Malurile Jiului – groapa de gunoi a cetățenilor Târgu-Jiului

Reciclarea şi colectarea selectivă a deşeurilor rămân probleme dificile ale societăţii româneşti, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, în ciuda campaniilor şi eforturilor depuse în ultimii ani de diverse organizaţii de mediu sau de iniţiative private. Aruncarea gunoaielor pe malurile râurilor și prin parcuri amenajate este pentru unii români, un fel de sport național. 

Colectarea deşeurilor de către persoane fizice, activitate care poate fi o sursă de venit pentru unii, ridică probleme pentru autorităţi. Lucrurile ajung într-un aparent blocaj, din care toată lumea pierde – mai cu seamă mediul. De la colțul blocului, la parcuri și la albiile râurilor, ne-am obișnuit să vedem aceste peisaje pline de gunoaie. Rămânem mereu uimiți când vedem ce bine e în afară, ce orașe și ce străzi curate. Noi, deocamdată, nu putem spera la mai mult. În marile orașe ale României de ceva vreme au apărut containere destinate colectării selective, dar din păcate prea puține persoane le folosesc.

Cum colectează țările europene?

Un raport emis de Comisia Europeană arată că de la începutul anului 2017, realizat pe baza datelor din 2014, România colectează selectiv și reciclează doar 5% din deșeurile produse. Pe străzile orașelor europene există patru tipuri de pubele (hârtie, plastic, sticlă și menajer), care sunt ridicate în zile diferite. Luăm exemplul Italiei care de ani buni diferențiază gunoiul. Oamenii nu au luat în serios acest lucru încă de la apariția sa, dar pe parcurs, datorită amenzilor mari pe care le-au primit, au conștientizat ceea ce trebuie să facă. Austria este printre țările cu cele mai bune rezultate privind managementul deșeurilor, cu 58% rata de reciclare, peste media de 44% a Uniunii Europene și doar 4% din deșeuri ajung la groapa de gunoi. România nu știe sau nu vrea să colecteze deșeurile, oamenilor nu le e teamă de amenzile pe care le-ar putea primi nerespectând, în primul rând, câteva reguli de bun-simț.

Deșeurile de pe malul râului Jiu

Cei care doresc să facă o plimbare pe malul Jiului ar avea parte de un peisaj dezolant. Sunt gunoaie peste tot, resturi menajere, peturi, etc. Cei care ar trebui sa aiba grijă ca malul Jiului să fie curat spun că se fac periodic controale, dar până acum nu au prins pe nimeni care să arunce gunoiul.

„ Știu perfect ceea ce se întâmplă în județul Gorj. Ne confruntăm cu această problemă la nivel de țară. Avem periodic acțiuni de igienizare a apei, primăvara și toamna. Noi nu putem urmări fiecare zonă zi de zi. În momentul în care sesizăm sau suntem sesizați ne prezentăm la fața locului. Primăriile pe raza cărora râul respectiv trece, sunt nevoite să curețe totul„ a precizat Camelia Bărbuțu, purtător de cuvânt ABA Jiu Dolj.

În municipiul Târgu-Jiu ne confruntăm cu problema deșeurilor aruncate la voia întâmplării, de multă vreme. Cele mai afectate zone sunt cele din strada Bicazului și cea de la barajul de acumulare Vădeni.

„ Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu prefectul județului, cu reprezentanți ai primăriei, cu Hidroelectrica pentru a lua măsuri în ceea ce privește acest subiect. Cei de la Aparegio au colectat toate deșeurile pe care le-au găsit, pe malurile râului Jiu.Cea mai mare dificultate cu care ne confruntăm sunt pet-urile. Acestea sunt aduse din amonte, în timpul viiturilor, ajungând în bazinul de acumulare Vădeni. Totul ține de educația cetățenilor care nu au un simț civic corespunzător pentru mediul înconjurător” a declarat Doina Isac, purtător de cuvânt Sistemul de Gospodărire a Apelor Gorj.

Lipsa de educaţie şi nepăsarea, nesancţionate de autorităţi au transformat multe locuri din județ în gropi de gunoi. Localnicii şi turiştii aruncă tot felul de resturi pe unde apucă, fără să le pese că distrug natura sau că îşi pun sănătatea în pericol. Cei care trebuie să ia măsuri nu o fac şi au o sumedenie de explicaţii: legea nu le permite să îi amendeze pe vinovaţi sau nu ştiu cine sunt, ori că sancţiunile nu au avut nici un efect. Nici când există contract cu firme specializate şi au în folosinţă gratuită tomberoane pentru colectarea gunoiului, oamenii nu par să poată renunţa la proastele obiceiuri. Hidroelectrica a anunțat săptămâna trecută că nu are fondurile necesare pentru a decolmata râul Jiu în zona Târgu-Jiului. Atunci ce rămâne de făcut dacă cei însărcinați cu această problemă spun că nu au banii necesari? Reprezentanții Hidroelectrica ridică din umeri, și se văd neputincioși. Dacă lucrurile nu vor găsi o rezolvare, malurile râurilor vor deveni adevărate gropi de gunoi.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.