Ion Rușeț: Sunt în Ministerul Energiei funcționari care nu iubesc energia pe cărbune

Ion Rușeț, consilierul personal al managerului Complexului Energetic Oltenia, Sorinel Boza, dezvăluie că a depistat în timpul deplasărilor din ultima perioadă la Ministerul Energiei o serie de lucruri care pun sub semnul întrebării viitorul energiei pe cărbune. Potrivit lui Ion Rușeț, există destule persoane cu putere de decizie în Ministerul Energiei care nu sunt adeptele energiei pe bază de cărbune și care ar face lobby mai mult sau mai puțin la vedere energiei regenerabile. Cu toate acestea, Ministerul Energiei este acționar cu 77% la Complexul Energetic Oltenia.

Încearcă să pună la punct o schemă pentru plata certificatelor de CO2

În tot acest timp, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia încearcă să pună la punct un plan prin intermediul căruia să fie identificate soluții pentru a scădea costurile cu plata certificatelor de CO2. Demersul respectiv ar trebui să fie susținut din plin și de funcționarii din Ministerul Energiei, însă aceștia nu prea au elanul corespunzător pentru a da o mână de ajutor sau măcar pentru a nu se pune în calea celor care vor să rezolve problema.

Ce s-a întâmplat cu scutirea la plată pentru certificatele verzi?

Un exemplu că situația relatată de Ion Rușeț ascunde un sâmbure de adevăr este povestea legii prin care Complexul Energetic Oltenia a fost scutit de la plata certificatelor verzi pentru energia folosită în producerea de energie electrică. Legea avea nevoie de avizul Comsiei Europene. Ministerul Energiei a întârziat câteva luni trimiterea documentației necesare la Comisia Europeană, iar CEO riscă să plătească și în acest an certificate verzi în valoare de 5 milioane de euro.

Lasa un comentariu

One thought on “Ion Rușeț: Sunt în Ministerul Energiei funcționari care nu iubesc energia pe cărbune

Comments are closed.