Medicii de familie protestează azi în toată țara!

Alianța „Solidari pentru Sănătate”, alcătuită din nouă organizații non guvernamentale, care apără drepturile pacienților și organizațiile naționale reprezentative ale medicilor de familie, a pregătit astăzi un protest public în toată țara, față de subfinanțarea cronică a asistenței medicale primare. Deciziile au fost luate în urma ședinței de săptămâna trecută, a Senatului Societății Naționale a Medicilor de Familie din România.

Nemulțumiți de plafonarea veniturilor, medicii de familie din România au protestat, astăzi, de la ora 11:00, în toată țara, atunci când au luat cu asalt sediile județene ale Caselor de Asigurări de sănătate și Prefecturii. După pichetare, vor depune memorii cu principalele revendicări. Medicii de familie au anunțat deja că la proteste vor participa și asistentele și pacienții cabinetelor. Miercuri, 15 noiembrie, medicii de familie își vor striga nemulțumirile în Piața Victoriei din București, la sediul Guvernului, chiar la ora 11, când se desfășoară ședința de guvern.

Protestatarii din zona Olteniei

Spre exemplu, în fața Prefecturii din județul Mehedinți, astăzi, au protestat 20 de medici de familie, nemulțumiți de  „subfinanţarea cronică a asistenţei medicale primare din România şi de imposibilitatea de practică optimă a medicinei de familie”.

Şi medicii de familie din Dolj şi Olt au protestat, joi, în faţa sediilor prefecturilor şi caselor de asigurări de sănătate din cele două judeţe, solicitând creşterea finanţării medicinei de familie şi recunoaşterea importanţei ei.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină Generală (SNMG) Filiala Dolj, medicul Adriana Dogaru, a declarat că aproximativ 35 de medici au protestat în faţa prefecturii, ei depunând un memoriu şi la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Protestatarii spun că vor să tragă un semnal de alarmă cu privire la faptul că nu se mai poate asigura asistenţa medicală primară, în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

Aproximativ 40 de medici de familie au protestat şi în judeţul Olt, aceştia pichetând sediile prefecturii şi al CAS.

În județul Gorj apele au fost liniștite. La ora 11, la sediul Prefecturii municipiul Târgu-Jiu, a sosit reprezentantul medicilor de familie, Mihai Moisescu.

„ În Gorj am considerat că este de ajuns întâlnirea cu domnul prefect. Am depus un memoriu domniei sale, în care am evidențiat câteva probleme majore ale medicinei de familie. În urma discuției pe care am avut-o, mi-a promis că astăzi va înainta doleanțele noastre către Ministerulul Sănătății, Casei Naționale de Asigurări și parlamentarilor de Gorj, pentru a ridica această problemă în Parlamentul României. Prima problemă pe care am menționat-o în memoriu a fost cea de natură financiară, cea de-a doua problemă este cea a contractului cadru, care dintotdeauna a fost o imbecilitate. Se pare că este și va fi în continuare, asta dacă nu vor fi făcute modificările necesare. Dorim un nou contract-cadru conform noului Cod Civil. Cea de-a treia problemă ar fi cea a concediilor medicilor de familie, nu știu dacă știți dar medicii de familie nu pot să își ia concediu. În situația în care dorim un concediu, nu-l putem avea, pentru că nu avem pe cine lăsa în locul nostru. Este problema Casei de Asigurări, care ar trebui să aibă un portofoliu de medici disponibili, pentru a înlocui medicii care solicită concediul. Eu de exemplu, nu am avut concediu în ultimii 10 ani. Ultima problemă pe care i-am prezentat-o domnului prefect a fost cea a legii sanitare, care face parte dintr-un pachet de legi. În acestă lege, există un articol, 419 F, în care se spune că medicii au dreptul la asistență medicală gratuită. Poate nu știți, dar toți medicii din spitalele publice au acest drept, noi, medicii de familie, plătim tot. Singura facilitate pe care o avem este aceea că, fiind asigurați, plătim rețetele la 50%, 90%, etc. Restul de analize si toate cele, le plătim. Nu este normal, ca și noi, medicii de familie, membrii ai Colegiului Medicilor din România să beneficiem de același tratament ca și doctorii din spitale? Eu spun că da!” a declarat Mihai Moisescu, reprezentantul medicilor de familie din județul Gorj.

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.