, Dan Vîlceanu:
“ Complexul Energetic Oltenia estimează o pierdere de 975 de milioane de lei, pe anul 2018! Aceasta este suma prevăzută în Bugetul de Venituri și Cheltuieli rectificat pe 2018, dar ea poate fi mai mare.
Această situație arată clar faptul că în aceste condiții de preț, CEO nu va rezista mult în piață. Avem nevoie urgentă de mix energetic.
Dacă majoritatea PSD-ALDE nu are are alte interese și nu vrea să distrugă compania, atunci trebuie să scoată din sertar Legea Holdingului și să o adopte. Această lege este la Comisia de Industrii, unde am trimis-o pentru două săptămâni, pentru că PSD-ALDE voia să o respingă și unde a rămas un an!
Orice explicație a Directoratului condus de Sorinel Boza nici nu contează, din moment ce toți au mers la emisiuni TV sau conferințe și au încercat să convingă cât de buni manageri sunt și ce rezultate bune va avea compania. Mai bine ar spune cum au ajuns de la profit la 6 luni, la o pierdere de un miliard. Sper că nu au denaturat voit rezultatele financiare ale companiei.
Cred că actuala conducere a demonstrat ce poate și cred că este momentul să plece!
A arătat că nu este în stare să anticipeze și să gestioneze anumite situații, să stabilească prioritățile companiei, nu ale partidului, a arătat că nu are un plan pentru normele de mediu și că nu dă doi bani pe salariați.
Managementul Boza-PSD-ALDE duce compania în cap, la fel cum se întâmpla în perioada PSD-Ciurel.
Mixul energetic este decizia care ar putea schimba în bine soarta mineritului și termocentralelor din Gorj. ”
Unde era deputatul Dan Vîlceanu atunci când valoarea certificatului a ajuns la 20 euro?
Contactat de reporterii Biz Magazin, Președintele Consiliului Director Sorin Boza a făcut următoarele precizări:
“ Ar fi bine ca lui Dan Vîlceanu, sa îi dea de gândit ca vorbesc mai des cu deputatul PNL de Mehedinți, Virgil Popescu, decât cu dânsul!! Deasemenea, i-aș recomanda distinsului deputat Vîlceanu, să facă un exercițiu de memorie si să vadă, că nu ne-a ajutat cu nimic in aceasta legislatură!!!
Oare, unde era deputatul PNL de Gorj, Dan Vîlceanu, atunci când valoarea certificatului a ajuns la 20 euro? Nu am văzut nicio interpelare a lui în Parlamentul României și nici în Parlamentul European . România a REACȚIONAT alături de alte șapte țări printr-o scrisoare și solicita o anchetă oficială de cercetare a creșterii abuzive a costului certificatului , acțiunea fiind pregătită de parlamentarii de Gorj și directorat, o cercetare fiind în derulare!!
Războiul pe care dânsul îl poartă cu toți demnitarii din Gorj și nu numai, este războiul dansului și îl rog frumos să nu mă bage pe mine în interiorul său.
Din păcate pentru dumnealui, în Gorj sunt demnitari care chiar ne ajuta! ”
Am demarat acțiuni în timp ce alții doar au vorbit !!
Referitor la discuțiile apărute în spațiul public, Sorin Boza a mai declarat:
„ Aștept să fiu judecat de persoane ce înțeleg fenomenul, nu de oameni care nu știu să facă o diferență între un cost de producție ce are inclus un cost al certificatului de CO2 de 22 euro/ certificat și un cost de producție ce are inclus un cost al certificatului de 8,5 Euro/ certificat.
În această perioadă acțiunile demarate de noi arată tuturor celor ce chiar își doresc sa vadă că nu așteptăm soluții din partea altora și aici a-și reaminti:
- Aprobarea Memorandului în Guvernul României cu identificarea soluțiilor de acțiune
- Finalizarea strategiei energetice a companiei având la bază documentul “ 2018 State of the Norisma energia and 2018 State of the EU-ETS Report ”, raport ce indică evoluția prețului certificatului de CO2 până in 2030.
- Identificarea soluțiilor tehnice de supraviețuire în ipoteza creșterii valorii certificatului de carbon până la 37,5 euro/certificat.
- Crearea planului de capabilitate economică a companiei până în anul 2030 și identificarea măsurilor de reducere a emisiunilor de CO2 prin:
– aplicarea conform directivei ETS revizuită ce oferă compensări pentru costurile indirecte ale emisiilor de dioxid de carbon în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat( ex: înființarea Fondului de inovare în scopul suplimentării surselor deja utilizate pentru a accelera demonstrarea instalațiilor comerciale de captare și utilizare ecologică a CO2, utilizarea facilităților și ajutoarelor oferite de Uniunea Europeană statelor cu un PIB sub 30% din media UE în 2013 ce dă posibilitatea conform ART 10 alin.2 litera b de suplimentare a cotei ce le revine din totalul de certificate licitate din motive de solidaritate , dezvoltare și interconectate sau chiar aplicarea art.10c ce indică posibilitatea de a acorda instalațiilor de producție a energiei electrice o alocare tranzitorie cu titlu gratuit pentru modernizarea diversificarea și transformarea durabilă a sectorului energetic, derogare permisă statelor membre care în 2013 au avut un PIB pe cap de locuitor sub 60% din media EU, Art. 10c accesul la finanțarea din fondul de modernizare a sistemelor energetice, fond ce se va constitui începând cu 2021 pentru sprijinirea investițiilor propuse de statele membre…
Aș putea să continui, însă nu doresc să intru în polemică cu domnul demnitar.
Îmi permit să îi recomand să muncească mai mult pentru județul ce l-a lansat în politică și să identifice soluții de ajutor, nu să arunce cu noroi în cei care trag pentru această companie.
Iar nu în ultimul rând, nu trebuie uitat un celebru citat “ Înainte de a arăta pe cineva cu degetul, asigură-te că ai mâinile curate ”.
Apropo ….. dacă în acest an, costul certificatului de carbon rămânea în jurul valorii de 8,5 euro/ certificat , rezultatul financiar al Complexului era pozitiv! Cine este vinovat de creșterea bruscă a valorii acestui cerificat? Boza sau altcineva din actuala conducere? Sa fim serioși….”