Problematica repartizării profitului și distribuirii dividendului

 

Scopul constituirii unei societăți profesioniste sau, după caz, a societății cooperatiste este acela de a obține profit. Asociatul/asociații (acționarii) au dreptul de a încasa dividende prin distribuirea din profitul realizat de societate.

Problematica actuală

În prezent, plata dividendelor se realizează numai după aprobarea situațiilor financiare anuale (conform art. 19 alin. 3 din Legea 82/1991), respectiv dupa 31 mai a anului urmator celui pentru care se repartizează profitul. Asociații/Acționarii nu pot în mod legal să ridice sume din societatea pe care au finanțat-o, cum este în cazul PFA și/sau PFI. Acest fapt conduce la o inegalitate de tratament, dar și la multe probleme apărute pe parcurs, mai ales în direcția defaforizării asociaților/acționarilor. Dacă aceștia nu au o altă sursă de venit vor trebui să se împrumute pentru a supraviețui, chiar dacă societatea pe care o dețin este performantă, stabilă, profitabilă. Sigur că aceasta nu este o situație de normalitate.

Plecând de la necesitatea îmbunătățirii acestui cadru legislativ, la propunerea unui număr important de întreprinzători, urmată de inițiativa legislativă a unor parlamentari, a fost emis proiectul actului normativ:

“Lege privind modificarea și completarea art. 19 alin. (3) din Legea contabilității nr. 82/1991, art. 67, art 117 ^2, art. 272^1 și art. 272 alin. 1 lit. b și lit. C din Legea 31/1990 privind societățile și art. 31 și art 113 din Legea nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.”

În acest moment, actul normativ a fost adoptat de Senat la data de 27.06.2017 și se află la Camera Deputaților trimis pentru raport la Comisia pentru buget, finanțe și bănci și pentru aviz la Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, la Comisia pentru industrii și servicii (care a acordat avizul în 14.09.2017) și la Comisia juridică, de disciplină și imunități, ulterior urmând plenul Camerei Deputaților.

Măsurile vizate

Măsurile principale din acest act normativ se referă la:

  • plata dividendelor prin distribuirea profitului în anul producerii acestuia;
  • exceptarea de la prevederile art. 4 alin. (4) din Legea nr. 70/2015 referitor la întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și modificarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cu modificările și completările ulterioare.

Această modificare legislativă va influența cel puțin următoarele acte normative: Legea contabilității nr. 82/1991, Legea societăților comerciale nr. 31/1990, Legea nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, Legea 70/2015 privind întărirea disciplinei financiare pentru operațiunile de încasări și plăți în numerar, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 pentru introducerea sistemelor moderne de plată, OMFP nr. 1802/2014, OMFP nr. 881/2012, OPANAF nr. 587/2015, Legea 227/2015.

Cine va beneficia în urma acestor măsuri?

Distribuirea anticipată a unei cote a profitului ar putea mulțumi atat STATUL cât și ASOCIAȚII/ACȚIONARII (proprietarii de societăți care obțin profit).

De ce ar putea fi Statul mulțumit?

Statul ar putea fi mulțumit pentru că distribuirea dividendelor în avans ar aduce câștiguri, în avans, pentru bugetul de stat prin plata impozitului pe dividende în avans. Sumele pentru care Statul așteaptă până la mijlocul anului următor celui obținerii profitului ar putea fi încasate cu peste un an în avans, începând cu luna aprilie a anului în cursul căruia s-ar obține profit.

 De  ce ar putea fi asociații/acționarii  mulțumiți?            

Asociații ar fi mulțumiți pentru că ar avea asigurată o sursă relativ stabilă regulată de venituri din societatea ai cărei proprietari sunt și vor beneficia de rezultatul muncii lor pe parcursul anului în care obțin rezultatele. Mai mult, această normă contribuie la eliminarea diferențelor de tratament legislativ privind asociații (proprietari de societăți care obțin profit) versus categoriile de realizatori de venituri precum PFA, PFI, CMI, SCA, care beneficiază în cursul anului fiscal de veniturile înregistrate.

În speranța că această inițiativă legislativă va fi votată favorabil de Camera Deputaților și va fi promulgată de Președintele României, mulți întreprinzători  o așteaptă ca pe un semn că ceva se mișcă și în sprijinul lor.

În acest moment, legea prevede sancțiuni pentru întreprinzătorul care îndrăznește să ia bani din societate, cu titlu de avans, care constă nici mai mult, nici mai puțin decât în închisoare. Simplul fapt că îndrăznești să iei ce ți se cuvine, dar mai devreme, te poate transforma în infractor și poți ajunge în închisoare, deși nu există pericolul social al acestei fapte? Acest proiect de lege simplificată sistematizează cadrul legal al dividendelor și impozitului aferent lor.

 

Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.